Trudnoća i majčinstvo
Trudnoća i majčinstvo

Pokladne slastice: Kako napraviti ukusne krafne, fritule i kroštule?

Prženi komadi dizanog i drugog tijesta posipani šećerom tradicionalno se jedu u pokladno vrijeme.

Kontinentalni dio Hrvatske u vrijeme maškara najčešće uživa u krafnama, krofnama ili pokladnicama. Na zagrebačkom i zagorskom području bilo je uobičajeno da susjeda susjedi pošalje svoje krafne, jer je svaka za sebe smatrala da su upravo njezine krafne najbolje.

Za Istru i Kvarner uobičajena je priprema fritula. Smjesa je gotova po kratkom postupku, a izuzetno su mekane i sočne.

U Dalmaciji i okolice se pripremaju hrskavi štapići – kroštule. Rade se od tijesta aromatiziranog limoncellom, režu se na tanke trake, vežu u čvor, prže u dubokom ulju i na kraju posipaju šećerom u prahu. Evo i recepata za ukusne pokladne slastice.

Domaće krafne

Sastojci:

1 kg brašna

2 kockice svježeg kvasca

4 dl mlijeka

3 jaja + 3 žumanjka

13 dag šećera

2 vanilin šećera

1 dl ulja

2 žlice ruma ili konjaka

ribana korica polovice limuna

žličica soli

Priprema:

Kvasac otopiti u toplom mlijeku s malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.

U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksati smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prebaciti na radnu površinu i dobro ga izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).

Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom ili modlicom rezati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom počivaju još 20-ak minuta.

Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane, a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrniti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture.

Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.

(Recept je preuzet s recipeci.com)

Fritule

Sastojci:

500 g pšenično brašno, bijelo

20 g kvasac, svježi

2 kom jaje kokošje

80 g grožđice

50 g šećer, kristal 25 g šećer, u prahu 20 g

maslac, neslani

0.50 dl rakija šljivovica (33 vol % alkoh.)

limunova korica

sol

5 dl ulje suncokretovo

Priprema:

U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije (može biti rakija prema želji, ne mora nužno biti šljivovica) i naribanu koricu limuna.

U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Dodati ga u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.

Kuhačom dobro izmiješati tijesto i stavljati da se prži u vruće ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šećerom u prahu.

(Recept je preuzet s gastro.hr)

Kroštule

Sastojci:

200 g oštrog brašna

200 g glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

2 žlice šećera

prstohvat soli

Korica 1 limuna

2 dl kiselog vrhnja

2 žlice ruma

2 žlice limoncella

2 žumanjka

1 jaje

1 žlica ulja

Priprema:

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Žumanjke, jaje, šećer, sol, limunovu koricu, rum, limoncello, kiselo vrhnje i ulje dobro izradite pjenjačom.

Postepeno dodavajte mješavinu brašna (dok se ne dobije elastično tijesto koje se ne lijepi). Prebacite ga na radnu plohu i još ga rukama 2 min izradite. Oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite 30 min na sobnoj temperaturi.

Razdijelite na dva dijela te svaki razvaljajte na cca 2 mm debljine i režite trakice 2 cm x 15 cm, te zavežite u čvor. Pecite u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnile). Izvadite ih na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu.

(Recept je preuzet s gastro.hr)

U slast!