Smijemo li odmah kuhati smrznuto meso ili ga moramo prethodno odlediti u mikrovalnoj? Kako brzo odlediti meso i kako je smrznuto meso najbolje pripremati?
Meso je najlakše odmrznuti u hladnjaku, što je ujedno i najsigurnija metoda.
Meso prvo morate maknuti s bilo kakvih plastičnih ili pjenastih podložaka u koje je upakirano, a zatim ga staviti na tanjur kako kemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Izvaditi ga iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije.
Nakon što se meso otopi pripremajte ga odmah.
Kada ste u žurbi, odmrzavajte ga hladnom vodom ili još bolje, u mikrovalnoj pećnici. To jesu dva najbolja načina kako brzo odlediti meso. No, odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici iako vrlo popularan, riskantan je potez kada nemate vremena za dugotrajnu proceduru. Teško je odrediti vrijeme unutar koje ćete odlediti šniclu ili neki drugi komad mesa, a pritom ga ne početi kuhati.
Najviše griješimo ako odmrzavamo meso na sobnoj temperaturi jer su to idealne okolnosti za stvaranje bakterija.
Brzina odmrzavanja u hladnjaku ovisi o količini mesa pa će se tako kilogram mljevenog goveđeg mesa može odmrzavati cijeli dan, a veći rezovi i komadi s kostima čak dva do tri dana.
Pokušajte i s ovom metodom kako brzo odlediti meso.
Uzmite 2 metalna lonca i komad mesa te prozirnu plastičnu foliju i vodu iz pipe.
Postavite jedan lonac na dno s vrhom prema gore, u prozirnu vrećicu stavite šniclu koju želite odlediti, a s drugim loncem poklopite komad mesa.
Istovremeno u drugi lonac ulijte vruću vodu, pa pustite da se meso ovako odleđuje 5 minuta. Možda ćete morati produljiti vrijeme držanja mesa pod loncem ako je u pitanju deblji komad šnicle. Nakon toga izvadite iz vrećice i pripremite meso na uobičajen način.