Fitness
Fitness

Fina LCHF variva za hladne zimske dane

Fina LCHF variva za hladne zimske dane
Recepti za juhe i variva spravljene po LCHF principu

Nastavljamo s vama dijeliti odlične recepte spremljene po LCHF principu.  Pred nama su dugi i hladni zimski dani, a kad je prehrana u pitanju, nekako nam u ovo vrijeme najviše prijaju tople juhice i variva. Upravo iz tog razloga, u nastavku vam otkrivamo nekoliko odličnih recepata za fine juhe i variva pripremljene u skladu s LCHF načinom prehrane. 

Foto: Unsplash

Fino varivo od povrća

 Sastojci: 3 mrkve korijen jednog celera malo sjeckanog peršina 100 g špinata 1 žlica maslaca malo soli i začina po želji 1 kiselo vrhnje 1 žumanjak 1 povrtna kocka za juhu   Priprema   U zdjelu stavite kuhati mrkvu i celer narezane na kolutiće. Dok bude skoro kuhano, dodajte špinat. Procijedite i propasirajte.  Otopite maslac pa zalijte vodom u kojoj se kuhalo povrće, a zatim dodajte i propasirano povrće, kocku za juhu i začine po želji. Na kraju umiješjte vrhnje u kojem ste razmutili jedan žumanjak. Kuhajte još nekoliko minuta, ubacite sjeckani peršin i poslužite vruće.

Varivo od zelenih mahuna

Sastojci:   400 g zelenih mahuna (svježih ili smrznutih) 2 mrkve 100 ml pasirane rajčice 2 žlice maslinova ulja 1 kocka za juhe sol i začini po želji   Priprema:   Ugrijte u tavi maslinovo ulje pa dodajte mrkvu koju ste prethodno narezali na kolutiće. Kratko dinstajte pa dodajte vodu (oko 600 ml), pasiranu rajčicu i jednu povrtnu kocku za juhe.  Dok provrije, smanjite vatru i dodajte mahune. Kuhajte dok povrće ne bude kuhano i začinite po želji.

Varivo od poriluka

 Sastojci   2 velika poriluka ½ glavice crvenog luka 2 mrkve 1 žlica zobenih mekinja 1 žlica mljevenih sjemenki lana nekoliko češnja češnjaka 1 žlica maslinovog ulja malo slanine ili kobasice 1 šalica pasirane rajčice   Priprema:   Počistite i narežite poriluk, kratko prokuhajte u vreloj vodi i ocijedite. Na ulju kratko propržite luk i češnjak pa dodajte meso, mrkvu narezanu na kolutiće i poriluk pa zalijte vodom i posolite. Kuhajte oko 45 minuta i pred kraj kuhanja dodajte šalicu pasirane rajčice. Promiješajte, kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre. Poslužite toplo.  

Juha od celera

Sastojci:   korijen 1 celera 3 mrkve 1 luk 1 kocka za juhu (povrtne ili mesne) 2 režnja češnjaka 1 kiselo vrhnje sol i začini po želji   Priprema:   Narežite celer, luk i mrkve pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Dodajte i češnjak te  kocku za juhu. Kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Kad je kuhano, izmiksajte štapnim mikserom i umiješajte jedno kiselo vrhnje.

Juha od brokule

 Sastojci:   1 veća brokula pola glavice luka 1 poriluk 2 žlice maslaca 1 povrtna kocka za juhu 1 vrhnje 2 žumanjka sol i začini po želji     Priprema:   Počistite i narežite brokulu pa je kratko prokuhajte u vodi. Ocijedite brokulu, a zatim očistite poriluk i narežite ga na kockice. U tavi nakratko na maslacu popržite luk pa dodajte poriluk, brokulu i zalijte temeljcem. Ostavite kuhati još 15 do 20 minuta. Pri kraju začinite i dodajte vrhnje u kojem ste razmutili 2 žumanjka.