Prijatelji od malih nogu

'Mama, želim kućnog ljubimca': Ovi su najbolji izbor za obitelji s djecom

Tvoje dijete već neko vrijeme uporno radi na tome da te nagovori: silno želi kućnog ljubimca. Dok ono priča o psu, mački ili hrčku ti samo vidiš kuću u neredu, uništen namještaj i dlake posvuda - no možda možete naći kompromis

rabbit-3660673_960_720 (1).jpg
Foto: Pixabay

Istina, imati doma životinju, bilo koju, donosi sa sobom neke manje lijepe (i manje mirisne) stvari, ali nemoj zaboraviti na one dobre: pravi izbor ljubimca tvom djetetu može donijeti višegodišnje prijateljstvo i povezanost. Dijete se, brinući o životinji, uči važnoj životnoj lekciji - kako je to biti odgovoran za nekog drugog. Ako je dijete malo, jasno ti je da će većina brige biti na tebi, ali ako doma imaš školarca, šetnja psa, četkanje mačke ili čišćenje kaveza mogao bi biti zadatak koji mu možeš u potpunosti povjeriti.

Dakako, odluka o nabavi ljubimca mora biti nešto oko čega će se složiti cijela obitelj. Ne zaboravi, životinja nije igračka i tvoje dijete ne smije je kao takvu doživjeti. Zato se ne preporučuje poklanjanje životinja za pod bor ili kao rođendanski poklon. Prije nabave bilo koje životinje treba dobro razmisliti imaš li uvjete za nju. Osim toga, sa svojim mališanom trebaš napraviti domaću zadaću - i istražiti sve o ljubimcu koji će postati novi član vaše obitelji. Ako postoji mogućnost uvijek radije udomi životinju iz nekog od azila, umjesto da je kupuješ. Time si spasila jedan život i životinji pružila topli dom, na čemu će ti vječno biti zahvalna.

shimmer fallback

Donosimo ti popis od 5 kućnih ljubimaca koje djeca obožavaju, a koji bi (možda) s tvojim klincem činili odličan tim:

Riba

Ribica može biti dobar početak jer nije zahtjevna. Zanimljiva je za promatranje, no opet, s druge strane dijete s njom neće moći stvoriti bliski odnos pa to moraš unaprijed s njim raščistiti kako ne bi ostalo razočarano. Iako ti možda prvo na pamet pada najpopularnija akvarijska riba - zlatna ribica, ova vrsta možda i nije najbolji izbor jer ih je zapravo kompliciranije držati.

Idealna za početnike u ovim vodama vjerojatno je tako zvani Sijamski borac - slatkovodna ribica iz porodice guramija. Ove ribe ne trebaju riblje društvo, a prilično su izdržljive - preživjeti mogu i u malim prostorima, no to nikako ne znači da će biti sretne u malom akvariju. Najbolji dom za ove ribice je akvarij od minimalno 3 litre vode, s grijačem i filterom. Kao i svim drugim ribama, bitna im je čista voda jer su podložne upalama i napadima gljivica i plijesni. Zato je filtracija bitna - potpuno čistu vodu bez filtera teško je održavati.

shimmer fallback

Kornjača

Iako ti se možda čini da kornjače baš i nisu najbolji izbor jer nisu meke i kuštrave kao druge životinje, one su izuzetno zabavne i dugovječne. Osim toga, kornjače ne zahtijevaju puno vremena i brige. Kornjače ne izazivaju nikakve alergije, ali pedijatri napominju kako je potreban oprez ako su mala djeca u pitanju jer kornjače mogu prenijeti salmonelu. Kako bi se maksimalno smanjila mogućnost da to toga dođe, kornjačinu nastambi treba uvijek održavati čistom, a djecu treba naučiti da nakon svakog kontakta s kornjačom dobro operu ruke.

shimmer fallback

Hrčak

Hrčak je sladak, brz i vrckav - nije idealan za maženje, ali se može igrati s njim. Bitno je naglasiti kako je riječ o životinji s drugačijem bioritmom nego što je to naš - hrčak je po noći aktivan, dok po danu najviše voli spavati, tako da dijete treba znati kako je najbolje vrijeme za igranje s ovim malim prijateljem tek u večernjim satima. Hrčak nije primjeren za dijete mlađe od 5 godina jer je suviše brz i spretan, a mala djeca ne maju osjeća za to kako ga smiju primiti i nositi bez da ga povrijede.

shimmer fallback

Mačka

Mace su predivni kućni ljubimci koji mogu postati pravi prijatelji. Obožavaju se maziti (kad one to žele) i s njima zaista nikad nije dosadno. Kako bi se mačka dobro ponašala ključna je stvar rana socijalizacija. S druge strane, jednako važno kao i mačku jest naučiti i dijete kako se s mačkom pravilno postupa - pokazati mu kakve dodire i maženje voli te koji znakovi upućuju na to da joj je potreban mir.

shimmer fallback

Pas

Većina djece bit će oduševljena ako kući donesete psića, ali ta odluka mora proći dobro vaganje. Pas je doista vjeran prijatelj i s njim je najlakše izgraditi prisan odnos. Ali zato zahtjeva i najviše brige. Nisu to samo redovite šetnje, bez obzira na to lije li vani kiša ili su minusi, pas obožava društvo i ostati dugo sam doma neće mu se nimalo svidjeti. Osim toga, kao i mačku, novog četveronožnog prijatelja treba socijalizirati kako bi ga se naučilo suživotu s ljudima (i drugim životinjama). Neki se lajavci puno linjaju i ako znaš da se nećeš moći priviknuti na "suživot s dlakama", možda je bolje razmisliti o pasmini kao što je pudlica ili bostonski terijer. No, svaka pasmina ima svoje pluseve i minuseve, neke slove kao one koje nisu ljubitelji dječjeg društva pa prije no što odlučiš ispuniti ovu veliku želju svom djetetu - oboružaj se informacijama.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.