Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
Prijedlog jelovnika za 02. siječanj
PRIJEDLOG JELOVNIKA
DORUČAK
Osvježavajući antistresni napitak
banana
Osvježavajući antistresni napitak
Sastojci:
pola krastavca,
1 veća jabuka,
manji korijen celera,
šaka mladoga špinata,
pola zrelog avokada,
1 žličica suncokretovih sjemenki,
1 žličica sezamovih sjemenki,
voda (po želji)
Priprema:
U sokovnik staviti krastavac, jabuku, celer i špinat te napraviti sok. Dodati vilicom dobro zgnječen avokado i lagano mljevene sjemenke, pa sve dobro izmiješati. Ako se napitak čini gustim, dodati malo vode.
RUČAK
Crvena krem juha
Štajersko meso
Kuhani krumpiri
Poljupci od oraha
Crvena krem juha
Sastojci:
luk,
30 dag mrkve,
25 dag cikle,
15 dag korijena peršina,
1 l temeljca,
5 dag zobenih pahuljica,
žlica sojinog umaka,
žlica svijetle miso paste,
2 žlice tople vode,
žličica curryja,
3 žlice maslinovog ulja,
sol
Priprema:
Narezati luk na kolute, a mrkvu, peršin i ciklu na veće komade. Luk prepržiti na ulju i soli. Dodati povrće i zobene pahuljice, pa preliti toplim temeljcem. Kuhati 20 minuta ili dok povrće ne omekša. Juhu miksati štapnim mikserom, vratiti je na plamen i začiniti sojinim umakom i curryjem. Razmutiti svijetli miso u toploj vodi i dodati u juhu. Ugasiti plamen i ostaviti poklopljeno još 3 minute.
Štajersko meso
Sastojci:
½ pakiranja mariniranog seitana,
2 mrkve,
2 korijena peršina,
1 žuta repa,
glavica celera,
peršin, timijan,
1 šalica juhe od povrća,
½ lovorovog lista,
brašno,
senf; ulje za prženje
Priprema:
Povrće vrlo fino narezati na tanke štapiće. Popržiti na malo ulja, doliti juhu od povrća, pa lovorov list i pirjati dok ne omekša. Seitan uvaljati u brašno i namazati s malo senfa. U tavi s malo ulja kratko popržiti odreske i položiti u povrće koje je skoro skuhano. Sve zajedno još jednom zakuhati. Začiniti peršinom i timijanom te poslužiti s kuhanim krumpirima.
Poljupci od oraha
Sastojci:
2 šalice polubijeloga brašna (tip 850),
2 šalice mljevenih oraha,
2 vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
prstohvat soli,
1 šalica ulja,
1 šalica sojinoga mlijeka,
1 šalica sirupa od agave;
za glazuru
200 g čokolade za kuhanje,
100 g biljnog margarina,
malo sojinoga mlijeka
Priprema:
Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća onda dodati još malo brašna. Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.
VEČERA
Salata s bukovačama
Raženi kruh
Salata s bukovačama
Sastojci:
300 g bukovača,
200 g svježeg tofua,
4 kisele crvene paprike,
200 g kukuruza šećerca,
malo maslinovog ulja,
sezam za posipanje,
sol, papar, peršin
Priprema:
Bukovače propržiti na malo ulja, ostaviti da se malo ohlade i polovicu staviti na dno staklene zdjele. Naribati tofu i polovicu staviti preko bukovača. Paprike narezati po dužini na trake i polovicu staviti preko tofua, a polovicu kukuruza staviti preko paprika. Ponoviti postupak s drugom polovicom namirnica. Začiniti. Sezam popržiti u tavi, posuti preko salate i sve preliti s malo maslinovog ulja.
ZA MEĐUOBROKE
kruška, bademi, sušene brusnice, naranča
Dobar tek!