Nakon dva kuharska bestselera, „Danas kuham“ i „Danas kuham 2“, najpoznatija hrvatska kuharska zvijezda Ana Ugarković napisala je i kuharicu za kolače, „Nešto slatko“. Na promociji održanoj u prostoru Wine & Gastro Academy u zagrebačkom Kaptol centru, mnoge poznate osobe i Anini prijatelji imali su priliku uživati u nekoliko vrsti nezaboravnih deserata iz kuharice.
One koji se tek počinju upuštati u pripravljanje deserata ova će knjiga ohrabriti i potaknuti, a onim vještijima ponudit će pregršt novih ideja i kombinacija. U ovoj kuharici Ana nudi slasne recepte za pripremu pita, rolada, torti, krema, kolačića, uštipaka te kolača s voćem. Neki od njih su recepti za božanstveno raskošne kolače, a drugi za one poznate u sasvim novom ruhu.
„Ne volim koristiti naziv kuharica za ženu jer to zvuči nekako preobično za ovakvu umjetnicu. U ovoj knjizi zanimljivo je to da je nakon svakog recepta opisana jedna topla ljudska priča povezana s određenim jelom“, rekla je poznata televizijska voditeljica Daniela Trbović dodavši da njezino dijete jedva čeka da počne kuhati po novoj kuharici jer ju je do sad samo prelistavala.
U ovoj knjizi autorica objašnjava ulogu svakog sastojka u receptu, što se sa sastojcima događa kad se miješaju, važnost određenih temperatura pećnice te postupke i faze izrade kolača.
„Svako jelo će u drugim rukama ispasti drugačije. U ovoj knjizi sam htjela svakom receptu dati neku osobnost. Mislim da je to bitno, sve moje najdraže kuharice su pisane na taj način. Pokušala sam dati razlog zašto me neki recept privukao, zašto sam ga stavila u knjigu, a i htjela sam sve recepte okupiti na jednom mjestu“, rekla je Ana Ugarković na promociji.
Kad god se povede razgovor o hrani, često je neizostavno pitanje koji ste tip; ljubitelj slanog ili slatkog. Ana za sebe tvrdi da spada u kategoriju ljubitelja slanog, ali obožava pripremati slastice. Prema njezinom mišljenju i dosadašnjem iskustvu sa svojim gostima, čini joj se da su ljubitelji slanog ipak u manjini. Jedan od razloga zašto je konačno izdala ovu knjigu je i u činjenici da je najviše uzdaha i ushićenja čula upravo zbog deserta.
„Za razliku od slobode koju vam pružaju razni umaci, tjestenine i gulaši, u pripremanju slastica nema baš mnogo improvizacije. Sve je u preciznosti i tehnici. Ne ostaje previše prostora za mjerenje „od oka“ i mijenjanja redoslijeda... Kreativnost u tom slatkom svijetu postiže se tek kad se svladaju sve osnovne tehnike i kad se shvati koja je zapravo uloga jaja, šećera, brašna ili temperature pećnice za određene sastojke te kako sastojci reagiraju jedni s drugima. Tek onda možemo mijenjati koliko želimo“, tvrdi Ana.
O Aninoj knjizi u izdanju Profila na promociji su govorili i urednica Ivana Žderić i producent Anine televizijske emisije, Nebojša Taraba. Ana je s Reneom Bakalovićem bila suautorica kulinarskog tv showa „Kod Ane“ koji od jeseni 2009. godine radi sama s drugom koncepcijom.
„Definitivno sam „slatki“ tip, dajem prednost slatkome nad slanim. Stvarno volim jesti slana jela, ali kod mene vaga ipak prelazi na slatko. Velika sam Anina obožavateljica i imam sve njezine kuharice, ali se još nisam ohrabrila kuhati velika i kompliciranija jela. Sama pripremam jednostavnija jela, nisam još toliko vješta u kuhinji pa za sad od deserata pripremam palačinke, pudinge, ali uz pomoć knjige probat ću i neke druge stvari“, rekla je glumica Kristina Krepela. „Tek sam počela kuhati tako da u kuhanju pratim recept doslovno od riječi do riječi i što je jednostavnija kuharica to bolje. To je ono što je super kod Aninih kuharica, lijepo su objašnjene i vrlo se lako snalazi u njima, a namirnice koje ona koristi, ovisno o godišnjem dobu, su više manje pristupačne, može ih se naći“, dodala je mlada glumica koja si nekoliko puta tjedno priušti desert bez straha za vitku liniju.
Izrada kolača precizan je posao koji zahtijeva vještinu i točnost, pa se čini da pri tome nema mnogo prostora za improvizaciju. Zbog toga se mnogi ljudi nikad ne upuštaju u izradu deserata. Međutim prema mišljenju Ivane Žderić, njezine urednice, ova knjiga je poticajna ne samo za početnike već i za prave stručnjake u pripremanju slastica.
„Iako se na prvi pogled čini da su slastice dušu dale za štrebere koji slijepo slijede ono što im piše u receptima, ipak vrhunske slastice mogu pripremati samo oni koji misle svojom glavom“, napisala je Ana u svojoj trećoj kuharici.
Tajana Tretnjak
Ana Ugarković: Nešto slatko - 100 recepata za nezaboravne kolačeCijena: 219,00 kn
Uvez: meki
Broj stranica: 200
Godina izdanja: 2009.
Izdavač: Profil International d.o.o.