Nema mu ravna

Jedan od najvećih hollywoodskih frajera slavi 91. rođendan!

Nezasitan kada su u pitanju žene, tajanstven kada mu broje djecu grubijan i mačo na filmu, genijalan u režiji, discipliniran kada je riječ o zdravlju, vitalan, kreativan, živahan u poznim godinama. Sve je to Clint Eastwood

BeFunky-collageaa.jpg
Foto: Profimedia.hr

Jedan od najvećih frajera Hollywooda, Clint Eastwood, slavi danas 91. rođendan. Svaka čast Sylvesteru Stalloneu, Bradu Pittu, Georgeu Clooneyju i Dwayneju Johnsonu, no jedan je Clint Eastwood.

Rođen je davne 1930. godine u San Franciscu, u radničkoj obitelji koja se često selila, u potrazi za poslom. Imao je i sestru, a cijeli život je bio jako blizak s majkom koja je također doživjela duboku starost i umrla u 97. Navodno su se svaki dan čuli.

Završio je tehničku školu i promijenio različite poslove - bio je vatrogasac, radio na benzinskoj pumpi, svirao u bendu, dok nije postao glumac. Svojoj prvoj ljubavi, glazbi (osobito jazzu), posvetit će se u poznim godinama kada kreće komponirati muziku za filmove.

Prvu pravu priliku, dobio je 1959., ulogom Rowdyja Yatesa, no ipak svoj zvjezdani status ima zahvaliti kultnom redatelju Sergieu Leoneu i njegovom špageti vesternima, "dolarskoj trilogiji" u koju spadaju Za šaku dolara (1964.), Za dolar više (1965.) i Dobar loš zao (1966.), u kojima se Clint Eastwood profilirao kao sirovi muškarac divljeg zapada.

Don Siegel 1968. snima Cooganovu prevaru, a ulozi šerifa nalazi se Clint. Sve ostalo je povijest - 1971. ovaj dvojac snima Prljavog Harryja, a Clint Eastwood postaje osamljeni inspektor Callahan, mačo policajac koji sam rješava probleme, pun poroka, ali neodoljiv. Baš kao i u privatnom životu, o kojem ćemo malo kasnije.

1974. Eastwood glumi u Lovcu na jelene, filmu za koji će redatelj Michael Cimino biti nagrađen zlatnim kipićem. U filmu Dozvola za ubojstvo, godinu dana kasnije, Eastwood sam odrađuje kaskaderske scene za svoj lik, a iste godine snima legendarni film Bijeg iz Alcatraza.

Okušava se i u režiji, što će se na koncu pokazati njegovim većim talentom od glume. 1990. režira film Nepomirljivi u kojem glumi zajedno s Morganom Freemanom, ali i Frances Fisher, jednom od žena s kojom ima djecu. Film je zaradio devet nominacija za Oscar, a osvojio četiri, među kojima su oni za najbolji film i za najboljeg redatelja. 2003. režira Mističnu rijeku, vrhunski triler nagrađen također Oscarom za najbolju režiju, 2004. režira Djevojku od milijun dolara, film koji je zaradio četiri Oscara, među kojima one za za najbolji film i najbolju režiju, a sam je glumac bio nominiran i za najbolju ulogu. 2006. režira ratne filmove Zastave naših očeva i Pisma s Iwo Jime. Za taj film također je zaradio nominaciju za Oscara. 2008. režira i glumi u Gran Torinu, filmu kojim je najavio mirovinu i povlačenje iz glume, no to se nije dogodilo.

Eastwood ne miruje ni u poznim godinama. 2018. režirao je i uz Bradleyja Coopera glumio glavnu ulogu u filmu Mula, u kojem igra starca koji je doživio bankrot, a izlaz nalazi u švercu droge za meksički kartel.

No, žene ga najviše pamte po ulozi pustolovnog i neodoljivog fotografa National Geographica, koji dolazi u kuću usamljene talijanske domaćice u Iowi, u okrugu Madison, i s njom započinje stravstvenu vezu dok joj je muž na sajmu izvan grada. Ta četiri dana oboma će promijeniti živote. Mostove okruga Madison 1995. režirao je Clint Eastwood, prema romanu Roberta Jamesa Wallera. Film je Meryl Streep koja je utjelovila talijansku domaćicu i majku dvoje djece, donio nominaciju za Oscara.

Veliki glumac slamao je ženska srca i privatno. Bio je dvaput u braku. Prvi put se oženio 1953. za Margaret Johnson, od koje se razveo 1984. U braku su dobili dvoje djece, a istovremeno je glumac dobio još dvoje s dvije različite žene.

Drugi put se ženio 1996. za Dianu Ruiz. Bilo mu je tada 76 godina. S Dianom je dobio kći Morgan, ali i snimio reality show o svojoj velikoj obitelji. Na to ga je potaknula supruga novinarka. I dok su mnogi mislili da s konačno skrasio, on se 2014. u 81. razveo od nje i otišao s puno mlađom Christinom Sandero.

Oduvijek je bio poznat po svom nezasitnom apetitu za ženama. Štoviše, mnogi tvrde da je spavao s gotovo svakom svojom filmskom partnericom, ali i ženama izvan branše, među ostalim i s brojnim konobaricama koje su radile u njegovu baru Hog's Breath u gradiću Carmelu kojem je bio i gradonačelnik.

Rezultat toga je osmero priznate djece s ukupno pet različitih žena. Sva Clintova djeca prvi su se put javno okupila na premijeri njegova filma Mula 2018. godine. Došla je i 65-godišnja Lauire, kći koju je dobio s ljubavnicom, u vrijeme kada je bio zaručen sa svojom prvom suprugom. Ona je odrasla s posvojiteljima i dugo nije znala tko joj je otac, niti je Maggie znala za nju.

Maggie je rodila Kylea i Alison, a tijekom braka Clint je dobio još jednu kćer, Kimber, s plesačicom s kojom je glumio. Maggie je ostavio '84. zbog glumice Sondre Locke koju je varao sa stjuardesom Jacelyn Reeves koja će mu roditi sina Scotta i kći Kathyrn.

Scott je krenuo tatinim stopama i glumac je, a u tome mu itekako pomaže fizička sličnost s ocem. Filmska partnerica Frances Fisher 1993. mu je rodila kćer Francescu. Dok je bila trudna, glumac je počeo vezu s novinarkom Dianom Ruiz, koja će mu postati druga supruga i roditi još jednu kćer, također glumicu.

2019. paparazzi su ga uhvatili u izlasku s bivšom djevojkom Micka Jaggera, koja je od Clinta mlađa 65 godina.

Na premijeru gore spomenutog filma Mula, Clint je došao u pratnji svoje djevojke, 33 godine mlađe Christine Sandere s kojom je i danas.

Jednom prilikom rekao je: "Pokušao sam biti razuman i to mi se nije svidjelo". Ova rečenica uvelike opisuje legendu američkog filma i općenito čovjeka koji je obilježio cijelo 21., ali i prva dva desetljeća 21. stoljeća. Samo nebo mu je granica! Sretan rođendan, Clint!