Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 02. siječanj

PRIJEDLOG JELOVNIKA

DORUČAK  

Osvježavajući antistresni napitak banana  

Osvježavajući antistresni napitak Sastojci: pola krastavca, 1 veća jabuka, manji korijen celera, šaka mladoga špinata, pola zrelog avokada, 1 žličica suncokretovih sjemenki, 1 žličica sezamovih sjemenki, voda (po želji)  

Priprema: U sokovnik staviti krastavac, jabuku, celer i špinat te napraviti sok. Dodati vilicom dobro zgnječen avokado i lagano mljevene sjemenke, pa sve dobro izmiješati. Ako se napitak čini gustim, dodati malo vode.  

RUČAK  

Crvena krem juha Štajersko meso Kuhani krumpiri Poljupci od oraha  

Crvena krem juha Sastojci: luk, 30 dag mrkve, 25 dag cikle, 15 dag korijena peršina, 1 l temeljca, 5 dag zobenih pahuljica, žlica sojinog umaka, žlica svijetle miso paste, 2 žlice tople vode, žličica curryja, 3 žlice maslinovog ulja, sol  

Priprema: Narezati luk na kolute, a mrkvu, peršin i ciklu na veće komade. Luk prepržiti na ulju i soli. Dodati povrće i zobene pahuljice, pa preliti toplim temeljcem. Kuhati 20 minuta ili dok povrće ne omekša. Juhu miksati štapnim mikserom, vratiti je na plamen i začiniti sojinim umakom i curryjem. Razmutiti svijetli miso u toploj vodi i dodati u juhu. Ugasiti plamen i ostaviti poklopljeno još 3 minute.  

Štajersko meso Sastojci: ½ pakiranja mariniranog seitana, 2 mrkve, 2 korijena peršina, 1 žuta repa, glavica celera, peršin, timijan, 1 šalica juhe od povrća, ½ lovorovog lista, brašno, senf; ulje za prženje  

Priprema: Povrće vrlo fino narezati na tanke štapiće. Popržiti na malo ulja, doliti juhu od povrća, pa lovorov list i pirjati dok ne omekša. Seitan uvaljati u brašno i namazati s malo senfa. U tavi s malo ulja kratko popržiti odreske i položiti u povrće koje je skoro skuhano. Sve zajedno još jednom zakuhati. Začiniti peršinom i timijanom te poslužiti s kuhanim krumpirima.

Poljupci od oraha Sastojci: 2 šalice polubijeloga brašna (tip 850), 2 šalice mljevenih oraha, 2 vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 1 šalica ulja, 1 šalica sojinoga mlijeka, 1 šalica sirupa od agave;  

za glazuru 200 g čokolade za kuhanje, 100 g biljnog margarina, malo sojinoga mlijeka  

Priprema: Pomiješati suhe, pa tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Tijesto ne smije biti tekuće, već se trebaju žlicom stavljati komadi veličine oraha na margarinom namašten lim. Ako je smjesa pretvrda, treba dodati malo mlijeka, a ako je tekuća onda dodati još malo brašna. Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Kad su poljupci pečeni, mogu se s jedne strane umočiti u glazuru od čokolade. Za glazuru sve sastojke zagrijati, da se čokolada otopi.  

VEČERA  

Salata s bukovačama Raženi kruh  

Salata s bukovačama Sastojci: 300 g bukovača, 200 g svježeg tofua, 4 kisele crvene paprike, 200 g kukuruza šećerca, malo maslinovog ulja, sezam za posipanje, sol, papar, peršin  

Priprema: Bukovače propržiti na malo ulja, ostaviti da se malo ohlade i polovicu staviti na dno staklene zdjele. Naribati tofu i polovicu staviti preko bukovača. Paprike narezati po dužini na trake i polovicu staviti preko tofua, a polovicu kukuruza staviti preko paprika. Ponoviti postupak s drugom polovicom namirnica. Začiniti. Sezam popržiti u tavi, posuti preko salate i sve preliti s malo maslinovog ulja.  

ZA MEĐUOBROKE kruška, bademi, sušene brusnice, naranča  

Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx