Koje su dimenzije košarkaškog igrališta?

Košarku je izmislio Kanađanin James A. Naismith, nastavnik tjelesnog odgoja na koledžu u Springfieldu u namjeri da svom školskom ragbi timu omogući trening u dvorani za vrijeme zimskih mjeseci.

Koje su dimenzije košarkaškog igrališta?

Košarka je ekipni sport s loptom kod kojeg se natječu dvije momčadi s pet igrača na svakoj strani. Cilj igre je ostvariti što više bodova postizanjem „koša“ tj. ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod uvjetom da je lopta kroz obruč prošla odozgo. Košarku je izmislio Kanađanin James A. Naismith (1861. – 1939.), nastavnik tjelesnog odgoja na koledžu u Springfieldu (Massachusetts, SAD) u namjeri da svom školskom ragbi timu omogući trening u dvorani za vrijeme zimskih mjeseci. U prosincu 1891. godine sa svojim studentima je demonstrirao novu igru u Springfieldu, a igra je dobila ime basketball. Otada se basketball naglo širio u SAD.

Dimenzije košarkaškog terena iznose:
28 m (dužina) x 15 m (širina) – standardna
29 m (dužina) x 15 metara (širina) – NBA liga

Podloga za igranje mora biti parket.
Dimenzije koša: 3.05 m (visina obruča), 1.2 m (obruč unutar terena); košarkaška tabla: 1.8 m (dužina) x 1.05 m (visina), 0.02 m(debljina)
Linija za tri boda je na udaljenosti od 6.75 m od koša.
Linije na terenu su široke 5 cm. Minimalno 2 m oko terena ne smiju biti nikakve prepreke. Visina dvorane mora biti najmanje 7 metara.