#ponosna

Mama Larisa: 'Kada sretnete djecu sa sindromom Down, samo otvorite srce'

Majka, žena, kraljica - ne postoje bolje riječi koje opisuju našu Larisu. Ženu koja želi stvoriti bolje društvo za svoju petogodišnju djevojčicu Lauru. Njezina kćer stigla je na ovaj svijet s prijateljem Downom i potpuno promjenila njihovu obitelj, te im pokazala koliko svijet može biti još bolje mjesto

thumbnail

Larisa Porčić Filipaj je mama dvoje djece i supruga, ali i žena koja želi srušiti mnoge predrasude i otvoriti naša srca, a sve zbog svoje kćeri Laure. Njezino dvoje djece, sin Lucas i kćekrica Laura, vode ju kroz život i daju mu smisao. No, ono što ih izdvaja od mnogih obitelji je što njezina kćer, djevojčica s najljepšim osmijehom, ima sindrom Down.

Kao što se često događa, život je Larisi dodijelio ulogu za koju nije ni znala da je spremna i da će tek otkriti koliko ljubav sve ima dimenzija. Planirala je imati jedno dijete, ali malena Laura odlučila je doći i uljepšati ovaj svijet na poseban način. Djevojčica koja obožava kamere, ona i njezin prijatelj Kristijan, bili su prvi manekeni u Hrvatskoj sa sindromom Down, sigurno je dio svoga veselja i šarma naslijedila i od mame.


S Larisom sam prvi put pričala prije nekoliko godina zbog posla, razgovor koji bi pristojno, za ljude koji se ne znaju, trajao desetak minuta, pretvorio se u sat vremena iskrene priče o životu s djetetom s poteškoćama. S nevjerojatnom energijom, uz puno smijeha, Larisa mi je pričala kako se osjećala, što želi od života za sebe i svoju djecu. Zapravo, Larisa me je osvojila na prvu, a iskreno vjerujem da će i tebe. I dalje smo kontaktirale, a negdje između odgoja djece, kuhanja ručka, uspavljivanja, vrtića, škole i redovitog odlaska na različite terapije s Laurom, Larisa je počela djelovati. U medijima iskreno priča o svojoj obitelji kako bi svima predočila koliko svatko od nas može ovo društvo učiniti boljim.

Selidbe i rat su joj obilježile djetinjstvo

Larisa je oduvijek znala što je borba i kako nas život često stavlja pred različita iskušenja. Rodila se u malom gradu u Bosni i već kao djevojčica iskusila je ružnu stranu života, morala je zbog rata otići iz svog doma te je godinama bila razdvojena od svoje obitelji. Kako sama kaže, vrlo rano je naučila što je borba, selila se mnogo puta dok nije završila fakultet i sa svojim suprugom stvorila obitelj. Posao, djeca, obitelj i sve godine borbe u jednom trenutku su učinile da se i Larisa zapitala - tko je zapravo ona? Trebale su joj godine da sve prihvati i da nestane "knedla u grlu", da se suoči da strahom i shvati koliko je hrabra, a kao i uvijek do tada krenula je naprijed.

shimmer fallback

Naime, roditelji djece s poteškoćama imaju jedan veliki strah – što će biti s mojim djetetom kada nas više ne bude. Larisa je napravila ono što je najteže svima nama, suočila se sa svojim strahom, a zatim odlučila djelovati. Djeca s poteškoćama u razvoju trebaju različite programe kako bi izrasla u što samostalnije ljude, ali i društvo bez predrasuda koje će im pomoći da lakše koračaju kroz život.

Prekrasna Laura i sva dječica poput nje mogu nama pomoći da postanemo bolji ljudi, a za početak jedino što trebamo napraviti je poslušati što imaju za reći. U vremenu kada “živimo” strah stisnuti u svoja četiri zida, možda više nego ikad prije, potrebne su nam žene poput Larise. One koje znaju što je strah i borba, ali i kako ljubav može stvoriti bolji svijet.

Zato poslušaj u videu što ima za reći mama Larisa jer jedino što trebamo, kako kaže Larisa je “otvoriti svoje srce”.

shimmer fallback
shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.