Vlatka Furjan dolazi iz mjesta Vinica, pokraj Varaždina i po zanimanju je konobarica. U show „Večera za 5 na selu“ prijavila ju je kći jer odlično kuha. Smatra kako nema mana u kuhanju jer sve priprema s velikom dozom ljubavi. Njezino su najdraže jelo štrukli i sarma, preferira domaću i tradicionalnu kuhinju, a ne voli jesti morske plodove. U slobodno vrijeme radi u svom vinogradu, vrtu, obavlja kućanske poslove, druži se s obitelji i, naravno, kuha.
Upravo je njezinin jelovnik odnio pobjedu u ovom tjednu "Večere za pet", a mi imamo njezine recepte.
Predjelo
sastojci:
0,5 kg svježeg kravljeg sira
300 ml kiselog vrhnja
češnjak
bučino ulje
bučine koštice
mladi luk
jaja
bučino brašno
kukuruzno brašno
kvasac
sol, papar, šećer
domaća kuhana šunka
kvasac
priprema: namaz od sira
Promiješamo sir, vrhnje i malo soli, zatim podijelimo dobivenu smjesu na dva djela. U prvi stavimo češnjak, bučino ulje, bučine koštice, promiješamo i prvi je namaz gotov, a u drugi dio nasjeckamo mladi luk i promiješamo.
priprema: punjena jaja
Skuhamo jaja, ogulimo i prerežemo na pola, izvadimo žumanjak i u njega umiješamo malo sira, papra i soli, stavimo u vrećicu za dekoriranje i napunimo bjelanjke.
priprema: kruh
Zagrijati pola litre vode, ne smije prokuhati. U posudu za miješanje prebaciti kukuruzno brašno i bučine koštice te sve zaliti zagrijanom vodom. Otopiti kvasac s malo šećera i pustiti 10-15 min. U rashlađeno kukuruzno brašno dodati dignuti kvasac, bučino brašno, varaždinsko bučino ulje, sol. Kalup za pečenje kruha premazati uljem. Prebaciti tijesto u kalup za kruh te ga poravnati mokrom žlicom, prekriti čistom krpom i ostaviti 20-ak minuta da se tijesto digne. Kruh se peče u zagrijanoj pećnici na 40 minuta.
Glavno jelo
sastojci:
1 velika glavica kiselog kupusa
2-3 žlice sjeckane slanine
150 g riže
2 glavice luka
1 jaje
sol, Vegeta, papar
suho meso
mljeveno meso, pola svinjetina pola junetina
pasirana rajčica
brašno
ulje
priprema:
Slaninu, luk, rižu, jaje, začine, mljeveno meso zajedno izmiješamo i time punimo kiselo zelje (slaninu i luk prodinstamo). Ostatak zelja nasjeckamo i stavimo u lonac. Dodamo suho meso, prelijemo vodom. Stavimo pasiranu rajčicu. Kad je sarma gotova, napravimo zapršku.
priprema: kukuruzni kruh
Pola kilograma kukuruznog brašna prelijemo kipućom vodom i izmiješamo. Kad se ohladi, dodamo kilogram glatkog brašna, kvasac koji smo prethodno stavili da se digne, sol i po potrebi mlake vode. Sve zajedno promijesimo i ostavimo da se diže pola sata. Na kraju stavimo tijesto u namašćeni kalup i stavimo da se peče u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva, otprilike dva sata.
Desert
sastojci za tijesto:
0,5 kg glatkog brašna
mlaka voda
malo octa
sol
jaje
sastojci za nadjev:
1 kg jabuka
cimet
šećer
malo soli
vanilin šećer
mascarpone
priprema:
Sastojke za tijesto sve zajedno zamijesimo i izvaljamo. Kad smo izvaljali do željene debljine, na tijesto stavljamo mascarpone i jabuke koje smo prethodno naribali i promiješali sa šećerom, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.