Iako nas vrijeme još ne služi najbolje, ponekad se zalomi savršen dan, sunčan i topao, kao stvoren za odlazak u prirodu. A kakav je to odlazak u prirodu i na piknik, ako nema fine klope? Tržnice i dućani prepuni su raznog voća i povrća, tako da je sada savršeno vrijeme da eksperimentirate raznobojnim, kreativnim delicijama. Što više boje, to više nutrijenata i vitamina. Svejedno je planirate li piknik, pečenjarenje u goricama ili ručak u dvorištu, bitno je da unesete malo promjene.
Kakvu hranu pripremiti?
U salate od krumpira ili tjestenite ubacite narezane crvene, zelene i žute paprike. Dodajte malene rajčice i na žaru popržene tikvice.
Osvježite salatu od piletine ili puretine dodajući joj komadiće nektarine ili breskve, pa uživajte u svakom sočnom zalogaju. Na kombinaciju mesa i voća možda ćete se trebati priviknuti, no ovi se okusi savršeno slažu.
Isprobajte egzotično voće. Kupite mango ili napravite salatu od papaje. Ogulite je, nasjecite na kockice, malo posolite i začinite aceto balsamicom ili dresingom od jogurta. Možete isprobati i kombinaciju nasjeckane papaje i voćnog jogurta.
Voli li vaša obitelj sendviče u ovakvim prilikama i njih učnite posebnijima. Kupite bolji kruh ili pecivo, primjerice ciabattu s nekim od okusa (lukom ili maslinama). U sendviče stavite omiljenu šunku, sir, svježu rajčicu i drugo povrće koje volite (salata, krastavce, papriku...)
Nemojte zaboraviti tekućinu
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive.
U mikseru smješajte breskve, nektarine i još neko voće koje imate kod kuće, zajedno s žlicom ili dvije soka od limuna. Ulijte to u posudicu za spravljanje leda i zamrznite. Poslužujte to u vodi umjesto običnih kockica leda. Ili umetnite i čačkalicu pa će poslužiti i kao mini sladoled (ledena lizaljka)
Dodatno "začinite" običnu limunadu dodajući sok od jagoda ili brusnica. Slatka pića što je više moguće razrijedite vodom jer slatka pića povećavaju žeđ.
Povrtne piknik pite
Ovo lagano jelo nije onakva pita kakvu obično zamišljate na spomen ove riječi. Radi se o varijaciji punjenih tortilla, samo što se umjesto tortille može koristiti i obično pecivo, ciabatta, tost... Ono što je najbolje sve se može pripremiti unaprijed.
Sastojci (za 2-3 osobe):
3 žlice balzamičnog octa ili octa od crvenog vina
2 žlice djevičanskog maslinovog ulja
1 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
1 manji patlidžan
2 manje tikvice
1 crvena paprika
1 crveni luk
1/3 šalice tekućeg jogurta
2 žlice majoneze s manje masnoća
1 žlica soka od limuna
1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
1. Zagrijte pećinicu na 200 stupnjeva celzija. U vatrostalnoj posudi izmiješajte ocat, ulje i bosiljak. Dodajte nasjeckano povrće i izmiješajte. Posudu stavite u pećnicu i s povremenim miješanjem kuhajte dok povrće ne omekša, nekih 30 minuta. Ako vam kombinacija s octom ne odgovara, izostavite ga. U tom slučaju povrće možete pripremiti i u tavi.
2. Zamiješajte sastojke za namaz od jogurta (jogurt, majoneza, sok od limuna, bosiljak).
3. Na tortille (pecivo, ciabattu, tost...) namažite namaz od jogurta. Na vrh stavite mješavinu povrća.