Ništa nije nemoguće

Invaliditet je ne zaustavlja: Clelia šminka ustima, osvaja društvene mreže - i ne misli stati

Invaliditet nosi niz izazova, a na nama je hoćemo li ih pobijediti ili ne. Cleliji Rodrigues šminkanje je velika strast, a zbog nemogućnosti korištenja ruku šminka - ustima. Svojim radom oduševljava svijet i tu ne misli stati

pexels-mart-production-7290740.jpg
Foto: Pexels

Ljudi su često skloni reći da nešto ne mogu. Misle da im je nešto preteško, nesavladivo i nedostižno. Boje se izaći iz zone komfora i testirati vlastite granice. Ne usude se dokazati da su barijere u glavama i da se snagom volje može sve – ma koliko god bilo zahtjevno. No, ne i 27-godišnja Brazilka Clelia Rodrigues. Odrastajući uz majku vizažisticu, ova je djevojka gledala kako klijentice odlaze zadovoljne i pune samopouzdanja.

U jednom trenu odlučila je da se i sama želi okušati u tom zanimanju i nije dopustila da joj dijagnoza pomuti planove. 27-godišnjakinja je, naime, rođena s rijetkom dijagnozom artrogryposis multiplex congenita koja uzrokuje trajne teškoće i ukočenost zglobova. Clelia zato šminka - ustima!

''Prilagođavam se kako mogu i ne pomišljam na to da nešto ne mogu", rekla je Clelia za BBC.

Najprije je počela šminkati prijateljice, a kad je shvatila da joj odlično ide, 'bacila' se u profesionalne vode. Njena tehnika mnoge nadahnjuje: spužvica za blendanje pričvršćena je za kraj štapića - što znači da pribor ne drži direktno u ustima nego se brine i o higijeni. Razvila je nevjerojatnu preciznost pa štapićem nanosi ruž, sjenilo pa čak i puder. Katkada zatraži pomoć klijentice - recimo, kad treba nanijeti maskaru, no to joj ne predstavlja problem.

Oduševljene klijentice rado dijele fotografije i videozapise njenog rada pa i Clelia postaje sve popularnija na društvenim mrežama. Trenutno je na Instagramu prati čak 178 tisuća ljudi, a na TikToku više od 800 tisuća! Budući da ne može koristiti ruke i šake, sve objave uređuje nosom.

Slijedi svoju strast, ostvaruje svoj djetinji san, no tu ne misli stati. Kako je rekla, voljela bi držati predavanja i edukacije. Ne samo da želi svijetu pokazati svoju tehniku nego i poručiti da ništa nije nemoguće. Životne situacija Cleliju i druge osobe s invaliditetom tjeraju da im se prilagode, improviziraju i razviju nove vještine. Drugima to možda jest inspirativno, no njima je sasvim normalno. Onaj tko želi, nađe načina pa ne sumnjamo da će Clelia Rodrigues ispratiti još stotine zadovoljnih klijentica.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.