Moć samokontrole

Kod razvoda, dijete mora biti na prvom mjestu - nemoj raditi ove stvari

Razvod je izuzetno mučno životno razdoblje, a osobito je teško ako su u priči i djeca. Za bivše partnere uvijek najvažnije treba biti da od razornih posljedica rastave, koliko je to u njihovoj moći, zaštite najmlađe

profimedia-0163825129.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Danas, kad se u našoj zemlji svaki treći razvod završi brakom, mnogi se roditelji nađu u kompleksnoj situaciji: svojoj djeci žele najbolje, nastoje da rastava ostavi što manje emocionalnog traga, a istovremeno s bivšim partnerom često teško pronalaze zajednički jezik oko toga kako će o djeci dalje skrbiti. Osobito u vrijeme dok je rastava još svježa i osjećaji se još nisu imali prilike slegnuti, teško se uvijek kontrolirati i ostati hladne glave.

Image
Moramo biti primjer

Odgoj bez kažnjavanja - je li moguć i funkcionira li zaista?

No, izuzetno je bitno u prisustvu djeteta pripaziti na riječi koje će izaći iz tvojih usta - neke od njih toksične su strijele koje će pogoditi ravno u djetetovo srce - a vjerujemo da je to ono što svakako želiš izbjeći.

Prema dječjim psiholozima, ovih 5 stvari u komunikaciji s djetetom svakako valja izbjeći:

Dijete kao krivac

Tužno, no većina djece smatra kako su ona kriva za razvod roditelja. Ova ideja dolazi od toga što djeca osjećaju kako su ono - što je mami i tati bilo zajedničko - ponajprije ona sama. Ako su dakle stvari krenule po zlu, dijete će zaključiti kako se to dogodilo radi neke njihove greške ili lošeg ponašanja.

Krivnja za rastavu nikada, ni u kojim okolnostima, ne smije biti stavljena na dijete - rastava je stvar odraslih - oni su ti koji su donijeli takvu odluku. Djeca ne snose ama baš nikakvu odgovornost za ovakav razvoj događaja. Zato treba dobro paziti da nikada ne kažemo nešto iz čega bi dijete moglo zaključiti kako krivnja za raspad obitelji leži na njemu.

shimmer fallback

Ispitivanje o bivšem partneru

Možda može biti primamljivo preko djeteta kao glasnika pokušati saznati nešto o novom životu bivšeg partnera - osobito ako tražimo "prljavi veš" koji bismo mogli iskoristiti protiv nekadašnjeg bračnog druga. No, dijete se nikako ne bi trebalo naći u ovoj nezahvalnoj ulozi.

Čak i ako prema bivšem gajiš mržnju i bijes, dijete nikada ne smiješ staviti između vas, da se osjeća kao figura koju povlačite po šahovskoj ploči među vama. Ovo je vrlo nezdrava pozicija za dijete koje voli oba roditelja i ne smije se radi toga osjećati krivim. Jednostavno rečeno, ni u kojoj situaciji nemoj tjerati dijete da bira stranu.

shimmer fallback

Laganje

Doduše, dijete ne treba biti upoznato sa svakim detaljem rastave, ali treba znati koji je generalni razlog. Dječji psiholozi tvrde kako djeca rastavljenih roditelja nerijetko teže uspostavljaju zdrave ljubavne odnose kasnije u životu. Ovo zapravo nije toliko posljedica samog razvoda, već više svih onih nesporazuma vezanih uz cijelu priču.

Ako nisi sigurna na koji način je najbolje s djetetom pričati o razvodu te koje detalje je možda ipak pametnije zadržati za sebe jer djetetu neće biti ni od kakve koristi, najbolje se posavjetovati s iskusnim obiteljskim terapeutom.

shimmer fallback

Negativni komentari o bivšem partneru

Čak i ako su razlozi za rastavu bili razorni i krajnje povrjeđujući za tebe, bitno se prisjetiti kao je tvoj bivši suprug i dalje otac vašeg zajedničkog djeteta. Za dijete je najbolje da ima zdrav i dobar odnos s oba svoja roditelja. Nemoj pokušavati uništiti odnos djeteta s bivšim partnerom.

Također, toksično je za dijete da preuzme negativne osjećaje koje ti gajiš spram bivšeg partnera. Tvoj (novi) dom treba biti radosno mjesto ljubavi i pozitivnih osjećaja, gdje je u fokusu samo dijete, a ne duhovi prošlosti. Pruži svom djetetu mogućnost da se osjeća sigurno u tvom odnosu s njim. Koliko god može biti zahtjevno, tvoja je zadaća ostati zrela i odgovorna osoba koja kontrolira svoje negativne emocije.

shimmer fallback

Emocionalno manipuliranje djetetom

Moguće je da će u nekim razdobljima dijete radije provoditi vrijeme s jednim od roditelja. Ako ona odabrana nisi ti, nastoj da to ne uzmeš k srcu - dijete se radi toga kako se trenutačno osjeća ne bi trebalo imati nametnutu grižnju savjesti. Isto tako, nikad ne nastoj kupiti djetetovu ljubav ili ga na bilo koji način podmićivati.

Neka ti uvijek bude na pameti da dijete treba biti na prvom mjestu - iznad svih tvojih osjećaja vezanih za razvod ili bivšeg partnera. Mama i tata su ti koji moraju dati sve od sebe da se dijete nakon razvoda osjeća sigurno i voljeno - i zato moraju naći način kako će to zajednički postići.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.