Samo najbolji hranjivi pripravci za vaše dijete

Skuhajte, preokrenite, promiješajte i poslužite - četiri brze i jednostavne faze pripreme domaće, zdrave hrane za djecu

Samo najbolji hranjivi pripravci za vaše dijete

Mnogi roditelji su često zbunjeni i preplavljeni velikom količinom informacija o prijelazu beba na krutu hranu i frustrirani su kada netom pripremljena hrana završi na njihovoj odjeći, na kuhinjskom podu ili drugim neprimjerenim mjestima. Kada vaša beba bude spremna za krutu hrana, poželjet ćete joj dati hranu  pripremljenu od svježih sastojaka, tako da hranjive tvari po mogućnosti ostanu netaknute. Kupnja i priprema hrane u vlastitom aranžmanu je najbolji način za to, jer znate točno što vaše dijete jede. Hrana koju kupujete i način na koji se pohranjujete, pripremate i kuhate utjecati će na njihov nutritivni sadržaj. Važno je kupiti svježe namirnice, i pohraniti ih u skladu s uputama te ih pripremati na čistoj površini.
Judy More, pedijatrijska nutricionistica i dr Gillian Harris u suradnji s Philipsom pripremile su knjigu recepata za djecu u dobi od 6 mjeseci do preko godine dana, a dio vam donosimo u ovom članku.

Kako početi?
Kada je beba spremna za krutu hranu, možete započeti s miješanjem žitarica, kao što su zob, proso ili pire od kuhane riže, s mlijekom koje vaša beba obično pije. Osim toga, možete napraviti pire od kuhanog povrća ili voća. Za početak, ponudite djetetu samo nekoliko žličica, tijekom ili nakon hranjenja mlijekom, jednom dnevno.
S vremenom možete početi davati krutu hranu prije hranjenja mlijekom, a zatim polako dodavati sve veće količine krute hrane. Također možete mijenjati gustoću hrane dodavanjem manje mlijeka ili vode da je zgusnete. Istovremeno, počnite nuditi djetetu različite namirnice, postepeno s dva na tri obroka dnevno kako bi vaše dijete isprobalo nove okuse.

Riječ stručnjaka ...
"Bit će potrebno malo vremena prije nego što beba nauči jesti krutu hranu. Razlog tome je što, prilikom sisanja na prsima ili hranjenja iz bočice, bebe guraju svoj jezik prema naprijed. Na isti način, one će raditi ovaj pokret prilikom hranjenja žlicom što rezultira izbacivanjem hrane iz usta. To ne znači da one ne vole hranu koju ste im dali. Bebe trebaju vremena kako bi naučile koristiti jezik za guranje hrane prema stražnjoj strani usta, kako bi je progutale".

Priprema hrane za bebu

Image


Kuhanje na pari je jedan od najboljih načina kuhanja koji pomaže u očuvanju okusa. Kuhanje na pari s jedinstvenim Philips AVENT kombiniranim aparatom za kuhanje na pari i miješalicom pomaže zadržati bitne nutrijenti, jer su sokovi koji se oslobađaju iz hrane tijekom kuhanja na pari zadržavaju i miješaju s hranom tijekom faze miješanja. Na taj način se mnogi nutrijenti u većoj mjeri zadržavaju u hrani kako bi se osigurala zdrava prehrana.

Philipsov Avent kombinirani aparat za kuhanje na pari i miješalica, namijenjen pripremi hrane za djecu od 6 mjeseci do preko godine dana ovaj kompaktno dizajniran proizvod bez štetnog BPA na jednostavan način sprema potpune obroke miješajući meso, ribu i žitarice u samo četiri jednostavna koraka. Dovoljno je na pari skuhati voće, povrće, ribu ili meso, a zatim jednostavno podignuti i preokrenuti vrč kako bi se sve promiješalo, bez potrebe za premještanjem hrane. Dodatna prednost je i postavka snažnog miješanja za pripremu finih pirea, kašica i umaka tako da u potpunosti zadovoljava svaki razvojni ciklus vašeg djeteta.





Pire od mrkve i batata

Image



Sastojci:
• 2 mrkve (oko 180g)
• 1 mali batat (slatki krumpir)
(oko 250g)


1. Operite i ogulite mrkvu i batat.
2. Izrežite povrće na male komadiće i stavite ih u posudu.
3-4. Ulijte 150 ml vode u posudu za paru i  kuhajte povrće na pari 15 minuta dok ne omekša.
5-6. Okrenite posudu u položaj za miješanje i promiješajte 2 ili 3 puta po 10 sekundi, ovisno o željenoj gustoći hrane.
Prebacite hranu u zdjelu i dodajte malo uobičajenog mlijeka za bebu ili rižinu kašicu, ako je potrebno prilagoditi gustoću. Ostavite da se ohladi.
7. Poslužite jedan dio. Ostatak stavite u hladnjak / zamrzivač za kasniju uporabu.


Image



Image





Pire od povrća

Image



Sastojci:
• 4 cvijeta cvjetače (oko 150g)
• 1 mali krumpir (oko 170g)
• 1 mrkva (oko 120g)
• 1 žlica naribanog sira


1. Operite karfiol.
2. Oguliti krumpir i mrkvu.
3. Izrežite povrće na male komade i stavite ih u posudu.
4-5. Ulijte 200 ml vode  posudu za paru i kuhajte na pari 20 minuta dok ne omekša.
6. Prebacite povrće kuhano na pari u zdjelu s tekućinom od kuhanja i ostavite da se ohladi.
7. Zgnječite vilicom povrće i po potrebi ocijedite vodu.
Umjesto toga možete , pomiješati povrće kuhano na pari 2 ili 3 puta po 10 sekundi kako biste napravili gladak pire.
8. Pomiješajte 3 žlice pirea od povrća sa 1 žlicom naribanog sira ili 1 žlicom pirea od mesa (recept dolje).
9. Poslužite jedan dio. Ostatak stavite u hladnjak / zamrzivač za kasniju uporabu.


Image



Image






Pire od mesa

Image



Sastojci:
• 150g nemasne piletine, govedine, svinjetine ili janjetine


1. Izrežite meso na male komade i staviti ga u posudu.
2-3. Ulijte 200 ml vode u posudu za paru i kuhajte na pari 20 minuta dok ne omekša.
4. Ocijedite pola vode od kuhanja i staviti je na stranu.
5. Okrenite posudu u položaj za miješanje i promiješajte 2 do 4 puta po oko 10 sekundi, dodajući po potrebi vodu koja vam je ostala od kuhanja do željene gustoće.
Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
6. Pomiješajte jednu žlicu izmiksanog mesa sa 3 žlice pirea od povrća.
7. Poslužite jedan dio. Ostatak stavite u hladnjak / zamrzivač za kasniju uporabu.

Image



Image