No ako ih vaša djeca obožavaju i mole vas da im napravite njihov omiljeni fast food, znajte da ga možete napraviti u vrlo zdravoj varijanti. Izgledat će potpuno isto poput svoje nezdrave i masne varijante, možda će biti mrvicu drugačijeg okusa, ali bit ćete sigurni da su s ovim hamburgerom i krumpirićima vaša djeca dobila vrlo korisne i bogate nutrijente.
Recept za burgere koje donosimo u nastavku je vegetarijanski, odnosno bez mesa, ali sadrži grah koji je izvrstan izvor proteina, složenih ugljikohidrata za energiju, vlakna i nutrijenata poput bakra, magnezija, kalija i željeza. Za pripremu burgera treba vam svega 10 minuta, a kad ih jednom oblikujete, možete ih smrznuti za brzi obrok u narednim danima. Plus vegetarijanskog burgera je i taj što ima izvrstan okus i topao i hladan, pa ako vam ostane viška, možete ga poslužiti kasnije uz hladnu miješanu salatu i, primjerice, hladni umak od jogurta.
U pripremu možete uključiti i djecu, jer si tako povećavate šansu da će popapati ono što su si uz vašu pomoć sami pripremili.
Zdravi burger
Potrebni sastojci:
400 g crvenog graha 400 g bijelog graha 60 g zobenih pahuljica 1/2 ljubičastog luka 1 čajna žličica (kajenskog) papra 1 čajna žličica crvene paprike 3 režnja češnjaka sitno sjeckani svježi peršin soli po želji 1 jaje po potrebi i želji (da se smjesa poveže) krušne mrvice za lakše oblikovanje burgera
Sitno nasjeckajte luk i češnjak i pomiješajte s grahom i začinima. Dajte djeci da izmiješaju sve zajedno i naprave mekanu smjesu. Po potrebi dodajte jaje kako bi se smjesa povezala i/ili krušne mrvice kako bi lakše oblikovali burgere. Ako želite da burger bude veganski, umjesto jaja dodajte malo vode za omekšavanje smjese.
Burgere pecite na papiru za pečenje u pećnici oko 10-15 minuta na 180 stupnujeva, na maslinovom ulju u tavici ili na grilu.
Poslužiti ih možete u integralnom pecivu, zajedno s povrćem, umacima i sirom poput klasičnog burgera ili uz hladnu povrtnu salatu i hrskavi tost koji možete također ispeći na grilu.
***
Zdravi krumpirići
Potrebni sastojci:
Batat 1 čajna žličica dimljene crvene paprike 1 čajna žličica češnjaka u prahu maslinovo ulje sol i papar po želji
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Dobro operite batat, ali ostavite ga u njegovoj kori. Izrežite ga u duguljaste komade poput standardnog pommes fritesa. Osušite krumpiriće u papirnatom ručniku pa ih začinite sa spomenutim začinima i dobro rukama promiješajte u posudi s maslinovim uljem. Druga varijanta je da posložite krumpiriće na papir za pečenje i prelijete ih maslinovim uljem.
Pecite krumpiriće 15-20 minuta ili do željene hrskavosti.
DOBAR TEK!