Fitness
Fitness

10 proteinskih ideja za doručak i vitku liniju

10 proteinskih ideja za doručak i vitku liniju
Ključ za dobar početak dana - zasitan doručak

Vi doručkujete, jedete uravnotežene obroke i međuobroke, no svejedno patite od kasnopopodnevnih ili kasnovečernjih napadaja gladi, u čemu je problem? Ključ do kontroliranog apetita (kroz cijeli dan) je upravo u kvalitetnom doručku koji je bogati proteinima. Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako visokoproteinski doručak (s 30-25 grama proteina) smanjuje značajno glad u toku dana. Upravo zato za vas smo odabrali nekoliko zanimljivih recepata i ideja kada su u pitanju proteinski doručci.

Fritata od kelja i crvene paprike

(4 porcije) Sastojci 1 žlica kokosovog ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1/2 šalice nasjeckane crvene svježe paprike 1/3 šalice nasjeckanog luka 3 dulje šnite preprženog špeka, nasjeckane 2 šalice nasjeckanog i obarenog kelja 8 velikih jaja 1/2 šalice običnog, bademovog ili kokosovog mlijeko Sol i papar po želji Priprema Prava fritata mora se zapeći i u  pećnici, no to nije potrebno – možete je samo dobro izdinstati u tavici. Za potrebe recepta držat ćemo se originalne verzije s pećnicom. Zagrijte pećnicu na 200ºC. U srednje velikoj posudi izmiksajte jaja i mlijeko, te dodajte sol i papar. U tavi (koja može u pećnicu) zagrijte kokosovo ili maslinovo ulje, pa dodajte luk i papriku i dinstajte oko 3 minute. Dodajte i kelj te zajedno dinstajte još nekoliko minuta. U tavu zatim dodajte prethodno popržen špek, pa onda i jaja. Pržite jaja i povrće do 4 minute. Nakon toga fritatu stavite u pećnicu i ostavite da se "zgotovi" još kojih 10-15 minuta (dok lijepo ne porumeni).

Proteinske palačinke bez brašna

(1 porcija) Sastojci 60 g krem sira (ABC, Dukatela...) 2 jaja stevije – po ukusu (može i bilo koji drugi umjetni zaslađivač) pola žličice cimeta ulje za pečenje (po mogućnosti kokosovo) Priprema Sve sastojke dobro izmiksajte (možete i štapnim mikserom ili u blenderu). Ostavite da se smjesa odmori 2 minute i balončići spuste. Palačinke pecite nešto malo deblje nego što je uobičajeno kod nas (kako se ne bi trgale). Po želji u smjesu kako bi bila zgusnutija dodajte 1/4 šalice svježe mljevenih lanenih sjemenki ili pola do cijele žlice kokosovog brašna (pravo kokosovo brašno, ne naribani kokos).

Super zeleni chia puding

(2 porcije) Sastojci 1 srednja banana 1 šalica grčkog jogurta 1/2 šalice mlijeka, ili nezaslađenog bademovog mlijeka 2 rukohvata baby špinata 1 žlica proteina s okusom vanilije ili čokolade (poslužit će i bilo kakav protein u prahu) 2 žlice javorovog sirupa ili 3/4 žličice stevije u prahu (12-15 kapi ako je u tekućem obliku) prstohvat morske soli 5 žlica Chia sjemenki 1/4 šalice vašeg omiljenih žitarica (primjerice zobene pahuljice ili müsli...) svježe ili smrznuto bobičasto voće Priprema Stavite bananu, jogurt, mlijeko, bebi špinat, proteinski prah, sol i javorov sirup (ili steviju) u blender i izmiksajte dok ne postane glatka smjesa. Ulijte u staklenu ili keramičku posudu, umiješajte chia sjemenke, pokrijte čašu i ostavite u frižideru barem 3 sata ili preko noći. Idući dan servirajte u zdjelicama ili čašama, te povrh pudinga posipajte zobene pahuljice ili müsli i bobičasto voće.  Po želji, ako više volite rjeđi puding samo dodajte više mlijeka.

Jaje u gnijezdu od špinata i slanutka

Sastojci 1+1 žlica maslinovog ulja 2 šalice baby špinata sol i papar po želji 1/2 šalice kuhanog/konzerviranog slanutka 1 i 1/2 žličice limunove korice 1 jaje sok od limuna Priprema Zagrijte žlicu ulja u tavi i na njemu popržite špinat, začinite ga solju i paprom. Špinat pržite oko minute, dok ne uvene. Zatim dodajte slanutak i limunovu koricu. Pažljivo vilicom ili kuhačom zgnječite slanutak i dobro izmiješajte sve sastojke. U tavi napravite vijenac od špinata i slanutka. Unutra ulijte drugu žlicu maslinovog ulja i zatim unutra razbijte jaje (na oko). Pecite nekoliko minuta dok se jaje ne ispeče.

Meksički omlet

Sastojci 2 žličice maslinovog ulja 1 crvena paprika nasjeckana (možete dodati i malo ljute papričice) 1/2 šalice nasjeckanog crvenog luka 5-6 cherry rajčica, prepolovljenih sol i papar 2 cijela jaja (ili 4 bjelanjka) pola avokada, oguljen, bez koštica i narezan na kockice po želji feta sir ili parmezan po želji nasjeckani svježi korijandar Priprema Zagrijte ulje u tavi, dodajte luk i papriku i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte rajčice i još nekoliko minuta popržite. Začinite solju i paprom, te premjestite povrće na tanjur. Vratite tavu na vatru, izmutite jaja (ili bjelanjke) s malo soli i ispecite ih u obliku palačinke. Na jaja stavite povrće te dodajte avokado, sir i korijandar. Poslužite toplo.

Još 5 jednostavnih ideja

Bento kutijica Bento kutijice su popularne u Japanu  (i brojnim drugih azijskim zemljama), pa zašto ne biste i vi isprobali nešto slično. U plastičnu posudicu stavite jedno kuhano jaje, 1/4 šalice badema, 1/2 šalice svježeg kravljeg sira, 1/2 šalice bobičastog voća i 4 krekera od integralnog brašna. Doručak iz čaše U visoku staklenu čašu stavite 1 posudicu (do 250 mL) grčkog jogurta, zatim dvije šake bobičastog voća, 1/4 šalice grubo nasjeckanih oraha i 1/4 šalice žitarica (zobene pahuljice ili müsli...). Svilenkasti čokoladno-bananasti smoothie U blenderu izmiksajte 170 g svilenog tofua, 1 šalicu mlijeka, 1 žlicu maslaca od kikirikija, 1/2 banane, 1 i pol žlicu nezaslađenog kakao praha i 1 žlicu meda.   Proteinski sendvič Istostirajte dvije tanke šnite integralnog kruha. Dodajte u sendvič 1 jaje (spremljeno kako god preferirate – kajgana, kuhano, poširano...) 2 šnite šunke, 1 šnitu tvrdog sira – Emmentalera, Gaude, Cheddara, 1 šnitu rajčice i 1 rukohvat baby špinata. Čudesna kvinoja Skuhajte pola šalice kvinoje u jednoj šalici mlijeka (desetak minuta). U kvinoju dodajte 1/2 šalice grčkog jogurta, 1/3 šalice očišćenih pistacija (neslanih) i 1/2 šalice nasjeckanih jagoda (ili nekog drugog bobičastog voća).

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx