Iako su neke od navedenih namirnica dobre za ljudsko zdravlje, one nisu najbolji odabir za vaš struk jer loše djeluju na probavni sustav i mogu izazvati nadutost i povećati trbuščić.
Želite li izbjeći želučane iritacije, pokušajte izbjegavati namirnice koje vam otkrivamo u nastavku.
1. Loši ugljikohidrati
Postoje dobri i loši ugljikohidrati, no to zacijelo već znate. Naime, hrana bogata lošim ugljikohidratima može poremetiti crijevnu floru, a to može izazvati razne upale. Namirnice koje sadrže najviše takvih ugljikohidrata su kruh i peciva, keksi, bijela riža, tjestenina i žitarice.
2. Nezdrave masnoće
Tri su vrste masnoća povezanih s crijevnim upalama i na taj način pridonose stvaranju sala oko trbuha: trans-masne kiseline, zasićene masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Industrijski obrađene namirnice, meso, punomasni mliječni proizvodi, kukuruzno, sojino i suncokretovo ulje samo su neke od namirnica koje sadrže neku od navedenih kiselina.
3. Mlijeko i ostale namirnice koje sadrže laktozu
Mnogi ljudi ne podnose laktozu, a neki čak nisu ni svjesni da su intolerantni na nju. Ako osjećate želučane smetnje svaki put kad konzumirate mlijeko i mliječno proizvode, velike su šanse da zapravo ne podnosite laktozu koja može izazvati brojne crijevne komplikacije i nadutost. Intolerancija je vrlo raširena među odraslima i nije opasna. Ona se javlja kod oko 8% populacije. Neki od simptoma intolerancije laktoze su grčevi u trbuhu, proljev, nadutost, vjetrovi i mučnina.
4. Namirnice bogate fruktozom
Namirnice bogate fruktozom, poput jabuka, mogu izazvati mnoge neugodne probleme, poput plinova, nadutosti i proljeva. Osim u jabukama, fruktoza se nalazi i u mangu, lubenici, šparogama te u prirodnim zaslađivačima kao što su med i agavin sirup.
5. Luk, češnjak i slične vlaknaste namirnice
Postoje određena vlakna koja naše tijelo ne može probaviti, poput fruktana pa namirnice koje ga sadrže mogu izazvati nadutost, osobito ako ih jedemo u prevelikim količinama. Fruktan je pronađen u ječmu, pšenici, luku, češnjaku te u mahunarkama kao što su grah i soja.
6. Grah i orašasti plodovi
Grah i orašasti plodovi poput pistacija i indijskih oraščića sadrže enzime kojeg naše tijelo teško probavlja, a posljedica toga su plinovi i nadutost.
7. Prirodni i umjetni zaslađivači
Određena prirodna i umjetna sladila koja neke namirnice sadrže naše tijelo teško probavlja te to izaziva plinove i nadutost. Jabuke, kupine, nektarine, kruške, cvjetača, gljive i grašak samo su neke od namirnica koje u sebi sadrže prirodna sladila. Izomalt, manitol i polidekstroza su umjetna sladila koja izazivaju iste simptome.
Dakle, ako često imate crijevne smetnje te patite od nadutosti i plinova, namirnice navedene na popisu probajte jesti u manjim količinama te birajte što laganije obroke i hranu koju će vaš želudac lako moći probaviti.
Izvor: www.rd.com
Foto: marin/Freedigitalphotos.net