Koliko traje košarkaška utakmica?

Osnovni rekviziti bez kojih je košarkaška utakmica nemoguća jesu lopta i teren, koji mora biti ravan i dimenzija 28 x 15 m. Na terenu se nalaze koševi s tablom, obručem i mrežicom, te linije.

Koliko traje košarkaška utakmica?

Košarka je igra u kojoj sudjeluju dvije ekipe svaka s pet igrača. Pobjeđuje ekipa koja je postigla koš više. Košem se smatra kada lopta prođe odozgo kroz obruč koša. Koševi se boduju prema pravilu da dva boda vrijedi koš koji je postignut unutar luka, tri boda koji je postignut izvan luka odnosno na udaljenosti od 6,75 metara u Europi a 7,24 metara u NBA ligi. Jednim bodom vrednuje se koš postignut iza linije slobodnog bacanja na 4,5 metara od koša.

Utakmica traje 40 minuta i podijeljena je na četiri četvrtine po deset minuta, dok u NBA po dvanaest minuta.

Igrači imaju pravo na odmor od petnaest minuta nakon druge četvrtine, dok odmor od dvije minute traje između dvije četvrtine. Produžetak od pet minuta igra se ako je rezultat neriješen. Ako i nakon toga igra ima neodlučen rezultat,  nastavljaju se igrati produžeci dok ne dobijemo pobjedničku ekipu. Strane se mijenjaju nakon odigrane dvije četvrtine. Vrijeme se odbrojava dok je lopta u igri odnosno zaustavlja se ako je lopta van granica terena ili nije aktivna igra.

Sedam je najveći broj zamjena dok se one mogu izvršavati neograničeno ali samo kad je vrijeme zaustavljeno. Time-out je izraz za kratki odmor i dogovor trenera s igračima oko taktike a ukupno ih je šest.

Napadom u košarci osvaja se prostor zajedničkom igrom dok kvaliteta pojedinca u samostalnim akcijama i bravurama mora doprinijeti pobjedi ekipe. Napad najčešće vodi playmaker koji odabirom napadačke strategije odlučuje kakav će napad izvesti. Postoje dva načina kako se ekipa brani od napada a to su zonska obrana i jedan na jedan. Kod zonske obrane je bitno da svi igrači onemogućavaju bilo kojeg protivničkog igrača kojemu je cilj doći do koša. U obrani jedan na jedan točno se unaprijed zna prema odluci trenera koji igrač pazi protivničkog igrača.

Pravila su uvedena na ograničenja od osam sekundi za prijenos lopte iz obrane u napad, dvadeset i četiri sekunde je vrijeme u kojem ekipa koja napada smije držati loptu  u posjedu bez da dodirne protivnikov obruč koša, pet sekundi za držanje lopte jednog igrača bez vođenja, te tri sekunde za zadržavanje u reketu ispod protivničkog koša.

Za prekršaj se sudi osobna pogreška ako igrač na nepropisan način tjelesnim kontaktom onemogućava protivničkog igrača, a tehnička pogreška se sudi kod svađanja sa sucem, tučom s protivničkim igračem a dosuđuje se i trenerima ako se isti nesportski ponašaju ili prigovaraju na sudačke odluke.