Nove spoznaje

Vrijeme je da ih zaboravimo: 9 mitova o ženskom zdravlju u koje još vjerujemo

Žene vrlo često zanemaruju vlastito zdravlje, a osim toga vjeruju u neke mitove koji im mogu naškoditi.

profimedia-0138455401.jpg
Foto: Profimedia.hr

Mitovi o zdravlju mogu ugroziti zdravlje svake osobe, a često su vezani za reprodukcijsko zdravlje žena. Istina i točne informacije su vrlo važni za svaku ženu, a to znači preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, ali i odlazak liječniku ako je potrbeno.

Image
Žensko zdravlje

Žensko zdravlje: Mjesečnica može izostati zbog različitih razloga, a ovo su neki

No bez obzira obrazovanje žena i dostupnost informacija još uvijek postoje mnogi mitovi vezani za žensko zdravlje, ali i kontracepciju. No vjerovanje u pogrešne činjenice može našteti zdravlju i zbog toga donosimo neke važne mitove u koje mnoge žene još uvijek vjeruju, a mogu im naškoditi.

"Dojenje sprječava začeće"

Mnoge žene su još uvjerene da ih dojenje štiti od nove trudnoće. Iako dojenje potiskuje ovulaciju žena ipak može ostati trudna ako ima nezaštićeni spolni odnos. Dojenje djeteta oslobađa hormon iz hipofize koji aktivno smanjuju mogućnost ovulacije. Međutim, tijelo još uvijek može otpuštati jajašca s vremena na vrijeme, osobito ako hranjenje dojenjem nadopunjuješ adaptiranim mlijekom.

Image
Foto: Unsplash

"Novi oblici kontracepcije su opasniji"

Kao i svi lijekovi, kontracepcijske pilule prolaze kroz različite vrste testiranja prije nego što se puste do krajnjeg korisnika. Stoga su novi oblici kontracepcije jednako sigurni kao i druge metode koje postoje desetljećima. Svaki oblik kontracepcije nosi određene nuspojave i zato je uvijek važno razgovarati s liječnikom, piše Woman's Clinic.

Image
Foto: Unsplash

"Vaginalni iscjedak znak je bolesti"

Proziran ili mliječno bijeli vaginalni iscjedak potpuno je normalan, a gustoća i količina se mijenjanju tijekom ciklusa. Rodnica se sama čisti i izbacuje odumrle stanice i sluz. No ako se iscjedak promijenio važno je javiti se liječnik, a ne mora se uvijek raditi o nekoj teškoj bolesti.

Image
Foto: Unsplash

"Mamografija je dovoljna za provjeru zdravlja dojki"

Mamografija je samo jedna od pretraga kojom se provjerava zdravlje dojki. Kao dodatak mamografiji je obavezan i ultrazvuk dojki, a svaka žena bi trebala jednom mjesečno raditi samopregled dojki. Prevencija je vrlo važna jer se rak dojke najuspješnije liječi ako je otkriven u ranoj fazi.

Image
Foto: Unsplash

“Druga trudnoća je ista kao prva"

Svaka trudnoća ima svoj put od začeća do porođaja. Liječnik uvijek uzima u obzir prošla iskustva dok prati trudnoću, također uzima u obzir i prvi porođaj. No svaka trudnoća je različita i mogu se pojaviti različiti rizici i komplikacije.

Image
Foto: Unsplash

"Ženski mjehur je manji od muškog"

Unatoč općim razlikama u veličini muškog i ženskog tijela, nema razlike između muškog i ženskog mjehura. Postoji razlika u kapacitetu i učestalosti mokrenja između muškaraca i žena, ali ona postoji zbog položaja u tijelu i susjednih organa.

Image
Foto: Unsplash

"Vagina se trajno proširi nakon porođaja"

Vaginalni kanal se rasteže tijekom porođaja, ali se postupno vraća na normalnu veličinu nakon rođenja djeteta. Potrebno je oko šest mjeseci da se vrati u prvotno stanje.

Image
Foto: Unspash

"Simptomi menopauze se ne liječe"

Svaka žena drugačije prolazi kroz menopauzu. Ako simptomi menopauze uzrokuju veliku nelagodu i ometaju svakodnevne aktivnosti onda se treba javiti liječniku. Simptomi menopauze poput valunga se mogu ublažiti i važno je da se žena brine za sebe u tom periodu.

Image
Foto: Unsplash

"Redoviti pregledi nisu potrebni nakon rođenja djeteta"

Mnoge žene zanemare svoje zdravlje nakon rođenja djeteta, čak su uvjerene da im neki pregledi nisu potrebni. Pregledi dojki, ginekološki pregled, papa test i drugi rutinski pregledi trebali bi se nastaviti, a učestalost pregleda ovisi o zdravstvenom stanju, obiteljskoj anamnezi i dobi. Ovi zdravstveni pregledi omogućuju rano otkrivanje infekcija, raka i drugih zdravstvenih problema žena.

Image
Foto: Unsplash