Smeđi šećer dobiva se od soka šećerne trske. Za razliku od bijelog je nerafiniran, uslijed čega na njegovim kristalima ostaje i melasa, koja mu daje specifičnu boju, okus i miris karamela (svjetliji ima oko 3,5%, a tamniji oko 6,5% melase).
Zbog svojeg je okusa po karamelama pogodan za zaslađivanje različitih napitaka, kave, čajeva, kakaa, koktela i mliječnih napitaka, te jela, kukuruznih pahuljica, jela od sira i slično, ali naravno i kao zamjena za bijeli šećer u pripremi različitih deserta, kolača i drugih jela.
Svijetli Muscovado sadrži manji postotak melase od Tamnog te je zbog blagog okusa idealan za pripremu svih vrsta jela. Melasa šećer sadrži visok postotak melase (oko 10%) što mu daje specifičnu aromu te se uglavnom koristi u pripremi slastica i raznih umaka.
Encian i žena.hr poklanjaju Vam 5 poklon paketa koji se sastoje od sva 3 navedena šećera. Točno odgovorite na sljedeće pitanje:
Poklanjamo 5 Encian slatkih poklon paketa
Uskoro ćemo objaviti dobitnice