Koliko traje rukometna utakmica?

Rukomet je ekipni šport s loptom u kojem se natječu dvije momčadi s po 7 igrača na svakoj strani. Osnovni cilj igre jest loptom pogoditi označeni prostor gola.

Koliko traje rukometna utakmica?

Rukomet je ekipni sport s loptom kod kojega se natječu dvije momčadi sa sedam igrača na svakoj strani (šest igrača u polju i jedan golman). Cilj igre je postići što veći broj zgoditaka tako što se loptom gađa označeni prostor gola. Rukomet je u Hrvatskoj prvi put spomenuo Franjo Bučar kad je opisivao njemačku igru „schleuderball“ u časopisu Sokol 1904. godine.

Rukomet se u Hrvatskoj igra od 1930. godine, ali se radilo o varijanti koja se zvala „veliki rukomet“ a igralo se na nogometnom igralištu s jedanaest igrača sa svake strane. Prva utakmica „velikog rukometa“  odigrana je 29. svibnja 1930. godine nakon jednogodišnjeg vježbanja, a odigrali su ju učenici Državne realne gimnazije u Varaždinu pod vodstvom nastavnika tjelesnog odgoja Zvonimira Suligoja. U Zagrebu je prva rukometna utakmica odigrana povodom otvaranja Srednjoškolskog igrališta u Zagrebu, 1. lipnja 1935. godine, a utakmicu su odigrale srednjoškolske reprezentacije Zagreba i Ljubljane. Te iste godine počelo je i prvo rukometno prvenstvo zagrebačkih srednjih škola, u školskoj godini 1935./1936.

Nakon toga se 1950. godine pojavio „mali rukomet“ - današnja varijanta rukometa. Kad se 1958. godine „veliki rukomet“ prestao igrati, preostali „mali rukomet“ je dobio današnji naziv - rukomet.

Uobičajeno je vrijeme trajanja igre za sve momčadi s igračima od 16 i više godina života dvaput po 30 minuta. Odmor između poluvremena obično traje 10 minuta.

Trajanje igre za igrače mlađih dobnih kategorija : za igrače od 12 do 16 godina 2 x 25 minuta, a za igrače od 8 do 12 godina 2 x 20 minuta. I jednima i drugima odmor između dvaju poluvremena traje 10 minuta.

Produžetci se igraju, nakon odmora od pet minuta, ako je utakmica neodlučena na kraju propisanog trajanja igre a mora se znati pobjednik. Produžetci se igraju 2 x5 minuta, s odmorom koji traje jednu minutu.

Ako je nakon prvog produžetka ishod ponovo neodlučen, drugi se produžetak igra nakon odmora od pet minuta. I ovaj produžetak se igra 2 x 5 minuta, s odmorom koji traje jednu minutu.

Ako i nakon drugog produžetka ishod bude neodlučen, pobjednik će se dobiti sukladno propozicijama za to natjecanje.
Mjerenje vremena trajanje igre počinje nakon sučeva zvižduka za početno bacanje. Završava automatskim završnim znakom koji daje javni uređaj za mjerenje vremena ili mjeritelj vremena. Ako nije dat taj znak, sudac, mjeritelj vremena ili delegat/nadzornik zviždukom označava da je vrijeme igre isteklo.

Pobjednik utakmice je onaj tko postigne najviše pogodaka za vrijeme trajanja utakmice.