Za zdrav um i super tijelo

Uz ovih 8 sportova izgorit ćeš više kalorija no s trčanjem

Vrijeme je da se vratimo u formu i počnemo skidati kilograme nagomilane tijekom blagdana. Ovi će ti sportovi u tome pomoći

bruce-mars-tj27cwu86Wk-unsplash.jpg

Purica, mlinci, svinjetina, razna poečenja, francuska salata i bezbroj vrsta kolača - sastavni je to dio svakih blagdana. No silna nezdrava i kalorična hrana u kojoj uživamo tijekom božićnih praznika obično ima i neugodne posljedice, tj. debljanje i višak centimetara oko struka. Kako bismo se ponovno doveli u kakvu-takvu formu i u siječanj krenuli odmorni i zdravog tijela, potrebno je što prije početi sagorijevati sve te nagomilane kalorije.

Image
Promjene dnevnog ritma

Kada je vrijeme da dijete prestane spavati tijekom dana?

S obzirom da su zbog pandemije teretane, sportski centri i joga studiji zatvoreni, možda ćeš pomisliti kako i nije idealno vrijeme za vježbanje, ali varaš se. To što trenutno ne možeš ići na grupe sate intervalnih treninga u teretanu nije izlika da zaboraviš na održavanje forme. Mi ti donosimo čak osam prijedloga sportova i vježbi kojima se trenutno možeš baviti, a koji sagorijevaju više kalorija od popularnog trčanja.

Preskakanje preko užeta

Postoji razlog zašto neki od najvećih svjetskih boksača preskaču uže kako bi trenirali rad nogu i povećali broj otkucaja srca. Naime, ova aktivnost može sagorjeti do 1074 kalorije u sat vremena. Izvrsna je za cijelo tijelo. Čak i samo nekoliko minuta preskakanja užeta može potaknuti rad srca i pluća, a uz to se radi o vježbi koju možeš raditi bilo gdje. Najbolji način za uvođenje užeta u vježbalačku rutinu je napraviti režim vježbanja u intervalima. Na primjer, sto preskoka pa lagano hodanje u trajanju od 60 sekundi. Potom se taj interval ponavlja sve dok ne budeš previše umorna da nastaviš.

Rolanje

Rolanje je zdrava ravnoteža kardio treninga i treninga snage, bez previše utjecaja na zglobove. Slično kao i klizanje, i kod rolanja se koristi više mišića u isto vrijeme. Istraživanja pokazuju da osoba od 90 kilograma može otopiti 683 kalorije u sat vremena ako rola umjerenim intenzitetom. No da bi se gornji dio tijela još više uključio u vježbu, razmisli o dodavanju skijaških štapova za suhu zemlju, koji u suštini to pretvaraju u ljetnu varijantu skijaškog trčanja. Ovo je odličan i zabavan način za povećanje broja otkucaja srca i otapanje puno kalorija.

Trčanje po stepenicama

Ovo je još jedna od onih vježbi za koje je potrebna jedino volja. Trčanje uz stepenice odlično je za izgradnju mišića i poboljšanje kardiovaskularne kondicije, a uz to i ozbiljno otapa kalorije - 819 kalorija u sat vremena (kod čovjeka od 90 kilograma). Trčanje po stepenicama podiže broj otkucaja srca u isto vrijeme dok zajedno sa plućima pumpaju više krvi i kisika, što povećava razinu otapanja kalorija, više nego kada se trči po ravnom.

Aerobik visokog intenziteta

Jane Fonda je dokaz da aerobik može biti zabavan i ozbiljno koristan kada se radi o otapanju kalorija i toniranju mišića. U sat vremena može se potrošiti 664 kalorije. Aerobni pokreti su izazov za tijelo i mišiće jer se stežu i opuštaju brzo, ali na kontroliran način. Pojam visok intenzitet odnosi se na aktivnosti gdje se obje noge u isto vrijeme odvajaju od tla. Ova vježba može biti još intenzivnija dodavanjem opreme s utezima, a idealno je da ovaj tip tjelovježbe traje oko 20 do 30 minuta, kako se ne bi tretjerano opteretili zglobovi. Također je zgodno i to što aerobik možeš vježbati kod kuće uz mnoge online videe.

Intenzivno plivanje

Plivanje je odličan sport, a plivaš li intenzivno, možeš otopiti čak 892 kalorije u sat vremena . Osim što sami pokreti tope kalorije, to se dodatno pojačava zato što je voda hladnija od temperature tijela pa ono troši dodatnu energiju pokušavajući zadržati svoju toplinu i nadoknaditi razliku u temperaturi. Želiš li se dodatno opteretiti dok plivaš, pokušaj sa posebnim rukavicama koje stvaraju dodatan otpor. Također, dodatni učinak imat će plivanje u bazenima u kojima je voda hladnija od prosjeka ili u moru i jezeru.

Tenis

Tenis je odličan izbor za sagorijevanje ozbiljnih kalorija. Ono što tenis čini tako izazovnim je brzo usporavanje i ubrzavanje. Kretanje lopte je vrlo nepredvidljivo, a to je izazov za mozak i mišiće da se skupljaju što je brže moguće kako bi pomaknuli tijelo i došli u pravu poziciju. U sat vremena tenisa može se otopiti 728 kalorija. Uz to, za igranje tenisa ne treba ti profesionalan teren već ga možeš početi igrati bilo gdje na otvorenom, jedino ti trebaju reketi i partner.

Squash

Slično tenisu, squash je vrlo intenzivan oblik vježbanja koji sagorijeva 637 kalorija u sat vremena. Pokušaš li igrati squash vrlo brzo ćeš shvatiti da je to vrlo izazovno, uglavnom zato što nema odmora. Stalno moraš trčati, skakati, istezati se kako bi došla u pravu poziciju za loptu. Izazov je i fizički i psihički. Uz to, za squash ti je trenutno potreban samo prazan veliki zid, a kada se otvore centri možeš preći u profesionalnu dvoranu. U početku se preporuča igranje u trajanju od pola sata.

Planinarenje s ruksakom

Dok nosiš ruksak na leđima i pješačiš ili planinariš, u sat vremena možeš sagorjeti 637 kalorija. Dodatni teret na leđima jača mišićnu snagu u gornjem i donjem dijelu tijela. Raznolik teren je, također, odličan za poboljšanje koordinacije i rada na malim stabilizirajućim mišićima u nogama i gležnjevima. Želiš li se dodatno opteretiti i izgubiti još više kilograma, povećaj težinu ruksaka ili biraj još strmiji teren za hodanje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.