Zavoljet će i vas ako zasučete rukave i bacite se na pripremanje deserta prema nekom od ovih recepata. Donosimo vam nekoliko ideja za malo drukčije palačinke koje morate isprobati. Mi već osjećamo miris nečeg finog u zraku, a vi?
Jesenske palačinke s jabukama
Foto: Thinkstock
Potrebno je:
- 200 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 3 žlice otopljenog maslaca
Priprema:
- Pripremi četiri veće jabuke i nareži ih na kolutove debele otprilike centimetar. Sredinu izdubi uz pomoć malih okruglih kalupa za keksiće ili se posluži nožem.
- Tijesto pripremi prema receptu u nastavku i umočite svaki kolut. Položite jabuke na zagrijanu tavicu i peci otprilike dvije minute sa svake strane.
- Pomiješaj 100 g šećera sa žličicom cimeta i pospi jabuke odmah nakon pečenja. Možeš ih poslužiti uz javorov sirup ili karamel, ali odlične su i bez preljeva.
- U posudi najprije pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U sredini napravi rupu pa dodaj mlijeko, jaje i otopljeni maslac. Miješaj dok ne dobiješ gustu smjesu. Ako je potrebno, dodaj još mlijeka ili brašna.
- Kockicom maslaca premaži zagrijanu tavu pa na njoj peci manje i deblje palačinke. Peci dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije.
Recept je preuzet s portala s Zdravakrava.hr
Palačinke s bananom i bez mlijeka
Foto: Thinkstock
Potrebno je:
- 1 banana
- 1 jaje
- 2 velike žlice integralnog brašna
Priprema:
- U posudi vilicom smrvi jednu bananu te kada dobiješ glatku smjesu, dodaj brašno i jaje. Promiješaj sve zajedno mutilicom. Tavu za palačinke premaži kokosovim uljem te uz pomoć velike žlice oblikuj tri manje, deblje palačinke.
- Peci na srednjoj vatri i nakon minutu do dvije okreni na drugu stranu i peci još minutu i pol. Palačinke možeš malo namazati domaćim pekmezom ili medom i dodati borovnice.
- Navedeni sastojci su za tri manje palačinke koje su dovoljne za jednu osobu, ali ako dodaš još jednu bananu, jedno jaje i četiri žlice brašna dobit ćeš dvostruku količinu smjese.
Recept je preuzet s portala s Zdravakrava.hr
Američke palačinke
Foto: Thinkstock
Potrebno je:
- 200 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 3 žlice otopljenog maslaca
Priprema:
- U posudi najprije pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U sredini napravite rupu pa dodajte mlijeko, jaje i otopljeni maslac.
- Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka ili brašna.
- Kockicom maslaca premažite zagrijanu tavu pa na njoj pecite manje i deblje palačinke. Pecite dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Pannukakku palačinke
Foto: Pixabay
Potrebno je:
- 6 jaja
- 1 i pol šalica mlijeka
- ¼ šalice šećera
- 1 žlica vanilin šećera
- naribana korica limuna
- 1 i pol šalica brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/3 šalice maslaca
- 1 šalica slatkog vrhnja
- svježe voće ili voćni kompot
Priprema:
- Pomiješajte zajedno jaja, mlijeko, šećer i vanilin šećer i miješajte sastojke dok ne dobijete kremastu strukturu. Umiješajte naribanu koricu limuna. Prosijte zajedno brašno, sol i prašak za pecivo i umiješajte u kremastu smjesu od jaja.
- Ostavite tijesto stajati pola sata. Zagrijte pećnicu na 200° C te namažite maslacem vatrostalnu posudu. Vatrostalnu posudu stavite u pećnicu da se maslac otopi.
- Nakon što se otopio, koristeći metlicu za maslac namažite ravnomjerno unutrašnjost posude. Izlijte tijesto u vruću posudu i stavite ju peći u pećnicu na 15 minuta dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Servirajte sa šlagom i voćem.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Palačinke od bundeve
Foto: Jannette Razum
Smjesa za palačinke:
- 2 jaja
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1/2 limuna
- 1/2 žličice ruma
- 1/2 žličice cimeta
- 200 g pirea od bundeve
- 350 ml mlijeka
- 100 g raženog brašna
- 1/2 praška za pecivo
Karamelizirane zobene pahuljice:
- 4 žlice šećera
- 6 žlica zobenih pahuljica
Priprema:
- Najprije pripremite pire od bundeve. Komad butternut tikve (ili neke druge) ogulite, narežite na kockice pa kuhajte u vodi dok ne omekša. Ocijedite, ohladite pa izmiksajte u blenderu da dobijete fini pire.
- Jaja pjenjačom razmutite sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, cimetom te limunovom koricom. Dodajte mlijeko i pire od bundeve pa sve lijepo izmiješajte.
- Na kraju dodajte raženo brašno i prašak za pecivo. Smjesu još kratko promiješajte tako da uklonite sve grudice. Na tavicu za palačinke stavite malo ulja i dobro ga zagrijte.
- Dubljom žlicom uzimajte po malo smjese i stavljajte u zagrijanu tavicu. Pecite jednu ili više palačinka od jednom, ovisno koliko mjesta imate u tavici. Palačinke pecite na laganoj vatri otprilike minutu sa svake strane tako da sredina ne ostane sirova.
Karamelizirane zobene pahuljice pripremite tako da:
- Šećer stavite u lonac debljeg dna i zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri dok ne otopi i poprimi boju karamela. Ne morate ga miješati.
- Zatim ubacite zobene pahuljice, promiješajte smjesu pa sve istresite na masni papir i ostavite neka se malo ohladi. Nakon nekoliko minuta, kada se pahuljice ohlade razlomite ih na manje komade.
- Palačinke poslužite s karamel preljevom, karameliziranim zobenim pahuljicama i sladoledom od vanilije.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr