5 malih navika koje stvaraju povezane i sretne obitelji

Zbog količine obiteljskih obveza ponekad se čini da je nemoguće ostvariti opuštenost u obitelji. Ali dovoljne su samo male promjene u rutini

5 malih navika koje stvaraju povezane i sretne obitelji

Blagdani i rođendani jako povezuju obitelj, obično su svi uzbuđeni, od najmlađih do najstarijih - vesele fotografije, omiljeni kolači i pokloni. Međutim, često se dogodi da svakodnevica stvori toliko stresa da se većina obitelji osjeća nepovezano i samo čeka neka proslavu da opet osjeća zajedništvo i opuštenost. 

Iako se čini nemoguće, povezanost i opuštenost se može živjeti tijekom cijele godine bez previše planiranja. Dovoljne su samo male promjene u rutini i sve će biti puno lakše.

Između dječjih i roditeljskih obveza tijekom radnog tjedna gotovo je nemoguće pronaći vrijeme za zajedničku večeru. Zato bi bilo dobro barem jednom do dvaput u raspored svakog člana obitelji staviti - večeru. Nije važno što je na stolu nego da su svi prisutni tijelom, ali i duhom. Što znači da nema telefona, tableta ili gledanja u televizor tijekom večere. Iznenadit ćeš se koliko će ova zabrana uređaja pozitivno utjecati na zajedništvo i razgovor.

Image

10 rečenica koje će pomoći svakom roditelju kada dijete ne želi slušati

Razbij monotoniju tjedna tako što ćeš napraviti neko iznenađenje. Vrijeme prije spavanja odvoji za igru ili se odluči za omiljeni sladoled. Zašto jedna obična srijeda ne bila dan za pamćenje?

shimmer fallback



(Foto: Pexels)

Nekada su roditelji imali puno više vremena i zbog toga je sve bilo puno sporije. Možda danas imamo puno više obveza, ali uživanje u zajedničkoj aktivnosti povezat će svaku obitelj i podsjetiti i male i velike kako se ljubav dijeli. Tako ćeš djecu učiti koliko je zajedništvo važno bez obzira uživate li u crtanju, čitanju ili isprobavanju novih odjevnih kombinacija. 

Nema ništa ljepše nego kada se svi članovi obitelji poredaju jedan pored drugoga na kauču, pokriju dekicom i uz kokice gledaju novi film. Nemoj se ograničavati u izboru filmova -  i klasici i novi filmovi su dobri. Djeca će moći otkrivati filmove koje nikad nisu gledali, a roditelji će moći s djecom podijeliti svoje oduševljenje.

Nije važno objašnjavaš li svom djetetu kako je telefon izgledao nekad davno ili kakve su se frizure nosile u tvom djetinjstvu, ali to je divan način da učiš dijete o obiteljskoj prošlosti. Slušajući o članovima svoje obitelji dijete će osjećati bliskost i zauvijek pamtiti priče. Bez obzira kako se tvoja obitelj povezuje, nemoj zaboraviti da će te priče postati - vaša priča. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.