Svi oko vas peku kruh i peciva, a vama nikako ne polazi za rukom i stalno se pitate zašto se krih mrvi? Možda radite neku od pogrešaka koje ćemo opisati u nastavku
Kruh u osnovi čini brašno, voda, sol i kvasac. No, nekad se kruh ne mrvi a nekad se mrvi i to poprilično. Zašto se kruh ponekad tako jako mrvi?
Ako se plijesan se brzo razvije na kruhu, a i mrvi se više no inače, možda niste koristili brašno s dovoljnom količinom proteina, no postoji mogućnost da ste predugo pustili tijesto da se diže. To može biti glavni razlog zašto se vaš kruh mrvi.
Za svakodnevnu se upotrebu pripremao kruh od miješanoga brašna. Kod određenih vrsta kruha tijesto se ne smije previše mijesiti.
Zašto se kruh mrvi? Kruh se mrvi ako gluten nije dovoljno razvijen, razlog može bite nedovoljno miješenje i/ili nedovoljno vode.
Prelijete li tijesto kipućom vodom, dobit ćete kruh koji se ni nakon deset dana ne drobi prilikom rezanja.