Trudnoća i majčinstvo
Trudnoća i majčinstvo

[RECEPT] 5 ideja za palačinke koje morate isprobati

Zamijesi, baci, peci, okreni – palačinke. Vole ih djeca, roditelji, susjedi, rodbina, ma jednostavno vole ih svi.

Zavoljet će i vas ako zasučete rukave i bacite se na pripremanje deserta prema nekom od ovih recepata. Donosimo vam nekoliko ideja za malo drukčije palačinke koje morate isprobati. Mi već osjećamo miris nečeg finog u zraku, a vi?

Jesenske palačinke s jabukama

Foto: Thinkstock

Potrebno je:

200 g brašna

1 paketić praška za pecivo

1 žličica soli

1 žlica šećera

250 ml mlijeka

1 jaje

3 žlice otopljenog maslaca

Priprema:

Pripremi četiri veće jabuke i nareži ih na kolutove debele otprilike centimetar. Sredinu izdubi uz pomoć malih okruglih kalupa za keksiće ili se posluži nožem.

Tijesto pripremi prema receptu u nastavku i umočite svaki kolut. Položite jabuke na zagrijanu tavicu i peci otprilike dvije minute sa svake strane.

Pomiješaj 100 g šećera sa žličicom cimeta i pospi jabuke odmah nakon pečenja. Možeš ih poslužiti uz javorov sirup ili karamel, ali odlične su i bez preljeva.

U posudi najprije pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U sredini napravi rupu pa dodaj mlijeko, jaje i otopljeni maslac. Miješaj dok ne dobiješ gustu smjesu. Ako je potrebno, dodaj još mlijeka ili brašna.

Kockicom maslaca premaži zagrijanu tavu pa na njoj peci manje i deblje palačinke. Peci dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije.

Recept je preuzet s portala s Zdravakrava.hr

Palačinke s bananom i bez mlijeka

Foto: Thinkstock

Potrebno je:

1 banana

1 jaje

2 velike žlice integralnog brašna

Priprema:

U posudi vilicom smrvi jednu bananu te kada dobiješ glatku smjesu, dodaj brašno i jaje. Promiješaj sve zajedno mutilicom. Tavu za palačinke premaži kokosovim uljem te uz pomoć velike žlice oblikuj tri manje, deblje palačinke.

Peci na srednjoj vatri i nakon minutu do dvije okreni na drugu stranu i peci još minutu i pol. Palačinke možeš malo namazati domaćim pekmezom ili medom i dodati borovnice.

Navedeni sastojci su za tri manje palačinke koje su dovoljne za jednu osobu, ali ako dodaš još jednu bananu, jedno jaje i četiri žlice brašna dobit ćeš dvostruku količinu smjese.

Recept je preuzet s portala s Zdravakrava.hr

Američke palačinke

Foto: Thinkstock

Potrebno je:

200 g brašna

1 paketić praška za pecivo

1 žličica soli

1 žlica šećera

250 ml mlijeka

1 jaje

3 žlice otopljenog maslaca

Priprema:

U posudi najprije pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U sredini napravite rupu pa dodajte mlijeko, jaje i otopljeni maslac.

Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka ili brašna.

Kockicom maslaca premažite zagrijanu tavu pa na njoj pecite manje i deblje palačinke. Pecite dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Pannukakku palačinke

Foto: Pixabay

Potrebno je:

6 jaja

1 i pol šalica mlijeka

¼ šalice šećera

1 žlica vanilin šećera

naribana korica limuna

1 i pol šalica brašna

1 žličica soli

1 žličica praška za pecivo

1/3 šalice maslaca

1 šalica slatkog vrhnja

svježe voće ili voćni kompot

Priprema:

Pomiješajte zajedno jaja, mlijeko, šećer i vanilin šećer i miješajte sastojke dok ne dobijete kremastu strukturu. Umiješajte naribanu koricu limuna. Prosijte zajedno brašno, sol i prašak za pecivo i umiješajte u kremastu smjesu od jaja.

Ostavite tijesto stajati pola sata. Zagrijte pećnicu na 200° C te namažite maslacem vatrostalnu posudu. Vatrostalnu posudu stavite u pećnicu da se maslac otopi.

Nakon što se otopio, koristeći metlicu za maslac namažite ravnomjerno unutrašnjost posude. Izlijte tijesto u vruću posudu i stavite ju peći u pećnicu na 15 minuta dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Servirajte sa šlagom i voćem.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Palačinke od bundeve

Foto: Jannette Razum

Smjesa za palačinke:

2 jaja

5 žlica šećera

1 vanilin šećer

naribana korica 1/2 limuna

1/2 žličice ruma

1/2 žličice cimeta

200 g pirea od bundeve

350 ml mlijeka

100 g raženog brašna

1/2 praška za pecivo

Karamelizirane zobene pahuljice:

4 žlice šećera

6 žlica zobenih pahuljica

Priprema:

Najprije pripremite pire od bundeve. Komad butternut tikve (ili neke druge) ogulite, narežite na kockice pa kuhajte u vodi dok ne omekša. Ocijedite, ohladite pa izmiksajte u blenderu da dobijete fini pire.

Jaja pjenjačom razmutite sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, cimetom te limunovom koricom. Dodajte mlijeko i pire od bundeve pa sve lijepo izmiješajte.

Na kraju dodajte raženo brašno i prašak za pecivo. Smjesu još kratko promiješajte tako da uklonite sve grudice. Na tavicu za palačinke stavite malo ulja i dobro ga zagrijte.

Dubljom žlicom uzimajte po malo smjese i stavljajte u zagrijanu tavicu. Pecite jednu ili više palačinka od jednom, ovisno koliko mjesta imate u tavici. Palačinke pecite na laganoj vatri otprilike minutu sa svake strane tako da sredina ne ostane sirova.

Karamelizirane zobene pahuljice pripremite tako da:

Šećer stavite u lonac debljeg dna i zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri dok ne otopi i poprimi boju karamela. Ne morate ga miješati.

Zatim ubacite zobene pahuljice, promiješajte smjesu pa sve istresite na masni papir i ostavite neka se malo ohladi. Nakon nekoliko minuta, kada se pahuljice ohlade razlomite ih na manje komade.

Palačinke poslužite s karamel preljevom, karameliziranim zobenim pahuljicama i sladoledom od vanilije.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr