Tko je zapravo princ Philip: Od teškog djetinjstva, brojnih skandala do ulaska u 100. godinu života

Najstariji i najdulje služeći suprug bilo kojeg monarha u britanskoj povijesti imao je zaista zanimljiv život pun uspona i padova

Tko je zapravo princ Philip: Od teškog djetinjstva, brojnih skandala do ulaska u 100. godinu života

Vojvoda od Edinburgha, britanski princ i suprug kraljice Elizabete II. u lipnju je napunio 99 godina. Poznat po svom šarmu, još uvijek zadržava osmijeh na licu iako je tijekom godina prošao kroz jako puno toga: izgubio mnoge članove obitelji, prošao kroz brojne skandale, novčane probleme i žrtvovao stvari koje je volio - od karijere do svog prezimena. 

Image

Obožavaš priče s plemićkih dvorova? Donosimo ti listu filmova uz koje ćeš beskrajno uživati u intrigama kraljevskih obitelji

Grčki korijeni i obiteljski problemi

Philip je rođen na grčkom otoku Krfu 1921. godine kao jedini sin grčkog princa Andreja i princeze Alise od Battenberga. S obzirom na to da je s majčine strane potomak kraljice Viktorije, Filip je i sam u nasljednom nizu za britansko prijestolje te je zapravo u trećem koljenu i rođak svoje supruge. Unatoč 'plavoj krvi', stvari nisu tekle baš najbolje. Ubrzo nakon rođenja, Philipov ujak, kralj Konstantin I, bio je prisiljen odreći se prijestolja, a obitelj princa Philipa morala je pobjeći u Francusku. Kao da to nije bilo dovoljno, njegova majka kasnije je odvedena u psihijatrijsku ustanovu i dijagnosticirana joj je shizofrenija. Otac se odselio i jedva je održavao vezu sa svojom obitelji.

Perspektivan student s obećavajućom karijerom u mornarici

U mladosti su Philipa opisivali kao Radi uštede novca pohađao je i školu u Njemačkoj koja je bila u vlasništvu njegove dalje rodbine. Nažalost, samo nekoliko godina kasnije njegova sestra i njezina obitelj, uključujući troje male djece, svi su poginuli u avionskoj nesreći. Njegov ujak i skrbnik, Lord Milford, umro je od raka koštane srži sljedeće godine. Unatoč svemu, Philip je diplomirao, upisao se na Royal Naval College i istaknuo se kao "najbolji kadet" grupe, postavši jedan od najmlađih prvih poručnika u Kraljevskoj mornarici.

Mlada romansa koja je procvjetala u brak

Kad je 1939. godine princ Philip pratio dvije princeze kraljevske obitelji, tada je princezi Elizabeti privukao pažnju. Par je godinama razmjenjivao ljubavna pisma do 1946. godine, kada je Philip zamolio kralja za blagoslov da se oženi Elizabetom. Kralj ga u početku nije odobravao, jer se za kraljevske standarde Philip smatrao "siromašnim". Uz to, bio je grčki princ, imao je nacističku rodbinu, a i kralj ga je smatrao "tupim i iritantnim". Budući da je bila zaista bliska sa svojim ocem, Elizabeta je na kraju uvjerila kralja Georgea, ali Philip se morao odreći kraljevskih titula, naturalizirati se kao britanski državljanin, odreći se svoje religije i uzeti prezime svoje majke "Mountbatten." Na dan svog vjenčanja navodno je na bankovnom računu imao svega 12 penija (1 kunu). 


Nakon smrti kralja Georgea objavljeno je da nova kraljica neće uzeti prezime svoga supruga i da će nastaviti vladati kao Windsor. To je jako uznemirilo vojvodu - "Nisam ništa drugo nego pišljiva ameba. Jedini sam čovjek u državi koji ne smije dati ime vlastitoj djeci", rekao je tada. Philip također nije imao drugog izbora nego da se odrekne svoje karijere u mornarici. "Nije bila moja ambicija biti predsjednikom Savjetodavnog odbora Mint. Nisam želio biti predsjednik WWF-a. Od mene su tražili da to učinim. Iskreno, radije bih da sam ostao u mornarici", rekao je za Independent u intervjuu.

Skandali i navodne afere

Iako se radi samo o nagađanjima i pričama, navodno su problemi u kraljevskom braku započeli već za vrijeme njihovog medenog mjeseca u Škotskoj, a princ je navodno imao i nekoliko ljubavnica tijekom života, no kraljevska obitelj nikad nije dopustila da detalji njihovog privatnog života dospiju u javnost.


Osim po navodnoj nevjeri, Philip je javnosti poznat i po neukusnim komentarima koji definitivno ne priliče jednom princu. Tako je jednom prilikom britanskim studentima koji su kretali na studij u Kinu rekao da probaju ne postati "kosooki", jednom je dječaku na sajmu svemirskog programa i raketa rekao da je predebeo da bi bio astronaut, a drugom je prilikom jednom tinejdžeru rekao da izgleda "nezdravo, kao da se u žilu bode heroinom".

A to su samo neki od njegovim brojnih javnih komentara. Vojvoda je toliko poznat po svojim 'duhovitim' opaskama, da je u Velikoj Britaniji prije nekoliko godina objavljena i knjiga "Princ Philip: Mudre riječi i zlatni gafovi"

Od umirovljenja do toga da je najstariji muškarac u britanskoj kraljevskoj obitelji


Princ Philip završio je 22.219 solo projekata za kraljicu dok se nije povukao 2017. godine, u dobi od 96 godina i trenutno je najstariji muški član kraljevske obitelji. Iako je danas Philip umirovljen, i dalje se uz kraljicu pojavljuje u javnosti u posebnim, važnim državnim i obiteljskim prilikama. Vojvoda sada ima 99 godina, a njegova neto vrijednost procjenjuje se na oko 30 milijuna dolara. Iako se nama običnim smrtnicima ova cifra čini nestvarnom, taj broj kod njegove supruge puno je veći - oko 500 milijuna dolara, a neto vrijednost njihovog sina Charlesa je oko 400 milijuna dolara. Unatoč svim skandalima, aferama i gafovima, kraljica Elizabeta II. i Philip ostali su u braku i odgojili četvero djece, a za njihovu ljubav nerijetko govore da je pobijedila sve nedaće.