U zimskim danima naš organizam slabiji je nego inače zbog nižih temperatura, ali i zbog češćeg provođenja vremena u zatvorenim prostorijama pa smo izloženiji brojnim uzročnicima bolesti. Upravo je iz tog razloga jako važno ojačati svoj imunološki sustav jer nas on štiti od brojnih infekcija i viroza, poput prehlade ili gripe.
Uravnotežena prehrana ima važnu ulogu u podržavanju imuniteta. Da bi nam imunitet ostao snažan, u svoju svakodnevnu prehranu trebali bismo dodati namirnice koje obiluju vitaminima, mineralima i drugim važnim hranjivim tvarima, piše Healthline.
Osim pravilne prehrane, u jačanju imunološkog sustava pomažu i:
- redovita fizička aktivnost
- kvalitetan san
- izbjegavanje alkohola
- izbjegavanje ili prestanak pušenja
Želiš li ojačati svoje zdravlje i zaštititi svoj organizam od sezonskih infekcija, ovo su namirnice koje bi se trebale naći na tvom tanjuru ove zime:
Citrusi
U želji da zaštite svoj imunitet, većina ljudi odmah se okreće vitaminu C, a među najpopularnijim namirnicama koje sadrže ovaj važan nutrijent svakako je citrusno voće. Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su ključne u borbi protiv infekcija. Većina citrusnog voća obiluje vitaminom C, a neki od najpopularnijih citrusa koje svatko može dodati u prehranu su grejp, naranče, limun, klementine i mandarine.

Brokula
Brokula je vrlo vrijedna namirnica koja obiluje vitaminima i mineralima kao što su vitamin A, C i E, a bogata je i vlaknima te antioksidansima. Ključ za očuvanje svih nutrijenata koje brokula sadrži je u kuhanju – trebalo bi je kuhati što je kraće moguće. Istraživanja su pokazala da je kuhanje na pari najbolji način kako bi se zadržale sve hranjive tvari koje ovo vrijedno povrće u sebi sadrži.
Češnjak
Osim što daje izvrstan okus raznim jelima, češnjak je i vrlo zdrav, a osobito se korisnim pokazao u borbi protiv infekcija pa i ne čudi da ga mnogi zovu 'prirodnim antibiotikom'. Odličan je za jačanje imuniteta jer sadrži visoku koncentraciju sumpornih spojeva, poput alicina, koji imaju antimikrobno djelovanje.

Đumbir
Đumbir je još jedna popularna namirnica kojoj se mnogi okreću kada se razbole. Ima anti-upalno djelovanje, što znači da može ublažiti simptome koji se javljaju kod upale grla i sličnih infekcija i upalnih bolesti. Osim toga, pomaže i kod mučnine, a neke studije sugeriraju da je dobar i za snižavanje kolesterola.
Špinat
Špinat je bogat vitaminom, C, ali i vrijednim antioksidansima i beta-karotenom, sastojcima koji jačaju naš imunološki sustav i pomažu mu u borbi protiv infekcija. Baš kao i brokulu, i špinat je najbolje kuhati što je kraće moguće kako bi se zadržale hranjive tvari.

Jogurt
Jogurt je namirnica koju svatko može dodati u prehranu, u bilo koje godišnje doba, a najbolji izbor su probiotici. Grčki jogurt savršen je izbor, a osim što je vrlo ukusan, također pomaže i u jačanju imuniteta. Običan jogurt je odličan izbor vitamina D, sastojka za koji se smatra da jača prirodnu obranu našeg tijela protiv bolesti.
Zeleni čaj
I zeleni i crni čaj sadrže obilje flavonoida, vrijednih antioksidanasa. Ono u čemu zeleni čaj zaista 'briljira' jest njegova razina epigalokatehin galata (EGCG), još jednog snažnog antioksidansa za koji su istraživanja pokazala da bi mogao imati snažna antvirusna svojsta.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?