Njega bebine kože: Kako spriječiti pelenski osip?

Pelenski osip česta je pojava i može biti jako neugodan za tvoju bebu

Njega bebine kože: Kako spriječiti pelenski osip?

Dječja koža je izuzetno nježna i osjetljiva. Zbog toga joj je potrebna dodatna njega i pažnja, posebno na onim dijelovima koji dolaze u kontakt s pelenom. Da bi se izbjegla, ali i spriječila pojava crvenila i iritacija, neophodno je čišćenje i njegovanje kože pri svakom povijanju.

Što uzrokuje pelenski osip?

Većina osipa potaknuta je enzimima u bebinoj stolici, koji iritiraju njenu osjetljivu kožu. Trenje pelena i vlažnost čine pelensko područje  ranjivijim, pojačavajući iritaciju, a tu su i drugi iritanti - od urina i stolice do sastojaka koji se nalaze u jednokratnim pelenama i deterdžentima za rublje

Iako je pelenski osip normalan dio bebinog života i većina beba ga u nekom trenutku ima, postoje određene stvari koje možeš poduzeti za prevenciju (a koje će također pomoći ukoliko je pelenski osip prisutan):

  • Često mijenjaj pelene
  • Dobro briši pelensko područje
  • Prilikom previjanja koristi zaštitu u obliku dječjih masti 

Njega u pelenskom području

Jedna od prvih asocijacija na spomen njege bebine kože zasigurno je Becutan, koji ima idealnu kombinaciju za njegu u pelenskom području i prevenciju osipa prilikom svakog previjanja.

Becutan vlažne maramice imaju mekanu strukturu i zato je dodir s osjetljivom bebinom kožom izuzetno nježan. Sadrže hidratantni losion koji štiti kožu od pojave upala, umiruje crvenilo te onemogućava dalje iritacije. Na površini kože ostaje tanak zaštitni sloj koji njeguje i održava kožu čistom i zdravom.

Becutan vitaminska mast na bazi ulja nevenovog cvijeta čuva bebinu kožu u pelenskom području i djeluje preventivno na pojavu osipa i iritacija. Nanosi se prilikom svakog previjanja, pri čemu stvara tanku barijeru štiteći bebinu kožu u dijelovima koji su najpodložniji iritacijama prouzrokovanim vlagom ili nečistoćom sa pelena.

Dječja vitaminska mast u svom sastavu sadrži:

  • vitamin A i vitamin E održavaju normalnu vlažnost bebine kože, čine je mekom i elastičnom; 
  • ulje nevenovog cvijeta koje umiruje i obnavlja kožu.


Navečer, prije spavanja

Tijekom noći, bebina koža pod pelenom duže vrijeme ostaje izložena štetnim faktorima (mokraća, stolica) koji mogu biti uzrok upale.  
Becutan zaštitna krema s cink oksidom stvara zaštitni (vodootporni ) sloj koji sprječava dodir kože sa vlagom i nečistoćom s pelena, održavajući tako površinu bebine kože suhom, te sprječavajući nastajanje daljih iritacija. 

Krema u svom sastavu sadrži

  • ekstrakt Aloe vere - održava normalnu vlažnost i umiruje kožu; 
  • D-pantenol - regulira vlažnost i štiti kožu od negativnih utjecaja okoline, kao što su vlaga i nečistoće s pelene; 
  • cink oksid - stvara tanak zaštitni sloj koji održava površinu kože suhom, a istovremeno sprječava i umiruje crvenilo, osip i iritacije kod nadražene kože. Djeluje i kao antioksidans.


Način upotrebe:

Nanijeti kremu na čistu kožu blagim utrljavanjem, sve dok se potpuno ne upije. Na površini kože nakon nanošenja ne bi trebali ostati bijeli tragovi. Preventivno, kod beba sa zdravom kožom, nanijeti jednom tijekom dana, po preporuci - nakon kupanja. Kod beba s već postojećim oštećenjem na koži (crvenilo ili osip), kremu nanijeti na čistu i dobro osušenu kožu pri svakoj promjeni pelena, na mjestima gdje su uočene takve promjene na koži.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.