Male, velike brige: kako dijete pripremiti na polazak u školu

Evo kako ostati cool mama ovog ljeta - iako tvoje dijete na jesen kreće u prvi razred

Male, velike brige: kako dijete pripremiti na polazak u školu

Do velikog dana u životu svih prvašića - i njihovih roditelja, ima tek nešto više od 2 mjeseca. Kako će ljeto odmicati, uzbuđenje će biti sve veće, a s njim će doći i brige- oko toga kako će se tvoje dijete prilagoditi, hoće li naći prijatelje, hoće li mu prvi dani u školskim klupama biti stresni, hoće li možda čak i poteći koja suza. Kako možeš pomoći svom klincu da dani prilagodbe na novu životnu fazu prođu što lakše? Pročitaj naše savjete.

1. VJEŽBANJE SAMOSTALNOSTI
Neka tvoje dijete preko ljeta savlada vještine koje će mu/joj pomoći da bude što samostalnije. Naravno, većinu toga već je svladalo u vrtiću, ali možda još „šteka“ vezanje žniranaca, higijenske navike ili spremanje stvari? Što god bilo, u narednim mjesecima nastoj da dijete što više vježba biti samostalno.

2. DRUŠTVO
Pokušaj stupiti u kontakt s roditeljima iz razreda i probajte organizirati upoznavanje i druženje djece preko ljeta. Svima će biti puno lakše na jesen ako se već budu poznavali, a možda nastanu i prva prijateljstva.

3. INFORMACIJE
Skupi što više informacija o školi koju će tvoje dijete pohađati- svi detalji su dobro došli, od toga kakvi su wc-i, kakva je sportska dvorana te postoji li igralište do toga imaju li klinci svoje ormariće. O svemu tome pričaj svom predškolarcu pa će se, jednom kad krenu prvi đački dani, osjećati više kao na domaćem, poznatom terenu.

4. RUTINA SPAVANJA
Možda si preko ljeta malo popustili s čvrstom rutinom odlaska u krevet, ali mjesec dana prije početka nastave polako je vrijeme da je ponovno uvedeš. Raspored spavanja za školarce je jako bitan. Djetetu treba prijeći u naviku raniji odlazak na počinak i ranije ustajanje.

shimmer fallback5. TEHNIKE SMIRIVANJA
Nauči dijete kako da se samo smiri kad ti nisi u blizini. To mogu biti razne tehnike, od bojanja u sebi ili dubokog disanja, do stiskanja privjeska za ključeve. Nauči svog mališana da se treba obratiti učitelju ili učiteljici ako ga/ju netko uznemiruje ili ako se osjećaju loše.

6. POZITIVNE ASOCIJACIJE
O školi pričaj na pozitivan način, pokaži djetetu da se raduješ, zajedno gledajte knjige i birajte torbu i bilježnice. Pokaži djetetu fotografije iz vremena kad si krenula u prvi razred.

7. NAGRADA
U nekim zemljama djeci se daruje poklon za prvi dan škole. Možda to ne mora biti poklon, ali možeš početak nove, važne faze u životu svog djeteta obilježiti na neki lijep, pozitivan način, tako da ima osjećaj da je već nešto postiglo. To može biti mala proslava ili jednostavno, odlazak u slastičarnicu.

Zapamti, kakav će tvoje dijete imati odnos prema školi većim dijelom ovisi o tebi. Dijete će kopirati tvoje reakcije, koje mogu biti i nesvjesne. Zato nastoj biti što pozitivnija – to je nabolje što možeš učiniti za svog malog đaka-prvaka.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.