S vama nastavljamo dijeliti recepte za jela pripremljena pa LCHF principu, a danas vam otkrivamo kako pripremiti fina peciva na različite načine.
Ova su peciva, uz dodatak sira ili šunke, toliko ukusna da ih možete jesti bez ičega ili pak umjesto kruha, za međuobrok ili tijekom dana ako ogladnite. Recepti su vrlo jednostavni i ne iziskuju puno muke niti posebne kulinarske vještine.
Foto: Unsplash
Kruščići sa sirom
Sastojci:
150 g mozzarella sira
50 g krem sira kao što je Dukatela ili ABC namaz
80 g brašna od badema
pola žličice praška za pecivo
malo soli
Priprema:
Najprije rastopite sireve. Kad se smjesa ohladi, umiješajte bademovo brašno te prašak za pecivo i sol. Zamijesite tijesto.
Rukama oblikujte kuglice i pecite ih u tepsiji koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko desetak minuta, odnosno dok kruščići ne porumene
Mekani jastučići s mesom
SastojcI:
130 g brašna od badema
2 žlice brašna od lana
150 g mozzarelle
60 g krem sirnog namaza
prstohvat sode bikarbone
meso i sir za punjenje po želji (sir, šunka, kulen)
sol i začini po želji
Priprema:
Rastopite mozzarellu i sirni namaz pa dodajte brašno od badema i lan i na kraju malo sode bikarbone. Promiješajte da se smjesa sjedini. Zamijesite tijesto pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini te izrežite na jednake pravokutnike. Na svaki pravokutnik dodajte malo sjeckanog mesa i sira po želji. Preklopite pravokutnike i pritisnite prstima krajeve kako vam ne bi curio nadjev prilikom pečenja. Posložite jastučiće na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok jastučići ne dobiju boju.
Pogačice od sira
Sastojci:
3-4 jaja
150 g kremastog sir poput mascarponea
1 žličica praška za pecivo
malo soli
sezam, lan, kim
Priprema:
Najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanjke miksajte sa sirom i praškom za pecivo. Na kraju spojite snijeg sa smjesom od žumnjaka te dodajte malo soli. Stavljajte žlicom pogačice na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Po želji možete pogačice posipati sjemenkama kao što su sezam i lan.
Pecite u pećnici na 160 stupnjeva oko 20-25 minuta.
Mekana peciva sa sjemenkama
Sastojci:
2 jaja
100 g sirnog namaza
100 g svježeg sira
1 žličica sode bikarbone
100 g brašna od badema
100 g mljevenih indijskih oraščića
50 g brašna od lana
1 žličica psylium praha
sol i začini po želji
sezam i lan za ukrašavanje
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj zdjeli pomiješajte jaja, svježi sir i sirni namaz. Spojite obje smjese te dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili i kako bi smjesa postala ujednačena. Oblikujte kuglice od tijesta i stavljajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premažite s malo ulja i po želji posipajte sjemenkama lana i sezama. Pecite ih na 180 stupnjeva 25-30 minuta.