Post za Badnjak

Tradicionalni recepti za najljepši blagdan u godini

Post za Badnjak

Božićni se običaji vide i na blagdanskim stolovima: jelo je za Badnjak posno, dok je božićni objed obilatiji. Na Badnjake se za ručak u hrvatskim krajevima tradicionalno sprema bakalar ili neka druga riba, a fritule su gotovo neizostavne.

Dubrovačke trpeze od Badnjeg dana pa sve do Sveta tri kralja nekad je krasio i zaboravljeni kruh luk specifičnoga, dekorativnoga i neuobičajenog oblika kojim podsjeća na luk, na koji je položen vitičasti ukrašeni križ od tijesta s posebnim otvorom otprilike u sredini križišta u koju se stavlja božićna svijeća ukrašena lovorikom, maslinom ili ružmarinom.

Na kruh luk ili pored njega stavljale su se lijepe crvene jabuke i naranče. Lijepi stari običaji koji su u domovima stvarali poseban ugođaj uoči velikoga kršćanskog blagdana. Za post predlažemo juhu i ribu.



Posna juha

Sastojci
20 dag starog kruha
1 dl ulja
2 l vode
luk
list lovora
sol
papar u zrnu

Priprema
Kruh treba dobro natrljati lukom, pa ga preliti uljem, posoliti i popapriti, na kraju preliti vodom u koju stavimo list lovora. Kuhati na tiho uz stalno miješanje da se kruh ne zalijepi. Juha je gotova kad se na vrhu stvori korica.

Brudet od miješane sušene ribe

Raznu suhu ribu (mola, ražu, ugora, tabinju i slične) potopite na nekoliko sati u vodu da se odslane, a zatim malo prokuhajte u drugoj vodi. U posudu za kuhanje tada složite red na kolutove rezanog luka i češnjaka, pa red ploški krumpira, na to položite prvi red miješane suhe i prokuhane ribe pa red zgnječenih rajčica ili pelata. Tako slažite u redove sve dok ima ribe i povrća. Sve zalijte juhom u kojoj se kuhala suha riba i čašom bijelog vina, začinite prema želji pa pustite da kuha na tiho, dok se sve ne prožme i ne omekša.

Riba na bijelo ili „na poparu“

Sastojci
1 kg ribe (šanpjer, škarpina, ušata, salpa, cipal, veće bukve)
½  kg krumpira
½ dl maslinova ulja
crveni luk
5 – 6 češnja češnjaka
vezica peršina
lovorov list
papar u zrnu
sol
limun 

Priprema
Očistiti ribu i u široki lonac na dno poslagati nekoliko krumpira isječenih na ploške. Na to složiti na veće komade izrezanu ribu. Svakako stavite ribu s glavom i na to rasporedite na kolute narezani crveni luk, pa dodajte nasjeckani češnjak, peršin, list lovora, papar u zrnu, prstohvat soli i malo maslinovog ulja. Oprezno polijevati hladnom vodom, tek toliko da ogrezne. Kuhati 20-ak minuta na laganoj vatri. Ne miješati, samo protresti. Servirati, najbolje u zdjeli u kojoj se kuhalo, još podliti s malo maslinova ulja, posuti svježim isjeckanim peršinom, paprom, garnirati kriškama limuna.

Korčulanske fritule

Sastojci
50 dag bijelog krumpira
20 dag brašna
3 dag svježeg kvasca
2 jaja
4 dag šećera
0,5 dl ruma
5 dag grožđica
korica limuna i naranče
malo rakije
muškatni oraščić
vanilin šećer
ulje za prženje
šećer za posipanje

Priprema
U malo mlake vode otopite šećer, dodajte vrlo malo brašna i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i pustite kvas da se diže. Krumpir skuhajte, vrućeg ogulite i protisnite kroz tijesak. Umutite jaja. Kad se krumpir malo ohladi, dodajte mu jaja, šećer, rum, koricu limuna i naranče, rakiju, ribani muškatni oraščić, eventualno malo cimeta, te pospite vanilin šećerom. Osim rakije i ruma, u tijesto se može dodati i maraskino. Izmiješajte, uspite brašno, grožđice i posolite. Opet dobro izmiješajte, pa dodajte dignuti kvasac, a ako je potrebno, ulijte malo mlakog mlijeka, da tijesto bude srednje gustoće. Dobro izlupajte kuhačom, da postane glatko i sjajno. Tijesto stavite na toplo da se diže jedan sat. Dobro zagrijte ulje, kojeg u tavi mora biti obilato i koje u tijeku prženja mora stalno vreti. U ulje ćete tijesto kalupiti žlicom, koju treba prije umočiti u toplu vodu da se tijesto za nju ne lijepi. U tavu ne stavljajte puno tijesta, jer tijekom prženja fritule treba okretati. Pržite ih toliko dugo dok izvana ne dobiju lijepu žutosmećkastu boju. Poslužite tople, posute šećerom u prahu.

Foto: © gozzoli - fotolia