Nakon dosadašnih ocjenjivanja na svojim slovenskim priredbama, ove godine, za 20.-tu obljetnicu uspješnog festivalskog djelovanja, Radostne prireditve, uz 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu, 11. veljače, u hotelu Dubrovnik, organizirale su i ocjenivanje hrvatskih i slovenskih prijavljenih pjenušaca – prvo u povijesti vinskih priredbi dviju država.
U petak, 3.2.2017. u ljubljanskom hotelu GRAND HOTEL UNION održano je prvo ocjenjivanje hrvatskih i slovenskih pjenusavih vina koja su vinari oba dva salona prijavili na ocjenjivanje.
Komisija, podijeljena u 2 skupine, na slijepom je kušanju ocjenila 100 uzoraka (70 bijelih i 30 rosea) u bodovnom rasponu do 100. Svaka je skupina ocjenjivala po 50 vina.
Pobjednička vina razvrstana su po kategorijama za svaki salon - i po ukupnom broju bodova za svaku državu.
3 najbolja bijela pjenušca 1. Zagrebačkog salona
Istenič, Prestige, Slovenija, 2011
Misal Peršurić, Blanc de blancs, Hrvatska, 2010
Kos, Anita, Hrvatska, 2013
3 najbolja ružičasta pjenušca 1. Zagrebačkog salona
Čarga | Since 1767, Donna Regina Rosé, 2013
Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014
Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013
“3 top hrvatska pjenušca” (prema ukupnim ocjenama samo hrvatskih pjenušaca) su:
Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010
Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014
Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013
“3 top slovenske penine” (prema ukupnim ocjenama samo slovenskih pjenušaca) su:
Bjana, Brut rosé NV
Istenič, Prestige 2011
Čarga /Since 1767 Donna Regina 2013
Top hrvatski i top slovenski pjenušci susrest će se na zagrebačkom i na slovenskom Salonu, za obje publike, na radionici “Susret Hrvatske i Slovenije”, a dodatna mogućnost kušanja uz sljubljivanje s pomno osmišljenim jelima hrvatskog chefa Gorana Kočiša i slovenskoga chefa Igora Jagodića, dogodit će se u najpopularnijem zagrebačkom restoranu NOEL, 13. veljače 2017. Bit će to prvo gostovanje nekoga stranoga chefa u Noelu, na posebnoj hrvatsko-slovenskoj pjenušavoj večeri: Croatian-Slovenian Sparkling night.
Rezervacije za radionice za zagrebački salon (11.2): marija.vukelic@zg.t-com.hr
Rezervacije za večeru u Noelu (13.2.): +385 1 4844 297, +385 95 5606 640
O 1.Salonu pjenušavih vina u Zagrebu:
Salon pjenušavih vina u Zagrebu održat će se 11. veljače, u hotelu Dubrovnik, od 14-19h.
Salon okuplja 38 odabrana izlagača, većinom hrvatske i slovenske proizvođače pjenušaca uz nekoliko stranih imena. Salon se održava uz potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i SLO-CRO Poslovnog kluba, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Slovenskih željeznica te uz finu vodu Radensku tri srca i kruh najpoznatije tradicionalne pekarnice – pekarnice Trajković.
Posebno je vrijeme osigurano za predstavnike medije i poslovne partnere na B2B susretu od 13h do 14h.
Program nudi dvije zanimljive radionice:
15.00-15.45. Susret Hrvatske i Slovenije (susrest će se tri top hrvatska i slovenska vina nakon ocjenjivanja hrvatsko-slovenske komisije, a moderatori radionice su Ivana Valić, enologinja i sommelierka; Jože Rozman, sommelier i publicist ) – 50 kn
17.00- 17.45. Susret Champagne i Franciacorte (susrest će se dva pjenušava vina iz svake regije, a moderatori Filip Savić, najbolji sommelier Hrvatske 2016, Marija Vukelić WSET L2, prof. francuskog i talijanskog) - 150 kn
Nakon završetka priredbe, od 19h održat će se i “After Party” na obližnjem “Neboderu” u organizaciji Zagreb 360 - observation deck and event venue:www.zagreb360.hr, gdje će se, po povoljnim cijenama moći nastaviti kušati najbolji pjenušci Salona.
Za dodatnu promociju pjenušavih vina od 10.2.-18.2. organiziramo u Hrvatskoj i Sloveniji “SPARKLING WEEK” u kojemu će se u odabranim wine-barovima i “wine friendly” restoranima ponuditi pjenušava vina naših izlagača po - popularnim cijenama.
https://www.facebook.com/events/472860723101712/
Održano prvo ocjenjivanje hrvatskih i slovenskih pjenušavih vina