Sigurna luka: Bake i djedovi pomažu djeci da odrastu u sretnije ljude, ali i da se lakše nose s traumama

Vrijeme koje smo proveli zatvoreni zbog koronavirusa samo je pokazalo koliko su bake i djedovi važni u životima mališana. Djeca su jedva čekala da zagrle svoje bake i djedove, a oni su čeznuli za tim malim ručicama. Ova veza posebno utječe na dječji razvoj

Sigurna luka: Bake i djedovi pomažu djeci da odrastu u sretnije ljude, ali i da se lakše nose s traumama

Djeca dijele jedinstvenu vezu s bakama i djedovima. U tom odnosu ima toliko ljubavi, a oni koji su imali toliko sreće da odrastaju s bakama i djedovima razumiju koliko je to važno. Djedovi i bake često su tu za unuke kada roditelji imaju užurbanu svakodnevicu. Većini ljudi neka od najdražih sjećanja iz djetinjstva su vezana za bake i djedove. Ljetovanja s bakom i djedom uvijek su posebna, sve ono što djeca ne smiju učiniti kod roditelja mogu kod bake i djeda. 

Image

Tvoje dijete je iznimno ljuto i bijesno. Kako ga najbolje i najlakše smiriti?


Svi smo svjesni da održavanje bliskih odnosa s bakama i djedovima djeci čini samo dobro. A sada su sve to potvrdile i studije znanstvenika koji se bave razvojem djece. Istraživanja pokazuju da emocionalno bliska veza s bakama i djedovima zapravo smanjuje rizik za razvoj depresije kod djece. Studija objavljena u časopisu The Gerontologist promatrala je 356 unučadi i 374 baka i djedova. Stručnjaci s Bostonskog koledža analizirali su podatke u periodu od čak 19 godina. Otkrili su da djeca koja su imala blisku vezu s bakama i djedovima imaju puni manji rizik za razvoj depresije.

Ove dobrobiti djeluju u oba smjera jer bake i djedovi koji provode vrijeme s djecom također su zauzeti što je dobro za njih. Također djeca osjećaju stabilnost i sigurnost kada su s bakama i djedovima. Ovo je posebno korisno u teškim obiteljskim vremenima, ako dođe do razvoda ili problema poput zlostavljanja u školi.

Image


(Foto: Pixabay)

Istraživanje Sveučilišta Oxford otkrilo je da snažna veza između baka i djedova i njihovih unuka pomaže djeci da se bolje nose s traumatičnim životnim događajima. Ova studija obuhvatila je više od 1500 djece. Rezultati su pokazali da su djeca u čijim životima su bake i djedovi jako sudjelovali imali manje emocionalnih problema i u ponašanju. Također bake su odgovorne za brigu o djeci, dok se djedovi bave mentoriranjem, pokazuje istraživanje. 

"Ako roditelji uključuju bake i djedove u život djeteta već od rane dobi, dijete će početi razvijati emocionalnu bliskost i doživljavati ih kao snažnu socijalnu podršku. Tako će dijete osjećati da osim roditelja imaju i druge odrasle osobe koje ih vole i brinu se o njima na isti način kao roditelji, a to im daje osjećaj stabilnosti i sigurnosti", objasnila je klinička socijalna radnica Kimberly Agresta.

Ove činjenice pomažu roditeljima da se osjećaju dobro jer na kraju krajeva uvijek im dobro dođe pomoć kada se radi o odgoju. Roditelji će se osjećati dobro znajući da su njihova djeca u sigurnim rukama. A djeca će biti dobro jer znaju da bakama i djedovima mogu povjeriti čak i više nego roditeljima.

"Postoji osjećaj sigurnosti kada roditelji ostave dijete s članom obitelji koji ih voli i na isti način ulaže u odgoj. Također je jako lijepo imati podršku roditelja kada odgajate dijete", kaže Agresta. Roditelji sve to imaju kada su uključeni bake i djedovi. Ova istraživanja su pokazala da bake i djedovi unucima nude puno više od osjećaja slobode i sjajne hrane. Bake i djedovi pomažu djeci da postanu sretniji i zadovoljniji ljudi.