Obrati pažnju

Mali genijalci: 7 znakova da imaš natprosječno inteligentno dijete

Što zapravo razlikuje natprosječno inteligentno dijete od prosječnog i kako ga prepoznati? Znanstvenici već godinama istražuju inteligenciju odraslih ljudi, ali i djece te su došli do nekih zaključaka

profimedia-0138498408.jpg
Foto: Profimedia.hr

Misliš da je tvoje dijete među najboljima u razredu? Uvijek se ističe među svojim vršnjacima? Mnogi roditelji prepoznat će da je njihovo dijete "posebno pametno" još u ranoj dobi prema vrlo bogatom rječniku ili rješavanju zadataka iz matematike.

Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Kada se radi o natprosječno pametno djeci često se znakovi mogu otkriti u ranoj dobi, ali o kojim se znakovima točno radi? Znači li to da dijete može zapamtiti puno informacija ili se radi o nečemu drugom? S druge strane, ne smije se zaboraviti da jako pametan ne znači isto što i uspješan, a znanost nam pokazuje da je roditeljski utjecaj najveći.

shimmer fallback

Naravno, ova saznanja će pomoći roditeljima da osiguraju najbolju podršku te će se djeca puno lakša razvijati. Djecu koja su inteligentnija od prosjeka mogu se prepoznati po određenim znakovima i u vrlo ranoj dobi, a o kojim se znakovima radi pročitaj u nastavku:

Knjige su puno više od prijatelja

Djeca koja su pametnija od prosjeka ne uče samo čitanje. Jednom kada nauče čitati, čitanje pretvaraju u učenje, a to ih vodi u stalne avanture. Stručnjaci često naglašavaju kako je važno unijeti knjige u rani intelektualni razvoj. Čitanje obogaćuje vokabular i potiče djecu da razgovaraju o različitim idejama. Stalna potreba za knjigama i redovito čitanje su znak da je dijete inteligentno.

shimmer fallback

Uživanje u igri i kada su sami

Samoća nije nešto što stvara problem jako pametnoj djeci. Njihov um je već jako zaposlen. Dok se igraju s kockama ili bilo kojom drugom igračkom njihova mašta radi te stvaraju kreativne igre. Slobodna igra je prilika za istraživanje, a rastavljanje stvari i kreativnost su njihova igra. Svaki put kada otkriju nešto novo su uzbuđeni jer se popunjavaju prazni dijelovi njihovog mozga.

shimmer fallback

Čarolija je u neredu

Što Albert Einstein, Mark Twain i Mark Zuckerberg imaju zajedničko? Neuredne radne stolove. Za djecu to znači da će imati neorganizirane prostore za igranje ili sobu. Odrasli ljudi znaju da se kreativnost često rađa iz nereda, a djecu požele riješiti probleme i izmisliti nešto novo ideje. Organiziranje prostora se smatra vještinom, no ako se pametnoj djeci previše nameće red može se smanjiti mogućnost da napreduju.

shimmer fallback

Um snima poput kamere

Iznadprosječno pametna djeca mogu jednom ili dvaput čuti neku informaciju, a zatim će je pospremiti i "pozvati" kada ima zatreba. Može se raditi i o "fotografskom" pamćenju što je vrlo često znak da se radi o iznadprosječno inteligentnom djetetu.

shimmer fallback

Druženja nisu uvijek važna

Jako pametna djeca često su negdje sa strane, gledaju i zapažaju prije nego što odluče žele li interakciju. Ovo je njihov način da otkriju žele li sudjelovati u nečemu što se događa oko njih. No neki stručnjaci vjeruju i da redoslijed rođenja ima veze s društvenošću, na primjer, prvorođena djeca su obično puno društvenija i vole prva krenuti u nešto, piše Healthyway.com

shimmer fallback

Odlazak na spavanje je borba

Kada je netko pametan vrlo teško smiruje um. Stoga se djeca koja su pametnija od prosjeka često bore sa spavanjem. Odnosno onim što se smatra uobičajenim. Jedan od znakova da je dijete vrlo inteligentno je da je noćna ptica i često misli da će nešto propustiti ako zaspi. Također istraživanje pokazuje da ova djeca često i kada odrastu idu kasno spavati, ali se i kasnije bude.

shimmer fallback

Nisu izvrsni u svakom području

Pametna djeca znaju svoju snagu i drže se toga. Kada imaju neki hobi moguće je da potpuno utonuti u istraživanje i učenje. No ovo također znači da djeca koja su pametnija od prosjeka nisu odlična u školi. Zato što određene teme nisu u njihovom fokusu. Iako zvuči kontradiktorno radi se o tome da oni duboko utonu u neko područje i toga se drže.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.