
[RECEPT] Najmlađi će ih obožavati: Zdrave juhe za hladnije dane
Stoga, ugrijete sebe i svoje mališane zdravih juhama koje će djeca obožavati. Donosimo vam pet recepata za ukusne i hranjive guste juhe od povrća, špinata, paradajza te bistre pileće i goveđe juhe.
Potrebno vam je:
100 g brokula (vrhovi s cvijetom)
100 g cvjetača (samo cvijet)
100 g mrkva crvena
100 g poriluk (bijeli dio)
100 g bundeva
1 dl vrhnje za kuhanje
3 žlica ulje maslinovo
sol, papar
Priprema:
U lonac ulijte maslinovo ulje i potom dodajte poriluk rezan na kolutiće i kratko pirjajte. Potom dodajte mrkvu, dolijte malo vode i nastavite dalje pirjati. Zatim dodajte ostalo povrće, podlijte vodom tako da prekrije povrće i kuhajte na umjerenoj vatri približno pola sata.
Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po želji. Usitnite povrće štapnim mikserom do postizanja glatke smjese.
(
Potrebno vam je:
4 žlice maslaca
1 veći luk
1 srednja mrkva
1 komadić celera
2 režnja češnjaka
2 žlice brašna
200 ml pelata
2 šalice temeljca
1 žlica koncentrata rajčice
1 šalica vrhnja
Priprema:
Otopite maslac pa dodajte sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša. Dodajte brašno pa ga kuhajte i miješajte dok smjesa ne postane suha.
Dodajte pelate, temeljac pa sve prebacite u blender i pretvorite u pire. Vratite na štednjak i kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Poslužite odmah.
(
Potrebno vam je:
4 srednje mrkve
manji komad celera
svježeg lišća peršina
pileće (kokošje) meso i kosti (goveđe ili mix svega)
papar i sol,
Vegeta
jaja, brašno ili griz
Priprema:
U veću zdjelu ulijete vode, dodate grincek (mrkve, celera, peršina, list kelja te češnjaka za goveđu juhu) i meso s kostima te kuhate do vrenja. Ostavite da se kuha 1-1.5 h. Kokošja i goveđa juha se kuhaju duže, a pileća oko 1 h. Dodate soli, papra i Vegete, po okusu. Što je više kosti i povrća, manje ćete trebati Vegete.
Kada je juha pri kraju kuhanja, izvadite na zaseban tanjur sve osim mrkve. Sada dolazi trenutak za spremanje knedla. Umutite dva jaja, dodate griza ili oštrog brašna (može i oboje), malo vode, trećinu žličice masti te miješate pjenjačom. Smjesa treba biti gusta, ali ne previše jer će vam knedle biti tvrde.
Žlicom stavljate male knedle u juhu, čekate da zavri, smanjite vatru i kuhate još 5 minuta. Knedle vam se u juhi napuhnu, osobito od griza pa pazite na to.
(
Potrebno vam je:
oko 30 dkg svježeg špinata očistite
brašno
mast/ulje
vrhnje za kuhanje
mlijeko
sol, papar
jaja
bučino ulje
Priprema:
Svježi špinat operite te blanširajte na nekoliko minuta u vreloj vodi. Vodu u kojoj ste blanširali špinat sačuvajte, a špinat izvadite i prelijte hladnom vodom.
Zatim napravite zapršku od pola žlice masti (ulja/maslaca), žlice brašna te kada se zarumeni dolijte vodu od špinata. Pojačajte plamen, miješajte te nakon par minuta dodajte i špinat. Pustite da zavrije i da se kuha nekih 5 min.
Nakon toga štapnim mikserom sve usitnite, jer svi vole kremastu juhu. Dodajte dcl vrhnja za kuhanje i malo mlijeka, sol, malo papra te vegetu.
Probajte i uskladite okuse. Kuhajte još 10 min, a onda dodajte 3 razmućena jaja te kuhajte još 5 minuta. Pred kraj dodajte malo bučinog ulja, a u tanjur razne sjemenke.
(