Međutim, mnogi se namršte pri samoj pomisli na ove zelene loptice, posebice izbirljivi mališani kojima ne prija njihov specifičan gorkasti okus.
Prokulica ili kelj pupčar izvrstan je izvor vitamina C i K, vitamina B kompleksa, folne kiseline, magnezija, kalcija, cinka, željeza, omega-3 masnih kiselina. Mnoge znanstvene studije potvrđuju protuupalno i antikancerogeno djelovanje kelja pupčara. Znanstvenici savjetuju konzumaciju ovog povrća kao prevenciju od nekoliko vrsta raka – raka mjehura, dojke, pluća, debelog crijeva, prostate i jajnika.
Zimsko vrijeme sa sobom donosi učestale prehlade, šmrcanja, opći pad imuniteta. Najbolji način zaštite od bolesti upravo je raznoliko sezonsko voće i povrće. Budući da samo pola kilograma kuhanih prokulica sadrži dnevnu potrebu vitamina i minerala, ne bismo ih smjeli olako zaobilaziti. Uvrstite ih što češće u svoju prehranu, no vodite računa da ih ne kuhate dulje od 6-7 minuta kako se ne bi izgubili vrijedni sastojci.
Gotovo svaki mališan prolazi kroz izbirljivu fazu, fazu kada ne želi isprobavati nove okuse ili odbija jesti određenu namirnicu. Na nama odraslima je da što ranije uvedemo u prehranu djeteta raznovrsne teksture i okuse. Izbirljivost će tako ostati samo uspomena iz djetinjstva, prolazna faza, a ne životna navika.
Donosimo vam slastan recept koji će se svidjeti i najzahtjevnijim jelcima, i velikima i malima. Iako je prokulice idealno kratko kuhati na pari, ovim karameliziranim jelom mogli biste osvojiti okusne pupoljke najmlađih koji će nakon toga biti voljni kušati prokulice i na drugi način.
Karamelizirane prokulice sa suhim voćem
Sastojci:
½ kg prokulica 3 žlice maslinova ulja 3 žlice meda ¼ šalice suhih brusnica ¼ šalice parmezana Sol, papar, češnjak (po želji) limun
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva Celzijevih.
2. Prokulice očistite, operite i prepolovite.
3. Pomiješajte maslinovo ulje, med, sol, papar, malo češnjaka (po želji).
4. Smjesi dodajte prokulice i sve dobro izmiješajte.
5. Isipajte prokulice na papir za pečenje i rasporedite ih po cijeloj tepsiji.
6. Dodajte brusnice i sve posipajte parmezanom.
7. Pecite u pećnici 10-15 minuta minuta dok se prokulice ne zarumene.
8. Nakon pečenja, po želji, poprskajte prokulice sokom od svježe cijeđenog limuna.
Umjesto brusnica možete koristiti bilo koje drugo suho voće po želji (datulje, smokve, grožđice) ili/i dodajte orašaste plodove kao što su lješnjaci, orasi, bademi.