Vlatka je oduševila goste štruklom i sarmom, a mi imamo njezine recepte

Pobjednica šestog tjedna "Večere za pet" obožava štrukle i sarmu, a upravo je to i pripermala

Vlatka je oduševila goste štruklom i sarmom, a mi imamo njezine recepte

Vlatka Furjan dolazi iz mjesta Vinica, pokraj Varaždina i po zanimanju je konobarica. U show „Večera za 5 na selu“ prijavila ju je kći jer odlično kuha. Smatra kako nema mana u kuhanju jer sve priprema s velikom dozom ljubavi. Njezino su najdraže jelo štrukli i sarma, preferira domaću i tradicionalnu kuhinju, a ne voli jesti morske plodove. U slobodno vrijeme radi u svom vinogradu, vrtu, obavlja kućanske poslove, druži se s obitelji i, naravno, kuha. 

Upravo je njezinin jelovnik odnio pobjedu u ovom tjednu "Večere za pet",  a mi imamo njezine recepte. 

Predjelo

Image





sastojci:

0,5 kg svježeg kravljeg sira

300 ml kiselog vrhnja

češnjak

bučino ulje

bučine koštice

mladi luk

jaja

bučino brašno

kukuruzno brašno

kvasac

sol, papar, šećer

domaća kuhana šunka

kvasac

priprema: namaz od sira

Promiješamo sir, vrhnje i malo soli, zatim podijelimo dobivenu smjesu na dva djela. U prvi stavimo češnjak, bučino ulje, bučine koštice, promiješamo i prvi je namaz gotov, a u drugi dio nasjeckamo mladi luk i promiješamo.

priprema: punjena jaja

Skuhamo jaja, ogulimo i prerežemo na pola, izvadimo žumanjak i u njega umiješamo malo sira, papra i soli, stavimo u vrećicu za dekoriranje i napunimo bjelanjke.

priprema: kruh

Zagrijati pola litre vode, ne smije prokuhati. U posudu za miješanje prebaciti kukuruzno brašno i bučine koštice te sve zaliti zagrijanom vodom. Otopiti kvasac s malo šećera i pustiti 10-15 min. U rashlađeno kukuruzno brašno dodati dignuti kvasac, bučino brašno, varaždinsko bučino ulje, sol. Kalup za pečenje kruha premazati uljem. Prebaciti tijesto u kalup za kruh te ga poravnati mokrom žlicom, prekriti čistom krpom i ostaviti 20-ak minuta da se tijesto digne. Kruh se peče u zagrijanoj pećnici na 40 minuta.

Glavno jelo  sastojci:

1 velika glavica kiselog kupusa

2-3 žlice sjeckane slanine

150 g riže

2 glavice luka

1 jaje

sol, Vegeta, papar

suho meso

mljeveno meso, pola svinjetina pola junetina 

pasirana rajčica

brašno

ulje

priprema:

Slaninu, luk, rižu, jaje, začine, mljeveno meso zajedno izmiješamo i time punimo kiselo zelje (slaninu i luk prodinstamo). Ostatak zelja nasjeckamo i stavimo u lonac. Dodamo suho meso, prelijemo vodom. Stavimo pasiranu rajčicu. Kad je sarma gotova, napravimo zapršku.

priprema: kukuruzni kruh

Pola kilograma kukuruznog brašna prelijemo kipućom vodom i izmiješamo. Kad se ohladi, dodamo kilogram glatkog brašna, kvasac koji smo prethodno stavili da se digne, sol i po potrebi mlake vode. Sve zajedno promijesimo i ostavimo da se diže pola sata. Na kraju stavimo tijesto u namašćeni kalup i stavimo da se peče u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva, otprilike dva sata.

Desert

sastojci za tijesto:

0,5 kg glatkog brašna

mlaka voda

malo octa

sol

jaje

sastojci za nadjev:

1 kg jabuka

cimet

šećer

malo soli

vanilin šećer

mascarpone

priprema:

Sastojke za tijesto sve zajedno zamijesimo i izvaljamo. Kad smo izvaljali do željene debljine, na tijesto stavljamo mascarpone i jabuke koje smo prethodno naribali i promiješali sa šećerom, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.