Djeca ljubavi

Vida ili Amadei: Najljepša imena za djevojčice i dječake koja znače ljubav

Ljubav je nešto najljepše na ovom svijetu, a jednako su tako lijepa i imena koja nose ovo značenje. Izdvojile smo nekoliko imena za bebe koja u sebi kriju značenje "ljubav" i s kojima ne možeš pogriješiti

imena-ljubav.jpg
Foto: Unsplash

Zakoračili smo u mjesec ljubavi, a ako očekuješ dijete ovog mjeseca, tada sigurno razmišljaš kako ga nazvati. Odabir imena za dijete nije lak zadatak - to je nešto oko čega se oba partnera moraju složiti, a iako neki parovi cijelu trudnoću smišljaju imena, neki od njih znaju kako će im se dijete zvati tek onda kada ga ugledaju. A ako je vaše dijete začeto u ljubavi i ako će doći na svijet u mjesecu ljubavi, onda su najprikladnija ona imena koja nose značenje "ljubav".

Image
Felicia ili Feliks?

Lijepa i originalna: Imena za djecu koja donose najviše 'sreće'

Imena sa značenjem ljubavi govore da je dijete bilo voljeno i prije nego što je stiglo na ovaj svijet, a postoji toliko imena s ovim značenjem da ćeš sigurno pronaći jedno za svoje dijete. Bilo da očekuješ djevojčicu ili dječaka, izdvojile smo ukupno deset imena za djevojčice i dječake koja nose značenje "ljubav", ali i neka druga poput - "voljena" ili "vrijedna ljubavi". U nastavku otkrij koja su to imena.

Imena za djevojčice

Milena - ime Milena jedno je od češćih imena u Hrvatskoj, uglavnom hrvatsko, ali i srpsko, a posebno je popularno bilo u osamdesetima nakon što je grupa Novi fosili objavila pjesmu "Milena". Inače, ovo je ime češkog porijekla, a znači "slatka" i "voljena".

Vida - ovo je također jedno od češćih imena u Hrvatskoj, a nosi značenje "nježno voljena". Uz to, ime je izvedeno od latinske riječi "vita", što znači "život", a u novije je vrijeme vrlo popularno za djevojčice - čak je i glumac Matthew McConaughey tako nazvao svoju kćer.

shimmer fallback

Mina - ime Mina dolazi iz grčke riječi "mena", što znači mjesec, no ipak je najpopularnije ono drugo značenje, koje govori da je ovo ime njemačkog podrijetla i dolazi od starogermanske riječi "minna", što znači ljubav. I u Hrvatskoj je to vrlo popularno ime, a najpopularnije je bilo u šezdesetim godinama.

Amanda - iako popularnije u Americi nego u Hrvatskoj, ime Amanda zaista je posebno, a dolazi od latinske riječi "amanda" koja znači "ona koju treba ljubiti" ili "ona koja je vrijedna ljubavi". Ovo je ime u Hrvatskoj bilo posebno popularno za vrijeme osamdesetih.

Ljubica - kao što samo ime govori, Ljubica je ime staroslavenskog porijekla, a nosi nekoliko značenja. Ime je nastalo od glagola "ljubiti", a neki kažu i da je nastalo od biljke ljubičice. Ovo je jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj, a nose ga većinom 80-godišnjakinje i 90-godišnjakine budući da je najpopularnijebilo u ranim tridesetim godinama prošlog stoljeća. Zašto mu ne bismo vratili popularnost?

Imena za dječake

Fil - ime Fil popularno je poljsko ime za dječake koje potječe iz grčkog jezika. Potječe od grčke riječi "philos", što znači "voljen", a u svijetu je popularna i američka inačica ovog imena, Phil.

Amadei - pomalo neobično ime koje može proći i za djevojčice i za dječake je Amadei. Ovo ime potječe iz latinskog jezika, a nosi značenje "Božja ljubav", pa je idealno za sve vjernike i one koji žele da im dijete nosi ime sa značenjem ljubavi.

shimmer fallback

Caron - još jedno neobično ime koje je također uniseks je Caron. Ime je ovo koje je najraširenije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a dolazi od velške riječi "caru", što znači "voljeti", "ljubav" i "ljubazan".

Elmo - ovo ime pamtimo još iz serije "Ulica Sesame", no to je ime za dječake koje krije predivno značenje. Ime je podrijetlom iz latinskog, grčkog i talijanskog jezika, a znači "ljubav", pa je idealno za dječake rođene u veljači.

Lennan - iako na prvu zvuči kao Lennon, ime Lennan nosi drugačije značenje. Posebno je popularno u Irskoj, a korijene vuče iz irskog jezika i iz riječi "leannán", što u prijevodu znači "ljubavnik", ali ne u onom negativnom smislu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.