Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
Prijedlog jelovnika za 6.2.2012.
DORUČAK
Müsli sa šumskim voćem i lješnjacima
Sojino ili zobeno mlijeko
Banana
RUČAK
Juha od mrkve s curryjem
Grah s kiselom repom
Palenta
Kolač od čokolade i jabuka
Juha od mrkve s curryjem
Sastojci:
6 mrkvi srednje veličine
2 šalice povrtnog temeljca
1 glavica luka
1/2 šalice sojinog mlijeka
2 žličice curryja
ulje, sol, papar
Priprema:Na ulju popržiti nasjeckani luk i mrkve nasjeckane na tanke kolute. Dodati temeljac i kuhati dok mrkva ne omekša. Usitniti štapnim mikserom. Dodati mlijeko i začine te ponovno zagrijati da juha bude vruća.
Grah s kiselom repom
Sastojci:
1/2 kg graha (namočiti preko noći u slanoj vodi)
1/2 kg kisele repe
2 veće glavice luka
mljevena crvena paprika
ulje
1/2 šalice zobenih pahuljica
sol, papar
Priprema: Grah isprati od slane vode, staviti u lonac i preliti hladnom vodom, tako da ga prekrije za tri prsta, te ga skuhati. U drugoj posudi na ulju pirjati nasjeckani luk. Dodati ispranu kiselu repu i crvenu papriku, pa pirjati bez vode oko 1-2 minute. Dodati zobene pahuljice i zaliti s hladnom vodom. Kuhati dok ne omekša. Povremeno promiješati da se zobene pahuljice ne zalijepe za dno. Kad je sve kuhano, pomiješati grah s repom, posoliti i popapriti. Poslužiti uz palentu. Umjesto kisele repe, može se koristiti kiselo zelje.
Kolač od čokolade i jabuka
Sastojci:
1 šalica ulja
1 šalica šećera (ili manje)
1 šalica brašna
4 veće slatke jabuke
1 šalica kakaa ili čokolade
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Priprema: Dobro izmiješati sve sastojke i staviti kolač da se peče oko pola sata na 170°C.
VEČERA
Pita s lukom i tofuom
Salata od ribanog kupusa i cikle
Pita s lukom i tofuom
Sastojci:
za tijesto
300 g polubijeloga brašna (tip 850)
½ pakiranja suhog kvasca
½ šalice sojinog mlijeka (bez šećera)
1 žlica biljnog margarina
1 žličica soli
½ žličice šećera;
za smjesu od luka
500 g luka
2 žlice ulja
200 g tofua (mekog)
1 šalica sojinog mlijeka (bez šećera)
1 žličica soli
½ žličice papra
1 žlica zobenih pahuljica
3 žlice škrobnoga brašna
Priprema: Pomiješati brašno i kvasac. Ostale sastojke za tijesto zagrijati dok se margarin ne otopi i dodati u mlijeko. Ako se tijesto previše lijepi, dodati još malo brašna. Ostaviti 30 minuta da se diže. Razvaljati i staviti u namazan i pobrašnjen oblik za torte. Luk narezati na kriške i pirjati na ulju. Tofu narezati na sitne komadiće i zgnječiti vilicom. Pomiješati tofu i ostale sastojke za smjesu od luka i dobro izmiksati. Dodati luk i staviti na tijesto. Peći 35 minuta na 200°C.
Za međuobroke: bademi, indijski oraščići, mandarina, kivi, kruška
Dobar tek!
Radionica kuhanja s Udrugom Prijatelji životinja
Udruga Prijatelji životinja organizira radionicu kuhanja 16.2.2012. od 17:30 do 20:30 u prostorijama Udruge (Gajeva 47, Zagreb). Na radionici će se pripremati salata s prženim tempehom, sarmice od blitve s pire krumpirom i dunavski valovi, sve bez sastojaka životinjskog podrijetla. Radionica je zamišljena tako da se u malim grupama, uz ležernu atmosferu i individualni pristup, kroz razgovor i zabavu nauči kuhati i sazna više o nutritivnim vrijednostima namirnica. Cijena radionice kuhanja, odnosno pokrivanje troškova namirnica, za članove koji su platili članarinu za tekuću godinu iznosi 40 kuna, dok je za ostale sudionike dodatnih 50 kuna. Detalji o radionici mogu se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak