Kroketi od blitve
Sastojci:
3 krumpira
1 veća brokula
1 svežanj blitve
1 jaje
2-3 češnja češnjaka
vezica peršina
malo svježeg vlasca ili bosilja
30 g parmezana
5 žlica brašna od badema
sol i drugi začini po želji
Priprema
Najprije ogulite krumpir pa ga narežite na kockice i skuhajte. Nakon što je kuhan napravite pire od krumpira. Operite i očistite blitvu i dobro je usitnite te ubacite u pire od krumpira. Skuhajte brokulu, usitnite je štapnim mikserom i dodajte smjesi. Dobro promiješajte. Dodajte sol, začine, jaje, sir i brašno. Oblikujte rukama krokete, a prije pečenja ih možete malo uvaljati u bademovo ili kokos brašno. Pecite s obje strane dok ne dobe boju.
Poriluk iz pećnice
Sastojci:
1 kg poriluka
3 jaja
250 ml vrhnja za kuhanje
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog peršina
2 rajčice
1 mrkva
sol i začini po želji
malo maslinova ulja
malo ribanog sira
Priprema:
Najprije očistite poriluk pa ga kratko prokuhajte. Nakon što je kuhan, narežite ga na malo veće komade. Zatim na ulju malo popecite češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće, dodajte poriluk, začinite i kratko dinstajte. Prebacite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali maslacem ili uljem. Na poriluk stavite rajčicu narezanu na ploške i posipajte ribanim sirom. Napravite preljev od jaja i vrhnja, posolite pa prelijte po poriluku. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite uz meso po želji.
Nadjevene tikvice
Sastojci:
3 manje tikvice
1 manja konzerva šampinjona ili (20 dag svježih)
pola glavice luka
15 dkg sira (gauda, edamer i sl.)
sol i začini po želji
malo kiselog vrhnja
Priprema:
Ogulite tikvice i uzduž ih prerežite na pola. Luk nasjeckajte i stavite dinstati na ulje pa luku dodajte šampinjone i začinite. Napunite tikvice šampinjonima, dodajte malo vrhnja u svaku i pospite ribanim sirom. Prebacite filane tikvice u vatrostalnu posudu koju ste nauljili. Pecite u oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Batat na paleo način
Sastojci:
3 komada batata
2 mrkve
2 paprike
pola glavice luka
150 grama pancete
maslinovo ulje
sol i začini po želji
Priprema:
Najprije ogulite batat te ga narežite na kockice. Luk, mrkvu, papriku i pancetu također nasjeckajte. Pomiješajte sve skupa sa batatom, dodajte ulje, sol i ostale začine po želji. Prebacite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno dobro nauljili. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Slatki celer sa slaninom
Sastojci:
1 korijen celera
1 mrkva
150 grama slanine
250 ml slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
sol i papar
malo sjeckanog peršina
2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Operite celer i mrkvu pa ih narežite na ploške. Stavite u posudu za pečenje, začinite i dodajte ulje te ostale začine. Na kraju ubacite i sjeckanu slaninu te sve malo promiješajte. Prelijte slatkim vrhnjem. Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta.
Okruglice od mljevenog mesa s brokulom
Sastojci:
300 g mljevenog mesa
1 brokula
100 g lchf brašna (npr. badema)
1 luk
2 češnja češnjaka
1 jaje
sol i začini po želji (papar, suhi peršin...)
ulje za prženje
1 brokula za prilog
ribani sir
Priprema:
Pomiješajte meso sa sitno sjeckanim lukom i češnjak pa dodajte brašno. Na kraju umiješajte jaja i začine. Oblikujte okruglice od mesa i pecite ih na ulju u tavi. Skuhajte brokulu u slanoj vodi te je kratko propržite na ulju i luku. Posipajte ribanim sirom i poslužite uz okruglice.