5 važnih savjeta

Evo što trebaš znati o vježbanju tijekom ljetnih vrućina

Ne trebaš odustati od svojih treninga tijekom ljeta, no dobro je imati na umu neke od ovih savjeta

pexels-ketut-subiyanto-4426462.jpg
Foto: Pexels

Tople ljetne dane svi volimo jer nam donose puno sunca, sunčanja, dobre zabave i opuštajućih trenutaka. Ipak, postoji i ona manje lijepa strana ljeta, a to su nesnosne vrućine.

Image
Ljeto je blizu!

Fitness trenerica slavnih otkrila trikove za brzo mršavljenje

Kada je riječ o vježbanju, mnogi ga tijekom ljeta odgađaju upravo radi visokih temperatura, što je pogrešno. S obzirom na to da je fizička aktivnost nužna za dobro zdravlje, ali i raspoloženje, ne bismo je trebali zanemarivati čak ni tijekom onih najtoplijih dana. Ključ je u tome da naučiš slušati svoje tijelo te da prilagodiš svoju rutinu vježbanja vrućem vremenu.

Postoje brojni trikovi i savjeti koje valja uzeti u obzir kada je riječ o vježbanju po vrućinama, a 5 najvažnijih donosimo u nastavku.

Dobro se pripremi

Planiraš li vježbati na otvorenom, neka to budu mjesta na kojima ima hlada. Tijekom ljeta najbolje je vježbati rano ujutro ili pak kasnije navečer, kada sunce više nije toliko jako. Izbjegavaj kofein jer on izaziva dehidraciju organizma, s obzirom da to da djeluje diuretski, a hidratacija je ključna tijekom vrućina. Pažljivo odaberi i svoj outfit. Odjeni laganu odjeću od prozračnih materijala u kojoj ćeš se osjećati ugodno i praktično. Osim toga, planiraš li trenirati vani, nemoj nikada zaboraviti nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom koja će zaštititi kožu od djelovanja štetnih sunčevih zraka.

Image
Foto: Pexels

Istuširaj se hladnom vodom prije vježbanja

Prije nego kreneš na vježbanje, istuširaj se hladnom vodom kako bi ohladila svoje tijelo. Nemoj sušiti kosu fenom, već ostavi da se prirodno osuši. Kada se osvježiš i sniziš temperaturu tijela, mnogo ćeš se bolje i energičnije osjećati pa će i vježbanje biti ugodnije.

Image
Foto: Unsplash

Nemoj zaboraviti hidrataciju

Tijekom vrućih ljetnih dana hidratacija je ključna. Ako si fizička aktivna, dnevno bi trebala popiti barem 2,5 litre vode. Uvijek prilikom vježbanja uz sebe imaj bocu vode, osobito ako ti treninzi traju dulje od pola sata. Pobrini se da piješ dovoljno vode i prije vježbanja, i to u redovnim intervalima tijekom dana.

Image
Foto: Pexels

Obrati pažnju na vrijeme dana

Tijekom ljeta, rano jutro je najhladnije doba dana. Želiš li odraditi svoj trening, ustani što ranije i kreni u akciju. Naime, ujutro je zrak vlažniji i hladniji te će te razbuditi i dati ti dovoljno snage i energije da odradiš svoj trening do kraja. Osim toga, dan ćeš započeti energično i u dobrom raspoloženju, a ima li išta bolje od toga?

Image
Foto: Pexels

Stani kada ti je dosta

Jako je važno da kod vježbanja, osobito ljeti, naučiš slušati svoje tijelo i signale koje ti ono šalje. Nemoj se forsirati. Ako osjetiš da ti je 20 minuta treninga dovoljno i da si se umorila, onda stani, osobito u onim najtoplijim danima. Također, uzmi pauzu između setova vježbi i odmori se. To će tijelu omogućiti da se pravilno ohladi, a nemoj zaboraviti na vježbe istezanja prije i nakon treninga kako bi se tijelo i mišići pravilno i sporo zagrijali i ohladili nakon vježbanja.

Image
Foto: Pexels