Izazovna vremena

Edukatorica Iva Brčić: Uz ova 4 koraka, moguće je stres držati pod kontrolom

Puno toga što uzrokuje stres je u našoj glavi, a uvjetovano je načinom razmišljanja, uvjerenjima, stavovima i očekivanjima

profimedia-0144658077.jpg
Foto: Profimedia.hr

Živimo u vrlo stresnom dobu. Sve veća očekivanja još od djetinjstva, sve veći zahtjevi od poslodavaca, nesigurnost na poslu, nedostatak vremena. Osnivanjem obitelji taj stres se još više povećava, a pandemija s kojom se još uvijek borimo nikako nije pridonijela situaciji.

Međutim, iako nas stres stišće sa svih strana i mnogi imaju osjećaj da izgaraju, postoje načini kako si pomoći i stres držati pod kontrolom. Naime, puno toga što uzrokuje stres je u našoj glavi. Uvjetovano je načinom razmišljanja, uvjerenjima, stavovima i očekivanjima koja su nam drugi nametnuli i prema kojima oblikujemo svoje odluke i ponašanja. To se pogotovo odnosi na posao. Institucije su nas uvjerile da nam posao mora biti na prvom mjestu i da svoj cijeli život moramo planirati oko njega. Sigurno ste se našli u situaciji da ste prehlađeni išli na posao jer ste osjećali grižnju savjest ako ostanete kod kuće jer ima posla koji ste smatrali da treba odraditi. Ili se niste usudili tražiti godišnji jer ste smatrali da to ne bi bilo ok jer tada ima puno posla i da ga nećete zbog toga moći dobiti, pa bolje i ne pitati.

Potrebno je mijenati način razmišljanja

Način razmišljanja je prvi korak koji moramo mijenjati ako želimo pozitivnu promjenu u životu. Mislim da nam je tu pandemija i pomogla. Brojni ljudi nisu mogli odraditi posao jer su bili u izolaciji ili samoizolaciji, a tvrtka u kojoj rade nije propala i posao je bio odrađen. Smak svijeta se nije dogodio zato što oni baš tada nisu odradili posao.

Drugi korak je promjena prioriteta. Naprosto trebate zastati, povezati se sa sobom i vidjeti što vam je stvarno bitno u životu. Je li vam važnije raditi prekovremeno i dobiti dodatnu zaradu ili imati više vremena za sebe i za ono što vas ispunjava. A da bi vam to bilo lakše, napravite listu svakodnevnih obaveza. To je ujedno i treći korak. To će vam pomoći kako bi lakše odredili što je nužno za odraditi, te kako bi mogli u raspored staviti i vrijeme za sebe. Ono je četvrti korak na koji se često zaboravi.

No, ono nam je itekako potrebno, čak bih rekla nužno. To je vrijeme kada imate priliku za rad na sebi, opuštanje, predah od obaveza ili zabavu. Ono vam pruža i priliku da bolje sagledate problem ili situaciju u kojoj ste naišli, te da pronađete rješenje za ono što vas muči. To je vrijeme kada se možete povezati s najboljim prijateljem. To je vaša intuicija koja vas nikada neće iznevjeriti i uvijek je tu da vam pomogne.

Image

Iva Brčić donosi izbor najboljih crtića, filmova i video igri za djecu prema dobi

Iva Brčić, mag.soc/phil., je praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju. Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s Učiteljskom akademijom, Dramskom Akademijom i Fakultetom političkih znanosti, te vrtićima i školama na kojima održava predavanja na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija.