
Pokladne slastice: Kako napraviti ukusne krafne, fritule i kroštule?
Kontinentalni dio Hrvatske u vrijeme maškara najčešće uživa u krafnama, krofnama ili pokladnicama. Na zagrebačkom i zagorskom području bilo je uobičajeno da susjeda susjedi pošalje svoje krafne, jer je svaka za sebe smatrala da su upravo njezine krafne najbolje.
Za Istru i Kvarner uobičajena je priprema fritula. Smjesa je gotova po kratkom postupku, a izuzetno su mekane i sočne.
U Dalmaciji i okolice se pripremaju hrskavi štapići – kroštule. Rade se od tijesta aromatiziranog limoncellom, režu se na tanke trake, vežu u čvor, prže u dubokom ulju i na kraju posipaju šećerom u prahu. Evo i recepata za ukusne pokladne slastice.
Sastojci:
1 kg brašna
2 kockice svježeg kvasca
4 dl mlijeka
3 jaja + 3 žumanjka
13 dag šećera
2 vanilin šećera
1 dl ulja
2 žlice ruma ili konjaka
ribana korica polovice limuna
žličica soli
Priprema:
Kvasac otopiti u toplom mlijeku s malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.
U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. Mikserom sa spiralama miksati smjesu dok ne postane dovoljno kompaktna da se lijepo mijesi rukom. Tada tijesto prebaciti na radnu površinu i dobro ga izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).
Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom ili modlicom rezati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da pokrivene ubrusom počivaju još 20-ak minuta.
Krafne peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane, a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krafne malo smanjite temperaturu jer će inače krafne pocrniti i neće biti fine ‘pufaste’ strukture.
Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.
(Recept je preuzet s recipeci.com)
Sastojci:
500 g pšenično brašno, bijelo
20 g kvasac, svježi
2 kom jaje kokošje
80 g grožđice
50 g šećer, kristal 25 g šećer, u prahu 20 g
maslac, neslani
0.50 dl rakija šljivovica (33 vol % alkoh.)
limunova korica
sol
5 dl ulje suncokretovo
Priprema:
U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije (može biti rakija prema želji, ne mora nužno biti šljivovica) i naribanu koricu limuna.
U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Dodati ga u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.
Kuhačom dobro izmiješati tijesto i stavljati da se prži u vruće ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šećerom u prahu.
(Recept je preuzet s gastro.hr)
Sastojci:
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice šećera
prstohvat soli
Korica 1 limuna
2 dl kiselog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice limoncella
2 žumanjka
1 jaje
1 žlica ulja
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Žumanjke, jaje, šećer, sol, limunovu koricu, rum, limoncello, kiselo vrhnje i ulje dobro izradite pjenjačom.
Postepeno dodavajte mješavinu brašna (dok se ne dobije elastično tijesto koje se ne lijepi). Prebacite ga na radnu plohu i još ga rukama 2 min izradite. Oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite 30 min na sobnoj temperaturi.
Razdijelite na dva dijela te svaki razvaljajte na cca 2 mm debljine i režite trakice 2 cm x 15 cm, te zavežite u čvor. Pecite u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnile). Izvadite ih na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu.
(Recept je preuzet s gastro.hr)
U slast!