Trudnoća i majčinstvo
Trudnoća i majčinstvo

[RECEPT] Najmlađi će ih obožavati: Zdrave juhe za hladnije dane

Dobra "stara" juhica. Kremasta ili bistra, zelena, crvena ili narančasta. Ma sasvim je nevažno! Bitno da je juha! Dolaskom hladnijih dana ona posebno prija.

Stoga, ugrijete sebe i svoje mališane zdravih juhama koje će djeca obožavati. Donosimo vam pet recepata za ukusne i hranjive guste juhe od povrća, špinata, paradajza te bistre pileće i goveđe juhe.

Ljekovita gusta juha od povrća

Foto: Pixabay

Potrebno vam je:

100 g brokula (vrhovi s cvijetom)

100 g cvjetača (samo cvijet)

100 g mrkva crvena

100 g poriluk (bijeli dio)

100 g bundeva

1 dl vrhnje za kuhanje

3 žlica ulje maslinovo

sol, papar

Priprema:

U lonac ulijte maslinovo ulje i potom dodajte poriluk rezan na kolutiće i kratko pirjajte. Potom dodajte mrkvu, dolijte malo vode i nastavite dalje pirjati. Zatim dodajte ostalo povrće, podlijte vodom tako da prekrije povrće i kuhajte na umjerenoj vatri približno pola sata.

Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po želji. Usitnite povrće štapnim mikserom do postizanja glatke smjese.

(Recept je preuzet s gastro.hr. )

Krem juha od rajčice

Foto: Thinkstock

Potrebno vam je:

4 žlice maslaca

1 veći luk

1 srednja mrkva

1 komadić celera

2 režnja češnjaka

2 žlice brašna

200 ml pelata

2 šalice temeljca

1 žlica koncentrata rajčice

1 šalica vrhnja

Priprema:

Otopite maslac pa dodajte sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša. Dodajte brašno pa ga kuhajte i miješajte dok smjesa ne postane suha.

Dodajte pelate, temeljac pa sve prebacite u blender i pretvorite u pire. Vratite na štednjak i kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Poslužite odmah.

(Recept preuzet s gastro.hr. )

Pileća ili goveđa juha s knedlima

Foto: Pixabay

Potrebno vam je:

4 srednje mrkve

manji komad celera

svježeg lišća peršina

pileće (kokošje) meso i kosti (goveđe ili mix svega)

papar i sol,

Vegeta

jaja, brašno ili griz

Priprema:

U veću zdjelu ulijete vode, dodate grincek (mrkve, celera, peršina, list kelja te češnjaka za goveđu juhu) i meso s kostima te kuhate do vrenja. Ostavite da se kuha 1-1.5 h. Kokošja i goveđa juha se kuhaju duže, a pileća oko 1 h. Dodate soli, papra i Vegete, po okusu. Što je više kosti i povrća, manje ćete trebati Vegete.

Kada je juha pri kraju kuhanja, izvadite na zaseban tanjur sve osim mrkve. Sada dolazi trenutak za spremanje knedla. Umutite dva jaja, dodate griza ili oštrog brašna (može i oboje), malo vode, trećinu žličice masti te miješate pjenjačom. Smjesa treba biti gusta, ali ne previše jer će vam knedle biti tvrde.

Žlicom stavljate male knedle u juhu, čekate da zavri, smanjite vatru i kuhate još 5 minuta. Knedle vam se u juhi napuhnu, osobito od griza pa pazite na to.

(Recept je preuzet s gastro.hr. )

Prefina juha od špinata

Foto: Mateja Likes to Cook

Potrebno vam je:

oko 30 dkg svježeg špinata očistite

brašno

mast/ulje

vrhnje za kuhanje

mlijeko

sol, papar

jaja

bučino ulje

Priprema:

Svježi špinat operite te blanširajte na nekoliko minuta u vreloj vodi. Vodu u kojoj ste blanširali špinat sačuvajte, a špinat izvadite i prelijte hladnom vodom.

Zatim napravite zapršku od pola žlice masti (ulja/maslaca), žlice brašna te kada se zarumeni dolijte vodu od špinata. Pojačajte plamen, miješajte te nakon par minuta dodajte i špinat. Pustite da zavrije i da se kuha nekih 5 min.

Nakon toga štapnim mikserom sve usitnite, jer svi vole kremastu juhu. Dodajte dcl vrhnja za kuhanje i malo mlijeka, sol, malo papra te vegetu.

Probajte i uskladite okuse. Kuhajte još 10 min, a onda dodajte 3 razmućena jaja te kuhajte još 5 minuta. Pred kraj dodajte malo bučinog ulja, a u tanjur razne sjemenke.

(Recept je preuzet s gastro.hr.)