Lifestyle
Lifestyle

Znate li zašto krumpir pocrni

Znate li zašto krumpir pocrni
pripremajući ga često se zapitamo zašto krumpir pocrni, a o tome nešto više možete pročitati u nastavku

Krumpir, kao lider na dnevnom i blagdanskom stolu. Poslužuje se kao zasebno jelo, a koristi se i kao dodatak jelima. Kao ukras ili prilog. Da bi kao ukras imao privlačan izgled, potrebno je znati zašto krumpir pocrni i što učiniti kako bi ga izbjegli. Isperite i očistite krumpir prije kuhanja. Preporuka je staviti ga u sol i toplu vodu, a ne u hladno.  Tako proizvod štedi više vitamina i hranjivih tvari.  Ako krumpir uhate u kori, onda će jelo biti mnogo korisnije.  No, zašto krumpir pocrni? Razlog tome je kemijski. Gomolji sadrže aminokiselinu tirozin, koja počinje oksidirati i formirati pigment melanin. On je taj koji crta krumpir u tamnoj boji. Treba imati na umu da je na površini gomolja iu kori postoji glikozid solanin - to je otrovna i gorka supstanca.  Ako se krumpir klija, mora se temeljito oljuštiti. U slučaju kada proizvod raste na oplođenim tlima, nakon čišćenja treba ga držati u hladnoj vodi oko pola sata. Razlog tome zašto krumpir pocrni je kemijski. Gomolji sadrže aminokiselinu tirozin, koja počinje oksidirati i formirati pigment melanin. On je taj koji crta krumpir u tamnoj boji. U industrijskom mjerilu, problem zašto krumpir pocrni rješava se pomoću sumpornog dioksida (sumpor dioksida), koji obrađuje proizvod.  Ova tvar ima svojstva reduciranja. Kod kuće se krumpir može umočiti u prokuhanu vodu i pokriti poklopcem kako bi se spriječio ulazak kisika.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx