Pomaganje je uvijek in

Dajte potporu gluhim i nagluhim košarkašima

Pomaganje je uvijek in

U sklopu Kinder Basket toura u subotu, 19. lipnja na Preradovićevom (Cvjetnom) trgu u Zagrebu odvija se humanitarno sportska akcija „Pomaganje je uvijek in“ koja je nastala na inicijativu gluhih i nagluhih košarkaša. Sva kotizacija igrača ide za odlazak gluhih košarkaša na Svjetsko prvenstvo gluhih u Palermu 2011. Glavni promotor akcije i turnira je naš poznati košarkaš i bivši NBA igrač Gordan Giriček.

Projekt su predstavili Ognjen Bagatin, trener gluhih košarkaša Silent Warriors, Gordan Giriček, naš poznati košarkaš i bivši NBA igrač te Kristijan Krišto, predsjednik košarkaškog kluba Silent Warriors iz Zagreba na konferenciji za novinare održanoj u prostorima World Class Health Academy u Zagrebu.

„Na inicijativu gluhih košarkaša prošli smo mjesec počeli humanitarno sportski projekt „Pomaganje je uvijek in“ kako bismo prikupili sredstva potrebna za odlazak na Svjetsko prvenstvo gluhih, u rujnu 2011. godine u Palermo u Italiji. Zahvaljujem svim sponzorima, donatorima, volonterima, Kinder Basket Touru što su cijeli turnir posvetili akciji „Pomaganje je in“, Gordanu Giričeku koji se pred desetak dana, spontano i otvorena srca, pridružio ovoj akciji za pomoć gluhim košarkašima“, rekao je Ognjen Bagatin na konferenciji za novinare.

Kao ekipa Silent Warriors postoje već pet godina i treniraju četiri puta tjedno. Igraju zajedno sa čujućima u C-1 košarkaškoj ligi Košarkaškog saveza Zagreb. Prošle godine su pobijedili na 1. Europskom klupskom prvenstvu gluhih u Londonu i time pokazali da imaju kvalitetu i želju natjecati se s najboljim gluhim ekipama u svijetu.
„Mi smo gluhi i nagluhi košarkaši, igrači košarkaškog kluba Silent Warriors iz Zagreba, a najveća nam je želja po prvi puta, kao hrvatska košarkaška reprezentacija gluhih, nastupiti na Svjetskom košarkaškom prvenstvu gluhih koje će se održati 2011. u Palermu. Kako bismo prikupili potrebna financijska sredstva organizirali smo humanitarno-sportski projekt „Pomaganje je uvijek in“. Nadam se da će nam se naš trud, požrtvovnost i vjera isplatiti i da ćemo uspjeti skupiti novce za ostvarenje našeg sna“, rekao je Kristijan Krišto, presjednik KK Silent Warriors. U klubu je za sad više od petnaest igrača te deset mladih (kadeta) kojima je Kristijan trener.

„Moram samo pohvaliti inicijativu ovih hrabrih dečki koji bi svojom poduzetnošću trebali biti primjer svima nama. Skidam kapu dečkima, unatoč tome što su rođeni s hendikepom trude se, završavaju fakultete. Mnogi zdravi ljudi bi odustali kod prve prepreke. Želim da im se ispuni želja da odu na Svjetsko prvenstvo u Palermo i želim im sve najbolje“, rekao je Gordan Giriček te dodao da bi i sam volio naučiti znakovni jezik, a napravit će i trening s čepićima u ušima da vidi kako je igrati bez sluha.
Giriček će zajedno s „tihim ratnicima“ cijeli dan prodavati majice s natpisom „pomaganje je uvijek in“ i ja sam pomogla/pomogao.

Natjecanje se odvija po konceptu „3 na 3“ u dvije kategorije – kadeti i seniori na posebnoj košarkaškoj podlozi. Na Cvjetnom trgu posjetitelje čeka još puno dodatnih promotivnih sadržaja i iznenađenja, a odazvat će se i brojne poznate osobe. Igrači će imati mogućnost probati igrati košarku sa slušalicama i čepićima u ušima tako da ništa ne čuju te tako vidjeti kako to rade Silent Warriors. Na koš će šutirati jedna gluhoslijepa osoba i još mnogo zanimljivosti.
„Ne zaboravimo da su naši gluhi košarkaši naši ambasadori jer oni će predstavljati Hrvatsku na svjetskoj smotri, a samim time ćemo pokazati svijetu da smo nacija koja drži do sporta i do osoba koje unatoč svojim problemima ostvaruju vrhunske rezultate“, izjavio je Hrvoje Crljen s portala dnevno.hr čija redakcija sudjeluje u pomaganju ove akcije.
Kinder Sport Basket Tour je spektakularna ljetna sportsko zabavna turneja koja će se održati na najatraktivnijim lokacijama sedamnaest hrvatskih gradova, a 19. lipnja dolazi na Cvjetni trg u Zagreb. Emocijama i adrenalinom nabijeno košarkaško natjecanje po sistemu „3 na 3“ povezano je s vrhunskim show programom u dinamičnu i zanimljivu cjelinu. Kotizacija je 30 kn po igraču.

„Već sam pet godina trener gluhih košarkaša ekipe Silent Warriors Zagreb i vjerujte mi, to su sve odlični mladi ljudi, sportaši i ponosan sam što sam im trener. Vjerujte, vrijedno je pomoći im!“, rekao je Ognjen Bagatin.

Zato dođite na humanitarno sportski turnir 19. lipnja na Cvjetni trg u Zagrebu od 10 do 22 sata (sportski dio je od 10-13 i od 17-22 h) i dajte potporu gluhim i nagluhim košarkašima jer „pomaganje je uvijek in“.
Također se možete informirati kako pomoći gluhim košarkašima na telefon 060 882 882

Tajana Tretnjak