Fitness
Fitness

Nekoliko brzinskih LCHF/keto ideja za ručak

Nekoliko brzinskih LCHF/keto ideja za ručak
Ako se držite LCHHF ili pak keto prehrane, a nemate puno vremena za pripremu kompliciranih jela, danas vam otkrivamo nekoliko brzinskih recepata koji pripremaju brzo a vrlo su ukusni.
Kroketi od blitve

Sastojci:   3 krumpira 1 veća brokula 1 svežanj blitve 1 jaje 2-3 češnja češnjaka vezica peršina malo svježeg vlasca ili bosilja 30 g parmezana 5 žlica brašna od badema sol i drugi začini po želji   Priprema    Najprije ogulite krumpir pa ga narežite na kockice i skuhajte. Nakon što je kuhan napravite pire od krumpira. Operite i očistite blitvu i dobro je usitnite te ubacite u pire od krumpira. Skuhajte brokulu, usitnite je štapnim mikserom i dodajte smjesi. Dobro promiješajte. Dodajte sol, začine, jaje, sir i brašno. Oblikujte rukama krokete, a prije pečenja ih možete malo uvaljati u bademovo ili kokos brašno. Pecite s obje strane dok ne dobe boju.

Poriluk iz pećnice

 Sastojci:   1 kg poriluka 3 jaja 250 ml vrhnja za kuhanje 2 češnja češnjaka 1 žlica sjeckanog peršina 2 rajčice 1 mrkva sol i začini po želji malo maslinova ulja malo ribanog sira   Priprema:   Najprije očistite poriluk pa ga kratko prokuhajte. Nakon što je kuhan, narežite ga na malo veće komade. Zatim na ulju malo popecite češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće, dodajte poriluk, začinite i kratko dinstajte. Prebacite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali maslacem ili uljem. Na poriluk stavite rajčicu narezanu na ploške i posipajte ribanim sirom. Napravite preljev od jaja i vrhnja, posolite pa prelijte po poriluku. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite uz meso po želji.

Nadjevene tikvice

Sastojci:   3 manje tikvice 1 manja konzerva šampinjona ili (20 dag svježih) pola glavice luka 15 dkg sira (gauda, edamer i sl.) sol i začini po želji malo kiselog vrhnja Priprema:   Ogulite tikvice i uzduž ih prerežite na pola. Luk nasjeckajte i stavite dinstati na ulje pa luku dodajte šampinjone i začinite. Napunite tikvice šampinjonima, dodajte malo vrhnja u svaku i pospite ribanim sirom. Prebacite filane tikvice u vatrostalnu posudu koju ste nauljili. Pecite u oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Batat na paleo način

Sastojci:    3 komada batata 2 mrkve 2 paprike pola glavice luka 150 grama pancete maslinovo ulje sol i začini po želji   Priprema:   Najprije ogulite batat te ga narežite na kockice. Luk, mrkvu, papriku i pancetu također nasjeckajte. Pomiješajte sve skupa sa batatom, dodajte ulje, sol i ostale začine po želji. Prebacite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno dobro nauljili. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Slatki celer sa slaninom

 Sastojci: 1 korijen celera 1 mrkva 150 grama slanine 250 ml slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje) sol i papar malo sjeckanog peršina 2 žlice maslinova ulja     Priprema:   Operite celer i mrkvu pa ih narežite na ploške. Stavite u posudu za pečenje,  začinite i dodajte ulje te ostale začine.  Na kraju ubacite i sjeckanu slaninu te sve malo promiješajte. Prelijte slatkim vrhnjem. Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta.  

Okruglice od mljevenog mesa s brokulom

 

Sastojci:

  300 g mljevenog mesa 1 brokula 100 g lchf brašna (npr. badema) 1 luk 2 češnja češnjaka 1 jaje sol i začini po želji (papar, suhi peršin...) ulje za prženje   1 brokula za prilog ribani sir   Priprema:   Pomiješajte meso sa sitno sjeckanim lukom i češnjak pa dodajte brašno. Na kraju umiješajte jaja i začine. Oblikujte okruglice od mesa i pecite ih na ulju u tavi. Skuhajte brokulu u slanoj vodi te je kratko propržite na ulju i luku. Posipajte ribanim sirom i poslužite uz okruglice.