Ako niste bili dovoljno pažljivi lako se može dogoditi da morate spašavati jelo i tražiti način kako spasiti presoljeno jelo
Evo nekih od njih:
Sol u jelu je moguće je zamaskirati raznim trikovima.
Pazite da sastojke koji će neutralizirati sol dodajte pomalo te redovito kušajte jelo kako ne bi i s njima pretjerali.
U slučaju salate, to je jednostavno i lako se rješava ispiranjem pod vodom, a što je s drugim jelima? Kako spasiti presoljeno jelo tijekom kuhanja?
Ako ste kuhali gulaš ili juhu višak soli u jelu je ipak moguće je zamaskirati raznim trikovima.
Pokušajte dodati još glavnih sastojaka koje ste koristili u pripremi te još vode ili neslani temeljac pa sve zajedno prokuhajte još desetak minuta.
Osim toga moguće je dodati kiselinu koja će neutralizirati višak soli poput limunovog soka ili octa.
Ovaj način kako spasiti presoljeno jelo je pomalo riskantan jer ako ne pazite, kao rezultat dobiti ćete preslanu ali i prekiselu juhu.
Pire od bijele kuhane riže može ublažiti kuhano jelo, juhu ili gulaš, a slanoći će uspješno konkurirati i pire od graha ili slanutka.
Često se zna dogoditi da nam se prilikom kuhanja omakne ruka i da dodamo nešto više soli nego smo planirali. U takvim slučajevima trebat će vam savjet kako spasiti presoljeno jelo