Stoga, ugrijete sebe i svoje mališane zdravih juhama koje će djeca obožavati. Donosimo vam pet recepata za ukusne i hranjive guste juhe od povrća, špinata, paradajza te bistre pileće i goveđe juhe.
Ljekovita gusta juha od povrća
Foto: Pixabay
Potrebno vam je:
- 100 g brokula (vrhovi s cvijetom)
- 100 g cvjetača (samo cvijet)
- 100 g mrkva crvena
- 100 g poriluk (bijeli dio)
- 100 g bundeva
- 1 dl vrhnje za kuhanje
- 3 žlica ulje maslinovo
- sol, papar
Priprema:
- U lonac ulijte maslinovo ulje i potom dodajte poriluk rezan na kolutiće i kratko pirjajte. Potom dodajte mrkvu, dolijte malo vode i nastavite dalje pirjati. Zatim dodajte ostalo povrće, podlijte vodom tako da prekrije povrće i kuhajte na umjerenoj vatri približno pola sata.
- Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po želji. Usitnite povrće štapnim mikserom do postizanja glatke smjese.
(Recept je preuzet s gastro.hr.)
Krem juha od rajčice
Foto: Thinkstock
Potrebno vam je:
- 4 žlice maslaca
- 1 veći luk
- 1 srednja mrkva
- 1 komadić celera
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 200 ml pelata
- 2 šalice temeljca
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 šalica vrhnja
Priprema:
- Otopite maslac pa dodajte sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša. Dodajte brašno pa ga kuhajte i miješajte dok smjesa ne postane suha.
- Dodajte pelate, temeljac pa sve prebacite u blender i pretvorite u pire. Vratite na štednjak i kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Poslužite odmah.
(Recept preuzet s gastro.hr.)
Pileća ili goveđa juha s knedlima
Foto: Pixabay
Potrebno vam je:
- 4 srednje mrkve
- manji komad celera
- svježeg lišća peršina
- pileće (kokošje) meso i kosti (goveđe ili mix svega)
- papar i sol,
- Vegeta
- jaja, brašno ili griz
Priprema:
- U veću zdjelu ulijete vode, dodate grincek (mrkve, celera, peršina, list kelja te češnjaka za goveđu juhu) i meso s kostima te kuhate do vrenja. Ostavite da se kuha 1-1.5 h. Kokošja i goveđa juha se kuhaju duže, a pileća oko 1 h. Dodate soli, papra i Vegete, po okusu. Što je više kosti i povrća, manje ćete trebati Vegete.
- Kada je juha pri kraju kuhanja, izvadite na zaseban tanjur sve osim mrkve. Sada dolazi trenutak za spremanje knedla. Umutite dva jaja, dodate griza ili oštrog brašna (može i oboje), malo vode, trećinu žličice masti te miješate pjenjačom. Smjesa treba biti gusta, ali ne previše jer će vam knedle biti tvrde.
- Žlicom stavljate male knedle u juhu, čekate da zavri, smanjite vatru i kuhate još 5 minuta. Knedle vam se u juhi napuhnu, osobito od griza pa pazite na to.
(Recept je preuzet s gastro.hr.)
Prefina juha od špinata
Foto: Mateja Likes to Cook
Potrebno vam je:
- oko 30 dkg svježeg špinata očistite
- brašno
- mast/ulje
- vrhnje za kuhanje
- mlijeko
- sol, papar
- jaja
- bučino ulje
Priprema:
- Svježi špinat operite te blanširajte na nekoliko minuta u vreloj vodi. Vodu u kojoj ste blanširali špinat sačuvajte, a špinat izvadite i prelijte hladnom vodom.
- Zatim napravite zapršku od pola žlice masti (ulja/maslaca), žlice brašna te kada se zarumeni dolijte vodu od špinata. Pojačajte plamen, miješajte te nakon par minuta dodajte i špinat. Pustite da zavrije i da se kuha nekih 5 min.
- Nakon toga štapnim mikserom sve usitnite, jer svi vole kremastu juhu. Dodajte dcl vrhnja za kuhanje i malo mlijeka, sol, malo papra te vegetu.
- Probajte i uskladite okuse. Kuhajte još 10 min, a onda dodajte 3 razmućena jaja te kuhajte još 5 minuta. Pred kraj dodajte malo bučinog ulja, a u tanjur razne sjemenke.
(Recept je preuzet s gastro.hr.)