Sindrom srednjeg djeteta: Po čemu su posebni i kako im pomoći da se ne osjećaju isključeno

Mnoga srednja djeca osjećaju se zapostavljeno od obitelji, što ih obično tjera na pobunu ili da ugađaju ljudima oko sebe. Evo što trebaš znati o sindromu srednjeg djeteta

Sindrom srednjeg djeteta: Po čemu su posebni i kako im pomoći da se ne osjećaju isključeno

Srednje dijete često se "izgubi" među braćom i sestrama. Nikad ništa nije kod njih prvi put jer su roditelji već sve iskusili s prvim djetetom, a ne dobivaju pažnju kakvo ima najmlađe dijete. Zbog svega toga srednje dijete se često osjeća isključeno i neshvaćeno, a taj se fenomen često naziva "sindromom srednjeg djeteta". Kako bi se obitelj lakše nosila s ovakvim situacijama dobro je znati što sve može pomoći djetetu da se osjeća bolje i lakše prolazi kroz djetinjstvo.

Image

Kako biti što bolji roditelj svojoj djeci? Imamo osam odličnih savjeta

Redoslijed rođenja donekle utječe na tip osobnosti. Na primjer, najstarija djeca imaju tendenciju da budu pouzdanija i savjesnija. Skloni su perfekcionizmu zato što roditelji često s prvim djetetom rade "sve po knjizi" i posvećuju im najviše pažnje. S druge strane, roditelji se s mlađom braćom i sestrama ponašaju puno opuštenije, tako da su oni više skloni zabavi i jednostavnosti. Najmlađi se mogu ponašati egocentrično, traže pažnju i manipuliraju jer se pokušavaju istaknuti zbog starije braće i sestara.

Kako se u onda u sve to uklapa srednje dijete? Vjerojatno ga nisu hvalili poput starijeg brata ili sestre ili razmazili poput najmlađeg djeteta pa se može osjećati isključeno ili zapostavljeno. Često se ova djeca osjećaju kao da nemaju svoje mjesto u obitelji. Mogu reći: "Nitko me ne razumije ili ne sluša što govorim".

Image


(Foto: Pexels)

Kako bi nadoknadili nedostatak pažnje, srednja djeca počnu se ponašati pobunjenički ili pokušavaju ugoditi ljudima oko sebe. Njihovo ponašanje se donekle temelji na osobnosti starijeg brata ili sestre. Na primjer, ako je starije dijete strukturirano i odgovorno, srednje dijete bi se moglo pobuniti kako bi privuklo pažnju. "Srednja djeca često idu u krajnosti kako bi privukli pažnju. Zbog toga će obojiti kosu u ljubičasto ili će postati opsjednuti s određenim bendom jer pokušavaju pronaći svoj identitet", objašnjava obiteljska terapeutkinja Meri Wallace za Parenting.

Također srednje dijete često ima ugodan karakter i blago ponašanje jer mora raditi kompromise u životu. "Često se događa da srednje dijete završi između želja prvog djeteta i potreba najmlađeg", kaže Michelle P. Maidenberg. Što im pomaže da postanu neovisniji i imaju realna očekivanja. Štoviše, ova djeca imaju više odnosa izvan obitelji, široki društveni krug i puno bliskih prijatelja. Kao odrasli ljudi često su ili buntovni ili vole ugađati drugim ljudima. Ako se srednje dijete tijekom djetinjstva osjećalo zapostavljeno moglo bi se kasnije boriti s neovisnošću ili samopouzdanjem. Također se mogu istaknuti kao posrednici u sukobima u osobnom ili profesionalnom životu.

Kako bi se uspostavila prava ravnoteža između djece i roditelja, srednje dijete treba osjetiti da ga se potpuno prihvaća, objasnili su terapeuti Cliff Isaacson i Kris Radish u svojoj knjizi "The Birth Order Effect". Evo još nekoliko savjeta koji mogu pomoći kod odgajanja srednjeg djeteta.

  • Objašnjenje je važno - Ako tvoje dijete pogriješi vrlo je važno da mu naglasiš da kazna nije vezana za braću ili sestre i da ti je jako stalo do njega. Objašnjenje kazne ili uskraćivanja nečega vrlo je važno kod srednjeg djeteta jer se već ionako osjeća izgubljeno.
  • Nemoj ga isključivati - Posveti mu dovoljno vremena i pažnje kako dijete ne bi osjećalo potrebu da djeluje. Pohvali ga zbog njegovih vještina i postavljaj mu različita pitanja kako bi osjećalo da je jednako važno kao i druga djeca.
  • Istakni njegova postignuća - Neka njegova postignuća budu velika jer ponekad nije jednostavno ako su stariji brat ili sestra već postigli iste stvari. Njegova postignuća također vrijedi slaviti.
  • Potiči različitost među djecom - Ako je najstarije dijete odlično u nečemu, ne znači da i mlađe treba ići njegovim stopama. Umjesto toga potakni srednje dijete da istraži svoj interese i pronađe područja u čemu je dobro bez obzira o kojem se području radi.
  • Nasljeđivanje odjeće - Iako je normalno da mlađe dijete koristi stvari starijeg djeteta, vrlo je važno da srednje dijete ima nove stvari posebno ako se radi o ključnim komadima kao što su kaput ili jakna. Isto tako, posebne privilegije, poput odabira filma mogu pomoći srednjem djetetu da se osjeća posebno.

Pogledaj video: Kako ojačti samokontrolu kod djeteta?