[RECEPT] Najmlađi će ih obožavati: Zdrave juhe za hladnije dane

Dobra "stara" juhica. Kremasta ili bistra, zelena, crvena ili narančasta. Ma sasvim je nevažno! Bitno da je juha! Dolaskom hladnijih dana ona posebno prija.

juha_pixabay

Stoga, ugrijete sebe i svoje mališane zdravih juhama koje će djeca obožavati. Donosimo vam pet recepata za ukusne i hranjive guste juhe od povrća, špinata, paradajza te bistre pileće i goveđe juhe.

Ljekovita gusta juha od povrća

Foto: Pixabay

Potrebno vam je:

  • 100 g brokula (vrhovi s cvijetom)
  • 100 g cvjetača (samo cvijet)
  • 100 g mrkva crvena
  • 100 g poriluk (bijeli dio)
  • 100 g bundeva
  • 1 dl vrhnje za kuhanje
  • 3 žlica ulje maslinovo
  • sol, papar

Priprema:

  • U lonac ulijte maslinovo ulje i potom dodajte poriluk rezan na kolutiće i kratko pirjajte. Potom dodajte mrkvu, dolijte malo vode i nastavite dalje pirjati. Zatim dodajte ostalo povrće, podlijte vodom tako da prekrije povrće i kuhajte na umjerenoj vatri približno pola sata.
  • Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po želji. Usitnite povrće štapnim mikserom do postizanja glatke smjese.

(Recept je preuzet s gastro.hr.)

Krem juha od rajčice

Foto: Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 4 žlice maslaca
  • 1 veći luk
  • 1 srednja mrkva
  • 1 komadić celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 200 ml pelata
  • 2 šalice temeljca
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 šalica vrhnja

Priprema:

  • Otopite maslac pa dodajte sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša. Dodajte brašno pa ga kuhajte i miješajte dok smjesa ne postane suha.
  • Dodajte pelate, temeljac pa sve prebacite u blender i pretvorite u pire. Vratite na štednjak i kuhajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Poslužite odmah.

(Recept preuzet s gastro.hr.)

Pileća ili goveđa juha s knedlima

Foto: Pixabay

Potrebno vam je:

  • 4 srednje mrkve
  • manji komad celera
  • svježeg lišća peršina
  • pileće (kokošje) meso i kosti (goveđe ili mix svega)
  • papar i sol,
  • Vegeta
  • jaja, brašno ili griz

Priprema:

  • U veću zdjelu ulijete vode, dodate grincek (mrkve, celera, peršina, list kelja te češnjaka za goveđu juhu) i meso s kostima te kuhate do vrenja. Ostavite da se kuha 1-1.5 h. Kokošja i goveđa juha se kuhaju duže, a pileća oko 1 h. Dodate soli, papra i Vegete, po okusu. Što je više kosti i povrća, manje ćete trebati Vegete.
  • Kada je juha pri kraju kuhanja, izvadite na zaseban tanjur sve osim mrkve. Sada dolazi trenutak za spremanje knedla. Umutite dva jaja, dodate griza ili oštrog brašna (može i oboje), malo vode, trećinu žličice masti te miješate pjenjačom. Smjesa treba biti gusta, ali ne previše jer će vam knedle biti tvrde.
  • Žlicom stavljate male knedle u juhu, čekate da zavri, smanjite vatru i kuhate još 5 minuta. Knedle vam se u juhi napuhnu, osobito od griza pa pazite na to.

(Recept je preuzet s gastro.hr.)

Prefina juha od špinata

Foto: Mateja Likes to Cook

Potrebno vam je:

  • oko 30 dkg svježeg špinata očistite
  • brašno
  • mast/ulje
  • vrhnje za kuhanje
  • mlijeko
  • sol, papar
  • jaja
  • bučino ulje

Priprema:

  • Svježi špinat operite te blanširajte na nekoliko minuta u vreloj vodi. Vodu u kojoj ste blanširali špinat sačuvajte, a špinat izvadite i prelijte hladnom vodom.
  • Zatim napravite zapršku od pola žlice masti (ulja/maslaca), žlice brašna te kada se zarumeni dolijte vodu od špinata. Pojačajte plamen, miješajte te nakon par minuta dodajte i špinat. Pustite da zavrije i da se kuha nekih 5 min.
  • Nakon toga štapnim mikserom sve usitnite, jer svi vole kremastu juhu. Dodajte dcl vrhnja za kuhanje i malo mlijeka, sol, malo papra te vegetu.
  • Probajte i uskladite okuse. Kuhajte još 10 min, a onda dodajte 3 razmućena jaja te kuhajte još 5 minuta. Pred kraj dodajte malo bučinog ulja, a u tanjur razne sjemenke.

(Recept je preuzet s gastro.hr.)