Malo tko nije čuo za LCHF prehranu (Low Carb High Fat), a ono što je super kod ovakve vrste prehrane je što možete kombinirati bezbroj odličnih, finih i zasitnih recepata. S vama ih dijelimo već tjednima, a nadamo se da ste neke već isprobali. Odaberite namirnice koje smijete i koje vama odgovaraju i prema tome tražite recepte ili sami izmislite vlastite! Ključ je u jednostavnosti i domišljatosti. Pogledajte ovotjedne LCHF recepte!
Pizza čips
Sastojci:
2 šalice mozzerelle
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica suhog origana
1 žličica češnjaka u prahu
sol
papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli srednje veličine pomiješajte mozzarellu narezanu na komadiće, bosiljak, origano, češnjak, sol i papar. Smjesu vadite žlicom i stavite u kalupe od muffina. Pecite 5-8 minuta ili dok se sir ne otopi. Ostavite da odstoji 10 minuta. Poslužite s umakom od rajčice.
Čips od parmezana i kelja
Sastojci:
2 šalice parmezan sira
1 šalica sjeckanog kelja
pola žličice češnjaka u prahu
prstohvat mljevene crvene paprike
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje stavite papir. Kelj narežite na sitne komade ili stavite u blender. Zajedno pomiješajte parmezan, kelj, češnjak u prahu i crvenu papriku. Žlicom stavljajte ravnomjerno na lim za pečenje. Pecite 7-8 minuta dok rubove dobe boju.
Salata s mljevenom mesom i dresingom (Big Mac salata)
Sastojci:
600 g mljevene svinjetine
pola sjeckanog luka
4 češnja češnjaka
pola žličice majčine dušice
pola žličice origana
pola žličice mažurana
prstohvat crvene paprike
12 listova zelene salate
3 rajčice, narezane na ploške
3/4 šalice cheddar sira
1 crveni luk (po izboru)
1-2 žlice maslinovog ulja
crni papar
Dresing:
3 žlice sosa od rajčice
3 žlice vode
1/4 šalice vrhnja
prstohvat origana, bosiljka, crnog papra
sol
Postupak:
Na tavi zagrijte ulje, stavite nascjekan luk i češnjak. Na to stavite mljeveno meso i dinstajte dok ne omekša. Začinite – sol, mljevena paprika, mažuran, majčina dušica, papar. Kada je gotovo stavite sa strane. U posebnu posudu posložite dio listova zelene salate. Na njih stavite dinstano mljeveno meso te opet na to gore zelenu salatu, rajčicu narezanu na ploške i po želji crveni luk. Posipajte cheddar sirom. Napravite posebno dresing od rajčice – pomiješajte sos od rajčice, vodu i vrhnje. Začinite – stavite sol, origano, bosiljak i crni papar. Polijte salatu ovim dresingom.
Quiche od špinata, gljiva i sira
Sastojci:
špinat, količina po želji (svjež ili zamrznuti)
konzerva gljiva
par kriška sira
pola šalice kiselog vrhnja
pola šalice vode
6 jaja
1/3 šalice parmezana
pola žličice češnjaka u prahu
sol i papar
1 šalica mozzerelle
Postupak:
Stavite špinat u kipuću vodu, ostavite par minuta i zatim vodu izlijte, a špinat ocijedite. Stavite ga u posudu u kojoj ćete peći quiche. Gljive ocijedite i rasporedite po špinatu. Na to stavite par kriška sira u komadićima. U posebnoj posudi izmiješajte jaja, kiselo vrhnje i vodu. Dodajte parmezan, češnjak u prahu, sol i papar. Smjesom od jaja zalijte špinat i gljive. Gore pospijte parmezan sirom. Pecite na 180 stupnjeva sve dok ne dobije zlatnu boju.