Fina LCHF variva za hladne zimske dane

Recepti za juhe i variva spravljene po LCHF principu

Fina LCHF variva za hladne zimske dane

Nastavljamo s vama dijeliti odlične recepte spremljene po LCHF principu. 

Pred nama su dugi i hladni zimski dani, a kad je prehrana u pitanju, nekako nam u ovo vrijeme najviše prijaju tople juhice i variva. Upravo iz tog razloga, u nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih recepata za fine juhe i variva pripremljene u skladu s LCHF načinom prehrane. 


Foto: Unsplash

Fino varivo od povrća

Sastojci:

3 mrkve
korijen jednog celera
malo sjeckanog peršina
100 g špinata
1 žlica maslaca
malo soli i začina po želji
1 kiselo vrhnje
1 žumanjak
1 povrtna kocka za juhu

Priprema

U zdjelu stavite kuhati mrkvu i celer narezane na kolutiće. Dok bude skoro kuhano, dodajte špinat. Procijedite i propasirajte.
 Otopite maslac pa zalijte vodom u kojoj se kuhalo povrće, a zatim dodajte i propasirano povrće, kocku za juhu i začine po želji. Na kraju umiješjte vrhnje u kojem ste razmutili jedan žumanjak. Kuhajte još nekoliko minuta, ubacite sjeckani peršin i poslužite vruće.

Varivo od zelenih mahuna

Sastojci:

400 g zelenih mahuna (svježih ili smrznutih)
2 mrkve
100 ml pasirane rajčice
2 žlice maslinova ulja
1 kocka za juhe
sol i začini po želji

Priprema:

Ugrijte u tavi maslinovo ulje pa dodajte mrkvu koju ste prethodno narezali na kolutiće. Kratko dinstajte pa dodajte vodu (oko 600 ml), pasiranu rajčicu i jednu povrtnu kocku za juhe.  Dok provrije, smanjite vatru i dodajte mahune. Kuhajte dok povrće ne bude kuhano i začinite po želji.

Varivo od poriluka

 Sastojci

2 velika poriluka
½ glavice crvenog luka
2 mrkve
1 žlica zobenih mekinja
1 žlica mljevenih sjemenki lana
nekoliko češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
malo slanine ili kobasice
1 šalica pasirane rajčice

Priprema:

Počistite i narežite poriluk, kratko prokuhajte u vreloj vodi i ocijedite. Na ulju kratko propržite luk i češnjak pa dodajte meso, mrkvu narezanu na kolutiće i poriluk pa zalijte vodom i posolite. Kuhajte oko 45 minuta i pred kraj kuhanja dodajte šalicu pasirane rajčice. Promiješajte, kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre. Poslužite toplo.

Juha od celera

Sastojci:

korijen 1 celera
3 mrkve
1 luk
1 kocka za juhu (povrtne ili mesne)
2 režnja češnjaka
1 kiselo vrhnje
sol i začini po želji

Priprema:

Narežite celer, luk i mrkve pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Dodajte i češnjak te  kocku za juhu. Kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Kad je kuhano, izmiksajte štapnim mikserom i umiješajte jedno kiselo vrhnje.

Juha od brokule

 Sastojci:

1 veća brokula
pola glavice luka
1 poriluk
2 žlice maslaca
1 povrtna kocka za juhu
1 vrhnje
2 žumanjka
sol i začini po želji


Priprema:

Počistite i narežite brokulu pa je kratko prokuhajte u vodi. Ocijedite brokulu, a zatim očistite poriluk i narežite ga na kockice. U tavi nakratko na maslacu popržite luk pa dodajte poriluk, brokulu i zalijte temeljcem. Ostavite kuhati još 15 do 20 minuta. Pri kraju začinite i dodajte vrhnje u kojem ste razmutili 2 žumanjka.