Svjetski je dan plesa. Idealno vrijeme da zaplešeš kao da te nitko ne gleda

29. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan plesa, grane umjetnosti koja definitivno prevladava sve prepreke i ima univerzalni jezik

Svjetski je dan plesa. Idealno vrijeme da zaplešeš kao da te nitko ne gleda

Uguglaš li Svjetski dan plesa, neminovno ćeš naići na definiciju u kojoj stoji kako je obilježavanje ove grane umjetnosti proizašlo iz ideja t da podsjeti javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

I doista, gotovo cijeli svijet već više od mjesec i pol dana nije otišao u kazalište, koncertnu dvoranu kako bi pogledao ples uživo, no ples je tu među nama.. Pogledate li jednu o trenutačno najpopularnijih društvenih mreža za mlade Tik Tok i ondje je itekako pleše. 'Oh na na challeng'e zaludio je i nas, pa smo tako vidjeli ples policajaca, medicinskog osoblja i drugih ljudi diljem svijeta. Talijani koje je najžešće pogodio koronavirus, pjevali su i plesali sa svojih balkona kako bi ostali pozitivni u ovim čudljivim vremenima. 

Ples definitivno ne poznaje granice, a ponekad je odricanje zbog plesa doista nevjerojatno. Možda sam subjektivna jer je moja majka bila profesionalna balerina i znam koliko je to težak, ali prekrasan posao. Osjećaj koji me prožimao dok sam je gledala kako pleše u Labuđem jezeru ili omiljenom mi Orašaru i dalje je ostao kada gledam te balete. Osjećaj da barem sat, dva koliko traje čarolija glazbe i plesa, budeš negdje drugdje u nekom novom svijetu. I ne mislim samo na klasičan balet. Puno je profesionalnih plesača koji uživaju u svom poslu i razveseljavaju ljude diljem svijeta. A ovih dana upravo zbog karantene dobili smo priliku iz vlastitog doma pogledati vrhunske baletne izvedbe jer su kazališta dlljem svijeta objavila snimke svojih izvedbi. A balerine i baletani diljem svijeta, pokazali su kako plesati možeš i u kući, i sa posuđem. OK. Plesom se ne trebaš baviti na profesionalnoj razini, ali eto, ako ništa pokušaj danas uhvatiti nekoliko minuta za sebe i zaplesati kao da te nitko ne gleda. Mi sigurno hoćemo.