Mjerenje stopala bebe

Kupovanje obuće za bebe može biti pravi izazov, ali ne i nemoguća misija. Pročitajte naše savjete za što preciznije određivanje veličine stopala vaše bebe.

Mjerenje stopala bebe

Bebama ne trebaju (prave) cipelice sve dok ne prohodaju, a do tad im je potrebno nešto što će njihovim nožicama osigurati zaštitu i toplinu. Zbog toga su mekane cipelice za nehodače logičan izbor. Vrlo je važno odabrati pravu veličinu cipelica.

U našoj tablici veličina nalazi se starost bebe kao kriterij određivanja veličine cipelica. Ovaj kriterij je isključivo informativne naravi. Naime, stopalo vaše bebe može biti manje ili veće nego što je predviđeno za prosjek. Najpouzdanija informacija je mjera duljine stopala.

Važno je da izmjerite stopalo svoje bebe od pete do palca. Prije nego se upustite u aktivnost mjerenja, zatražite pomoć još jedne osobe. Vjerujte, trebat će vam.

Neka beba spusti stopalo na fiksirani komad papira (poslužite se običnom ljepljivom trakom) stavljen na ravnu i čvrstu plohu (primjerice, pod). Nježno pritisnite svod bebinog stopala kako bi ispružilo prstiće do kraja. Ako je beba relativno mirna, a vi spretne ruke, ocrtajte njeno stopalo olovkom pa izmjerite udaljenost od pete do palca.

Ako je beba živahne naravi, označite crtom vrh pete i vrh palca.

Ravnalom izmjerite udaljenost od pete do palca – to je duljina stopala vaše bebe. Toj mjeri dodajte 1 centimetar i dobili ste duljinu cipelica. 

Npr. ako beba ima stopalo dugo 10 cm, dodajte 1 cm. To je ukupno 11 cm i veličina 4.

Ako su dobre veličine, cipelice bi se trebale vrlo lako obuti i skinuti bebi. Ako prilikom obuvanja tiskate bebinu petu da nogica uđe u cipelicu, to znači da su cipelice premale.