Sjajan izbor

Vanja ili Andrea: 10 najljepših uniseks imena za djevojčice i dječake

Univerzalna imena su posebna i prilično upečatljiva te odišu modernošću. Izdvojile smo deset najljepših imena koja odlično pristaju i dječacima i djevojčicama

janko-ferlic-Q13lggdvtVY-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Odabir imena za dijete jedna je od slatkih muka s kojima se moraju suočiti svi roditelji. Izbor je danas zaista raznolik, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj sve popularnija postaju uniseks imena koja jednako dobro pristaju i djevojčicama i dječacima.

Image
Inspiracija iz davnina

Moćna i dostojanstvena: Naljepša imena za djecu inspirirana kraljevima i kraljicama

Danas, kada se sve glasnije govori o ravnopravnosti spolova, uniseks imena svakako su dobar izbor jer odišu modernošću i pomalo su neobična. Osim toga, mnogi mladi roditelji žele svojoj djeci dati rodno neutralna imena kako bi izbjegli rodne stereotipe. Također, dobar su izbor za one koji ne žele znati spol djeteta do zadnjeg trena.

Univerzalna imena su posebna i prilično upečatljiva, a u nastavku smo izdvojile 10 najljepših uniseks imena idealnih i za cure i za dečke.

Vanja – ovo je ime ruskog podrijetla, a jednako dobro pristaje i djevojčicama i dječacima. Nastalo je od imena Ivan i znači 'Bog je milostiv'. U Hrvatskoj je ovo ime prilično često, a bilo je jako popularno 80-ih godina prošlog stoljeća.

Rene - Rene je muško, ali i žensko ime francuskog porijekla. Izvorno je nastalo od latinske riječi renatus što znači 'ponovo rođen, preporođen'.  U našim krajevima češće se javlja u oblicima imena Renato, Renata, Renea, Reneo.

Nikica – ovo univerzalno ime jednako dobro pristaje i curama i dečkima. Grčkog je podrijetla, a dolazi od imena Nikolaos koje u sebi veže dvije riječi 'nike' (pobjeda) i 'laos' (narod).

Borna – iako ovo ime češće nose osobe muškog spola, ono jednako dobro pristaje i djevojčicama. Borna je ime perzijskog podrijetla, a znači: mladolik, veseo, mlad.

Saša – još jedno muško i žensko ime koje je u našim krajevima prilično često. Izvedeno je od imena Aleksandar i Aleksandra te je ruskog i grčkog podrijetla, a znači 'čovjek, junak'.

Matija – ovo je pretežito muško ime, no jednako dobro pristaje i osobama ženskog spola. Nastalo je prema grčkom Matthias, a izvorno je hebrejskog podrijetla i u prenesenom značenju ovo ime znači 'dar od Boga'.

Andrea – univerzalno ime grčkog podrijetla koje jednako dobro pristaje i djevojčicama i dječacima. Dolazi od riječi 'andreas' što u prijevodu znači 'hrabar'. Drugi oblik ovog imena je Andrija.

Leni – pretpostavlja se da je ovo ime zapravo skraćeni oblik imena Elena, čije je porijeklo grčko ime Helena. Dolazi od riječe 'hele', a znači 'sjajna, blistava'.

Erin – ovo pomalo neobično ime u našim krajevima nije tako često, a zapravo je irskog podrijetla. Drugi oblik ovog imena je Erina.

Robin – ovo je muško i žensko ime, a engleskog je porijekla. Znači 'svijetla slava'. Drugi oblik, odnosno skraćenica ovog imena je Robi.