Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 6.2.2012. DORUČAK Müsli sa šumskim voćem i lješnjacima Sojino ili zobeno mlijeko Banana   RUČAK   Juha od mrkve s curryjem Grah s kiselom repom Palenta Kolač od čokolade i jabuka Juha od mrkve s curryjem Sastojci: 6 mrkvi srednje veličine 2 šalice povrtnog temeljca 1 glavica luka 1/2 šalice sojinog mlijeka 2 žličice curryja ulje, sol, papar Priprema:Na ulju popržiti nasjeckani luk i mrkve nasjeckane na tanke kolute. Dodati temeljac i kuhati dok mrkva ne omekša. Usitniti štapnim mikserom. Dodati mlijeko i začine te ponovno zagrijati da juha bude vruća.   Grah s kiselom repom Sastojci: 1/2 kg graha (namočiti preko noći u slanoj vodi) 1/2 kg kisele repe 2 veće glavice luka mljevena crvena paprika ulje 1/2 šalice zobenih pahuljica sol, papar Priprema: Grah isprati od slane vode, staviti u lonac i preliti hladnom vodom, tako da ga prekrije za tri prsta, te ga skuhati. U drugoj posudi na ulju pirjati nasjeckani luk. Dodati ispranu kiselu repu i crvenu papriku, pa pirjati bez vode oko 1-2 minute. Dodati zobene pahuljice i zaliti s hladnom vodom. Kuhati dok ne omekša. Povremeno promiješati da se zobene pahuljice ne zalijepe za dno. Kad je sve kuhano, pomiješati grah s repom, posoliti i popapriti. Poslužiti uz palentu. Umjesto kisele repe, može se koristiti kiselo zelje.   Kolač od čokolade i jabuka Sastojci: 1 šalica ulja 1 šalica šećera (ili manje) 1 šalica brašna 4 veće slatke jabuke 1 šalica kakaa ili čokolade 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo Priprema: Dobro izmiješati sve sastojke i staviti kolač da se peče oko pola sata na 170°C. VEČERA Pita s lukom i tofuom Salata od ribanog kupusa i cikle Pita s lukom i tofuom Sastojci: za tijesto 300 g polubijeloga brašna (tip 850) ½ pakiranja suhog kvasca ½ šalice sojinog mlijeka (bez šećera) 1 žlica biljnog margarina 1 žličica soli ½ žličice šećera; za smjesu od luka 500 g luka 2 žlice ulja 200 g tofua (mekog) 1 šalica sojinog mlijeka (bez šećera) 1 žličica soli ½ žličice papra 1 žlica zobenih pahuljica 3 žlice škrobnoga brašna Priprema: Pomiješati brašno i kvasac. Ostale sastojke za tijesto zagrijati dok se margarin ne otopi i dodati u mlijeko. Ako se tijesto previše lijepi, dodati još malo brašna. Ostaviti 30 minuta da se diže. Razvaljati i staviti u namazan i pobrašnjen oblik za torte. Luk narezati na kriške i pirjati na ulju. Tofu narezati na sitne komadiće i zgnječiti vilicom. Pomiješati tofu i ostale sastojke za smjesu od luka i dobro izmiksati. Dodati luk i staviti na tijesto. Peći 35 minuta na 200°C. Za međuobroke: bademi, indijski oraščići, mandarina, kivi, kruška Dobar tek! Radionica kuhanja s Udrugom Prijatelji životinja Udruga Prijatelji životinja organizira radionicu kuhanja 16.2.2012. od 17:30 do 20:30 u prostorijama Udruge (Gajeva 47, Zagreb). Na radionici će se pripremati salata s prženim tempehom, sarmice od blitve s pire krumpirom i dunavski valovi, sve bez sastojaka životinjskog podrijetla. Radionica je zamišljena tako da se u malim grupama, uz ležernu atmosferu i individualni pristup, kroz razgovor i zabavu nauči kuhati i sazna više o nutritivnim vrijednostima namirnica. Cijena radionice kuhanja, odnosno pokrivanje troškova namirnica, za članove koji su platili članarinu za tekuću godinu iznosi 40 kuna, dok je za ostale sudionike dodatnih 50 kuna. Detalji o radionici mogu se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx