Sigurno ste čuli da se krumpir ne smije podgrijavati, ali niste znali zašto. U nastavku pročitajte zašto se krumpir ne smije podgrijavati
Podgrijavanje krumpira, jednako kao i riže, samo po sebi nije problem koliko je pohrana istog nakon termičke obrade.
A zašto se krumpir ne smije podgrijavati?
Ako se krumpir ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi te se ohladi, a osobito ako je pritom prekriven, na primjer aluminijskom folijom, stvaraju se uvjeti za pojavu skupine bakterija Clostridium botulinum.
Podgrijavanje krumpira nije siguran način za uklanjanje bakterija stoga konzumacija krumpira nakon podgrijavanja nije poželjna. Podgrijavanje jednom kuhanog krumpira se ne preporučuje. Međutim, kada se primjerice krumpir salata konzumira hladna nakon što je odstajala u hladnjaku, to može biti i dodatni plus za zdravlje jer škrob prelazi u tzv. rezistentni ili otporni škrob koji posjeduje prebiotička svojstva, odnosno hrani ‘dobre bakterije’ u probavnom sustavu”